Kamu Dünyasına Dair

Araç Bandrol Sorgulama ve Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır?

Motorlu taşıtlar vergisi olarak bilinen araç bandrolü ödeme vakti geldiğinde gecikme bedeli ve faiz yansımadan zamanında yatırılmalıdır. Bu yüzden vergiye yönelik borç durumunun unutulmaması adına araç bandrol sorgulama işlemi düzenli olarak yapılmalı ve karşınıza bir borç çıktığı durumda ödeme zamanı geçmeden en kısa süre içerisinde araç bandrol ödemesi hızlıca halledilmelidir. Motorlu taşıtlar vergisine yönelik işlemlerin gerçekleştirildiği araç bandrol sorgulama işlemi nasıl yapılıyor, araç bandrol ödemesi nereden, nasıl yapılıyor? Bu yazımızda MTV’ye ilişkin tüm detayları ele aldık.

Araç bandrol sorgulaması neticesinde her araç için farklı MTV borçları çıkabilir. Motorlu taşıtlar vergileri aracın aşına, cinsine, sahip olduğu motorun hacmin göre değişebilmektedir. Ödenmesi gereken motorlu taşıtlar vergisini Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesi üzerindeki araçtan kendiniz hesaplayabilirsiniz. Sisteme aracın tipi, yaşı ve motor silindir hacmi girildiğinde hesaplama ekranı senelik tutarı ve taksit tutarlarını karşınıza çıkartacaktır.

Araç bandrol sorgulama neticesinde karşınıza çıkan borçlar iki taksit halinde ödenmektedir. Borçlardan bir tanesi yılın ilk yarısının başlarında, ikinci taksiti kapsayan borç ise senenin ikinci yarısının başında ödenmektedir. Araç bandrol ödeme işlemleri bankalar üzerinden yapılabileceği gibi internet üzerinden de güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Yazımızın devamında araç bandrol ödeme işlemine yönelik daha detaylı bilgileri sizlerle paylaştık.

Araç Bandrol Sorgulama İşlemi Neden Önemlidir?

Her araç için farklı ücretlendirmenin gerçekleştiği araç bandrol sorgulaması oldukça önemlidir çünkü borç ödenmediği durumda başınıza kötü şeyler gelebilir. Motorlu taşıtlar vergisinin vaktinde ödenmemesi halinde ilk olarak kurum tarafından şahsınıza bir tane uyarı mesajı gönderilmektedir. Uyarı mesajı bir mektup ile gönderilebileceği gibi cep telefonunuza SMS yoluyla ya da sistemde kayıtlı e-posta adresinize mail aracılığıyla da gönderilebilmektedir. Uyarı metnini gördükten sonra mesaj içerisinde yer alan tarihler arasında sizin ödemeyi gerçekleştirmeniz beklenir. Mesajda yer alan süre sınırı içerisinde de ödemenizi gerçekleştirmezseniz bu sefer haciz işlemleri için gerekli adımlar atılmaktadır. Eğer ki banka hesaplarınızda borcunuz ve borca ilave olarak yansıtılan faiz ve gecikme bedellerini karşılayacak kadar para varsa bu miktarda paraya el konulur ve borcunuz silinir. Banka hesaplarınızda borcunuzu kapatacak paranın olmaması durumunda ise evinize, iş yerinize haciz gelebilir ve borç tutarında malın haczedilmesine yönelik bir işlem uygulanır.

Bu tip sıkıntıların başınıza gelmemesi için MTV borcunuza yönelik taksitleri kaçırmamaya gayret gösterin. Sistemde kayıtlı olan adres, cep telefonu, e posta gibi iletişim bilgilerinin güncel olmasına özen gösterin ve borcu unutmamak için belirli periyotlar içerisinde araç bandrol sorgulamanızı yapın.

Araç Bandrol Sorgulaması Nasıl Yapılır?

MTV borç sorgulama işlemleri günümüzde internetten ücretsiz olarak son derece hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) çatısı altında bulunan İnternet Vergi Dairesi sayesinde online yollarla motorlu taşıt sorgulaması ve ödeme işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

En baştan sizlere bir uyarımız olacak. İnternet Vergi Dairesi’nin resmi sitesinde yer alan duyuruya göre anlaşmalı bankalar aracılığıyla online ödeme yaparak borcunuzu sildirmek isterseniz saat 02 ile 22 arasında işlem gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Diğer bir deyişle gece 22 ile 02 saatleri arasında işlem yapmamanız gerekiyor. Sistemde yer alan diğer bir duyuruda ise araç bandrol ödeme işlemi için ilk olarak motorlu taşıtlar verginizi sorgulamanız gerektiği belirtilmektedir.

İnternet üzerinden motorlu taşıt vergisi sorgulamak için ilk olarak yazının devamında sizlerle paylaştığımız bağlantıya tıklayarak Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesi altında hizmet veren İnternet Vergi Dairesi’nin resmi sitesindeki sorgulama ekranına gidin.

Aşağıda yer alan bağlantıya tıkladıktan sonra karşınıza yukarıdaki görseldekine benzer bir sayfa açılacaktır.

Bu sayfada ilk boşluğa aracınızın plaka kodunu bitişik bir şekilde yazmanız gerekmektedir. Ayrı yazılan plaka kodları geçersiz sayılır ve işlemden bir netice alamazsınız. Örnek vermek gerekirse;

  • Yanlış format: 34 ABC 789
  • Doğru format: 34ABC789

Doğru formatta arabanıza ait plaka kodunu girdikten sonra özel plaka olup olmadığını işaretleyin ve daha sonrasında TC kimlik numaranızı yazın. İsterseniz sisteme TC kimlik numaranızın yerine vergi kimlik numaranızı da yazabilirsiniz. Son boşluğa ise aracınızın tescil tarihini işaretleyin. Vergi Dairesi kayıtlarındaki tescil tarihleri; ikinci el olarak satın alınan araçlar için noter satış sözleşmesindeki satış tarihi ya da aracın ruhsatı üstünde yer alan tarih olarak kabul edilmektedir. Yeni arabalar için ise tescil tarihi arabanın trafiğe çıkış tarihi olarak kabul edilir.

Tescil tarihini de doğru bir şekilde girdikten sonra “tamam” butonuna basarak sorgulama işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Aracınız için bandrol sorgulaması yapmak için tıklayın!

Cep Telefonundan Araç Bandrol Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Gelir İdaresi Başkanlığı internet haricinde cep telefonu üzerinden de motorlu taşıtlar vergisinin sorgulanmasına yönelik hizmet vermektedir.

Vergi borcunuzu sorgulamak için BORC yazıp bir boşluk bırakın, TC kimlik numaranızı yazıp bir boşluk daha bırakın ve daha sonra nüfus cüzdanı seri-sıra no bilgilerinizi girip son bir boşluk daha bırakarak anne kızlık soyadınızın ilk iki hanesini yazarak bu mesajı 1189’a SMS olarak gönderin.  Örnek: BORC 12345678912 K11516782 PA

Sadece MTV borcunu sorgulamak için ise MTV yazıp bir boşluk bırakın, aracın plaka kodunu yazıp yeniden bir boşluk bırakın, tescil tarihini yazıp son boşluğu bıraktıktan sonra TC kimlik numaranızı da girip SMS’i 1189’a gönderin. Örnek: MTV 34ABC789 31012007 12345678912

Araç Bandrol Ödemesi Nasıl Yapılır?

Motorlu taşıt vergi borcu ödeme işlemi internet üzerinden, bankalardan, ATM cihazlarından gerçekleşmektedir. Yukarıda anlattığımız yöntemle online olarak araç bandrol ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Araç bandrol ödemesini internetten gerçekleştirmek için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın anlaşmalı olduğu bankalara ait banka kartı ya da kredi kartına sahip olmanız gerekmektedir.

Araç bandrol ödeme için anlaşmalı olan bankalar ve kartlar:

  • Akbank; Axess, Wings, Free, Axess Business, Wings Business, Bank’O Card Axess kredi kartları ve Neo banka kartı
  • HSCB; Advantage, Tüm HSBC VISA ve Mastercard
  • Finansbank; Tüm FİNANSBANK VISA ve MasterCard
  • TEB; Tüm TEB Bonus ve TEB World Kredi Kartları (VISA ve MASTERCARD)
  • Garanti Bankası; Tüm Garanti American Express, VISA ve MasterCard, Alternatifbank BONUS, ING BONUS, Şekerbank BONUS, Tekstilbank BONUS, Burgan BONUS, Miles and Smiles, Flexi
  • TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI; Tüm Türkiye Finans Katılım Bankası kredi kartları
  • Aktif Bank; Tüm Aktif Bank kredi kartları
  • ODEABANK; Odeabank Bank’O Card, Odeabank Bank’O Atlas , Odeabank Private Card ve Odeabank Ticari kredi kartları
  • Halkbank; Paraf, tüm Halkbank VISA ve MasterCard
  • İş Bankası; Maximum, Maximiles, tüm İş Bankası VISA ve Mastercard
  • Yapı Kredi; Tüm yapı Kredi VISA ve Mastercard, Albaraka Worldcard, Anadolubank Worldcard
  • Vakıfbank; Tüm Vakıfbank, VISA ve MasterCard
  • Ziraat Bankası; Tüm Ziraat Bankası, VISA ve MasterCard
  • Denizbank; Tüm Denizbank, VISA ve MasterCard

Vergi Levhası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Vergi levhası sorgulama işlemi e devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Vergi no sorgulama işleminizi de gerçekleştirebileceğiniz bu sorgulamayı yapabilmek için TC kimlik numaranız ve e devlet şifrenizi girerek sisteme girişinizi gerçekleştirin ve e hizmetler bölümünden Gelir İdaresi Başkanlığı başlığını bulun ve hemen altında yer alan “e vergi levhası sorgulama” yazısına tıklayın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.