Kamu Dünyasına Dair

Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım?

Günümüzde ne kadar emekli maaşı alırım sorusunun yanıtını verecek birçok yöntem bulunuyor. SGK bünyesinde 4A, 4B ve 4C olarak kategorize edilen çalışanlar, kendi kategorilerine göre emekli maaşlarının ne kadar olacağını öğrenebiliyor. Ne kadar emekli maaşı alırım diye merak edenler için bu yazımızda emekli maaşlarını hesaplayabilecekleri yöntemlerden bahsedeceğiz.

Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Emekli maaşı hesaplama formülünde üç farklı dönem dikkate alınır. 2000 öncesi, Ocak 2000 – Ekim 2008 arası dönem ve Ekim 2008 sonrası dönem olarak 3 farklı dönemde hesaplanır. Her dönemin de kendine özgü maaş hesaplama formülü bulunur. Hangi yıl aralığındaysanız o yılın hesaplama formülünü kullanarak emekli maaşınızı hesaplayabilirsiniz.

2000 yılı öncesi için, Gösterge X Aylık Bağlama Oranı = Maaş olarak hesaplanıyor. Fakat hesaplama yapılırken formülde belirtilen faktörlerin haricinde devreye giren farklı faktörler de bulunuyor. Yani emekli maaşında farklılık olabiliyor. Ülke içerisinde ekonomik durumun bile etkisi olabilir.

Ocak 2000 – Ekim 2008 yılları arası için, hesaplama yapılırken genellikle güncelleme katsayısının büyüme oranı ile aylık bağlam çarpılıp emekli maaşı hesaplanıyor.

Ekim 2008 yılı sonrası için, bu dönem için de hesaplama yapılırken büyüme hızı değerinin yüzde otuzluk dilimi ile hesaplama yapılıyor.

Emekli maaşı hesaplanırken bahsettiğimiz dönemlere ayrılmakta ve ona göre hesaplama yapılır. Emekli maaşlarınızı hesaplarken eğer konu hakkında detaylı bilgiye sahip değilseniz bu formül ile hesaplama yapmanızı sağlıklı olmayacaktır. Bu formül yerine emekli maaşı hesaplama araçlarını kullanabilirsiniz. Hesaplama araçları ile daha net ve ayrıntılı sonuçlara ulaşabilirsiniz. Çünkü sadece verilerinizi girip hesaplama yaparsınız fakat hesaplama formülünde tüm kalemleri yazarak hesaplama yapmanız gerekir.

Emekli Maaşı Hesaplama İşlemi

Günlük iş temposundan kurtulup emekli olmak ve emekli maaşıyla rahat bir şekilde yaşamak neredeyse tüm çalışanların hayali diyebiliriz. Emekli olmak, çalışanlar için gerçekleştirilebilecek bir hayal fakat çalışma yaşantısı boyunca belirli bir bütçe ile yaşam devam ettiriliyor. Yaşam standartları da çalışılan andaki gelire göre düzenlenir. Çalışırken alınan maaş ile emekli olunca alınan maaş aynı derecede olmayabilir.

Bu sebeple çalışan kişiler ne kadar emekli maaşı alırım sorusunu sık sık düşünürler. Emeklilik döneminde ne kadar emekli maaşı alınacağını bilmek geleceğe yönelik yaşamını belirlemenin ilk adamıdır. Emekli maaşı hesaplama formülü ile emekli maaşınızı daha çalışırken öğrenip, emekli olacağınız zaman yaklaştıkça ona uygun yaşam standartlarına geçiş yapmak daha kolay olacaktır.

4A Emekli Maaşı Hesaplama

4A olarak sınıflandırılmış vatandaşlar eski SGK sistemi ile SSK’ya prim öderler. 5510 sayılı kanun ile SSK kavramı ortadan kalkmış ve 4A SSK kavramının yerini almıştır. SSK’dan ne kadar emekli maaşı alırım diye merak ediyorsanız SGK’nın resmi sitesi üzerinden gerekli hesaplamanızı yapabilirsiniz. Öncelikle aşağıda verdiğimiz linke tıklamalısınız. Ardından T.C. Kimlik Numarası, SSK Sicil Numarası, Baba Adı, Nüfus İl ve Doğum Tarihi boşluklarını doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra “Sorgula” butonuna tıklayınız. Sorgula butonuna tıkladıktan sonra sizden alınan bilgiler dahilinde emekli maaşınız hesaplanacaktır.

4A Emekli Maaşı Hesaplama İşlemi İçin TIKLAYINIZ!

4B Emekli Maaşı Hesaplama

BAĞ-KUR’a bağlı olarak çalışan kişiler de SGK’nın resmi sitesi üzerinden hesaplamalarını gerçekleştirebilirler. Aşağıda verdiğimiz linke tıkladıktan sonra sizden istenen bilgileri girmeniz gerekiyor. Bunun sonucunda emekli maaşı hesaplama işleminizi yapmış olursunuz.

4B Emekli Maaşı Hesaplama İşlemi İçin TIKLAYINIZ!

4C Emekli Maaşı Hesaplama

4C yani Emekli Sandığı’na mensup sigortalılar da aynı şekilde aşağıdaki linke tıklamalılar. Ardından istenen bilgileri doğru bir şekilde girmeliler. Bunun sonucunda emekli maaşı bilgilerine kolayca ulaşılabilir.

4C Emekli Maaşı Hesaplama İşlemi İçin TIKLAYINIZ!

E-Devlet Üzerinden Emekli Aylık Bilgisi Nasıl Öğrenilir?

Tüm kurumlara ait emekli aylık bilgisini E-Devlet üzerinden de kolayca öğrenebilirsiniz. Bunun için öncelikle bir E-Devlet şifresi almanız gerekiyor. Şifrenizi herhangi bir PTT şubesnden temin edebilirsiniz. Şifrenizi aldıktan sonra aşağıda kurumunuza uygun linki seçin. Karşınıza çıkan sayfada T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girin. Böylece emekli aylık bilgilerine detaylı bir şekilde ulaşmış olursunuz.

4A Emekli Aylık Bilgisi İçin TIKLAYINIZ!

4B Emekli Aylık Bilgisi İçin TIKLAYINIZ!

4C Emekli Aylık Bilgisi İçin TIKLAYINIZ!

 

Ne Kadar Tazminat Alırım?

Kurum bünyesinde çalışan işçinin işten ayrılması veya emekli olması durumunda aldığı paraya tazminat denir. İşten ayrılacağı güne kadar işçinin vermiş olduğu emeğin karşılığında bir hesaplama yapılarak tazminat ödenmektedir. Kısa süreçli iş giriş ve çıkışlarında tazminat ödenmesi durumu söz konusu değildir. Genel olarak uzun yıllar çalışan kişiler tazminat ödemelerini rahat bir şekilde alırlar.

Tazminat hesaplamak için birbirinden farklı formüller bulunur. Eğer isterseniz bu formülleri internet üzerinden bulup, ona göre tazminatınızı hesaplayabilirsiniz. Fakat artık el ile hesaplama yapmanıza gerek yok. İnternet üzerinden yapılan tazminat hesaplama araçları ile tazminatınızı kısa bir süre içerisinde hesaplayabilirsiniz.

Online olarak tazminat hesaplama yapabilmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın. Karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir.

Ekranda görmüş olduğunuz “Derece, Kademe, Ek Gösterge, Hizmet Yılı, Hizmet Ayı, Kıdem Yılı, İkramiye Yılı, Aylık Tarihi, Pay/Payda, Kad. Taz. Ek Gösterge” boşluklarını doğru ve eksiksiz olarak doldurduktan sonra “Hesapla” butonuna tıklayınız. Hesapla butonuna tıkladıktan sonra vermiş olduğunuz bilgiler ile oluşturulmuş tazminatınızı görüntüleyebilirsiniz.

Tazminat Miktarı Hesaplamak İçin TIKLAYINIZ!

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. fedai dedi ki:

    emekli maaş hesaplama katsayıları neden aşağı doğru düşüyor.temmuzda bakarken 1999 kadar 70,4 ken ağustos ayında 68,4 düşmüş neden