Araç Ceza Borcu Sorgulama ve Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır?
Sahibi olduğunuz aracın ne kadar ceza borcu olduğunu öğrenmek istiyorsanız ya da satın alacağınız yeni aracın herhangi bir ceza borcu olup olmadığını merak ediyorsanız yapmanız gereken işlem internet üzerinden araç ceza borcu sorgulama işlemidir. Günümüzde birçok kişi yeni bir araba satın aldıktan sonra, satın alınan aracın plakası için kesilmiş bir sürü ceza ile karşılaşıyor ve bu cezaların sorumluları olmadıkları halde ödemek durumunda kalıyorlar. Bu durumla karşılaşmamak ve ilerde mağdur olmamak için internet üzerinden plakadan ceza sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Bu yazımızda araç ceza sorgulama ve araç ceza borcu ödeme işlemlerine dair bütün detaylara yer verdik.
Araç Ceza Borcu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Vergi cezaları, trafik cezaları, otopark cezaları derken günümüzde araçların birçok cezaları olabilmektedir. Araç sahipleri zaman zaman bu cezaları ve cezalar yüzünden oluşan borçları takip etmekte zorlanmakta ve ödeme yapmayı unutmaktadır. Araç ceza borcu sorgulama işlemi internet üzerinden son derece kolay ve basit bir şekilde yapılmaktadır. Siz de düzenli olarak araç ceza borcu sorgulamanızı gerçekleştirirseniz cezalarınıza gecikme bedeli ve faiz binmeden ödemenizi gerçekleştirebilir ve mağduriyet yaşamazsınız. Diğer taraftan yeni bir araç satın alacaksanız da satın alma işlemleri gerçekleşmeden söz konusu arabaya ait cezaları ve borçları sorgulamayı sakın ihmal etmeyin.
Oto borç sorgulama işlemi için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. E devlet uygulaması üzerinden, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi sitesinden ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesi üzerinden oto borç sorgulamalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
1. Plakadan Ceza Sorgulama
Trafik para cezasına yönelik borçları plakadan sorgulamak için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yönetilen hizmetlerden faydalanabilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kısa mesaj servisi ve internet sitesindeki sorgulama ekranına gerekli bilgileri girerek araç ceza borcu sorgulamanızı yapmak beş dakikanızı bile almayacaktır.
TPC olarak da bilinen trafik para cezalarını sorgulayarak herhangi bir motorlu taşıtın henüz ödemesi gerçekleştirilmemiş toplam ceza borcunu görüntüleyebilirsiniz. Cep telefonlarınızın mesaj bölümüne TPC yazıp bir boşluk bıraktıktan sonra aracınızın plaka numarasını yazın ve tekrar bir boşluk bırakıp tescil tarihini yazın. En sonda bir boşluk daha bırakarak TC kimlik numaranızı yazdıktan sonra bu kısa mesajı 1189’a iletin.
Örnek vermek gerekirse SMS ile araç ceza borcu sorgulama işlemi gerçekleştirmek için yazmanız gereken kısa mesaj şu şekildedir:
TPC 34KDC78 10112015 42506598578
Cezalar hakkında ayrıntı almak istiyorsanız da sorgulama sonrası gelen mesaja TPC AYRINTI yazıp yine 1189’a gönderebilirsiniz.
Plakadan Ceza Sorgulama için TIKLAYINIZ!
2. E-Devlet Üzerinden Araç Ceza Borcu Sorgulama
Turkiye.gov.tr sitesi üzerinden hizmet veren e devlet uygulaması üzerinden araç ceza borcu sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Onlarca online hizmetin yer aldığı e devlet sitesinin üzerinden borcunuzu sorgulamak için şu adımları takip etmelisiniz:
İlk olarak tarayıcınızın adres çubuğuna Turkiye.gov.tr yazın ve e devlet sitesini açın. Karşınıza çıkan sayfanın sağ üst köşesinde bulunan “sisteme giriş” butonuna bastıktan sonra her zaman yaptığınız gibi TC kimlik numaranızı ve e devlet şifrenizi yazarak sisteme giriş yapın.
Daha sonra giriş yapmış olduğunuz e devlet sitesinin ana sayfasında Turkiye.gov.tr logosunun hemen altında karşınıza çıkan “E Hizmetler” yazısına tıklayarak sistemdeki bütün hizmetleri alfabetik bir şekilde, yani A’dan Z’ye doğru listeleyebilirsiniz.
Yapacağınız araç ceza borcu sorgulama işlemi, Emniyet Genel Müdürlüğü çatısı altındaki hizmetlerden biri olduğu için alfabetik listede E harfine kadar ilerleyin ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nü bulmaya çalışın.
Yukarıdaki görselde de gördüğünüz gibi Emniyet Genel Müdürlüğü çatısı altındaki hizmetler arasından “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” işlemine tıklayın. Yazıya tıkladıktan sonra radar cezası sorgulama işlemi de dahil olmak üzere araç plakanıza yazılan bütün cezalar listelenecek borç tutarınız görüntülenecektir. Eğer bir cezanız yoksa sistem size “Son bir yıl içerisinde adınıza kayıtlı araç plakasına yazılan herhangi bir ceza bulunamadı” uyarısını verecektir.
E-Devlet Üzerinden Ceza Sorgulama için TIKLAYINIZ!
3. Emniyet Genel Müdürlüğü Sitesi Üzerinden Araç Ceza Borcu Sorgulama
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi üzerinden aracınızın trafik cezasını ve otopark cezasını sorgulayabilirsiniz. Sorgulama için bu kısmın en altında yer alan bağlantıya tıklayın.
Üst kısımdaki ekran görüntüsünden de gördüğünüz üzere Emniyet Genel Müdürlüğü’nün trafik cezası ve otopark sorgulama işlemini gerçekleştirebilmek için sisteme isim, soyisim, TC kimlik numarası ve doğum yılı bilgilerinin girilmesi gerekiyor. Gerekli bilgiler girilip “doğrula” butonuna basıldıktan sonra araca ait cezaların listesi önünüze gelecektir. Sistem sadece son bir sene içerisinde yazılan trafik ve otopark cezalarını içermektedir. Radar cezası sorgulama yapmak istiyorsanız da bu servis kullanabilirsiniz, çünkü radar da trafik cezası kapsamına girer.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sitesinden trafik ve otopark cezası sorgulamak için TIKLAYINIZ!.
4. GİB Üzerinden Araç Cezası Sorgulama
GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı)’nın internet sitesi üzerinden TC kimlik numaranızı, araç plakanızı ve aracın tescil tarihini girerek bütün ceza borçlarınızı listeleyebilirsiniz.
Tescil tarihi, Vergi Dairesi kayıtlarında yer almaktadır. Bu işlem için ayrı bir vergi levhası sorgulaması yapmanıza gerek yoktur.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden araç cezası sorgulamak için TIKLAYINIZ!.
Araç Ceza Borcu Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılır?
İnternet üzerinden yaptığınız aracınıza yönelik ceza borçlarını sorgulama işlemleri neticesinde borçlu olduğunuzu gördüyseniz araç ceza borcu ödeme konusunda adımları hızlı bir şekilde atmalısınız. Çünkü borcu geciktirdiğiniz her gün size gecikme bedeli ve faiz olarak geri dönebilir. Araç ceza borcu ödeme işlemlerini sorgulama yaptığınız siteler üzerinden ödeyebilirsiniz.
Dördüncü adımda anlattığımız Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden de araç ceza borcu ödeme işlemi yapabileceğiniz gibi trafik cezası ödeme işlemlerini anlaşmalı bankalar ve bu bankalara ait kredi kartları aracılığıyla gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Kredi kartı ile trafik cezası ödeme işlemi için faydalanabileceğiniz bankalar ve bu bankalara ait kartların listesi şu şekildedir:
- AKBANK: Axess, Wings, Free, Axess Business, Wings Business, Bank’O Card Axess kredi kartları ve Neo banka kartı
- GARANTİ Bankası: Bonus, Miles and Smiles, Flexi American Express, VISA ve MasterCard, Alternatifbank BONUS, ING BONUS, Şekerbank BONUS, Tekstilbank BONUS, Burgan BONUS
- HALKBANK: Paraf, VISA ve MasterCard
- İŞ BANKASI: Maximum, Maximiles, VISA ve MasterCard
- YAPI KREDİ: VISA ve Mastercard
- Albaraka: Worldcard
- Anadolubank: Worldcard
- HSBC: Advantage, VISA ve MasterCard
- FİNANSBANK: Card Finans, VISA ve MasterCard
- TEB: tüm TEB Bonus ve TEB World Kredi Kartları (VISA ve MASTERCARD)
- VAKIFBANK: VISA ve MasterCard
- ZİRAAT BANKASI: VISA ve MasterCard
- DENİZBANK: Tüm Denizbank VISA ve MasterCard
- TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI: Tüm Türkiye Finans Katılım Bankası kredi kartları
- AKTİF BANK: Tüm Aktif Bank kredi kartları
- ODEABANK: Odeabank Bank’O Card, Odeabank Bank’O Atlas , Odeabank Private Card ve Odeabank Ticari kredi kartları