30 bin ve 50 bin TL Devlet Hibeleri Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?
Türkiye’deki teşvik politikalarının tamamının hedefi toplumsal kalkınmayı sağlamaktır. Söz konusu teşvikler; üretimin ve ihracatın artarken ithalatın olabildiğince azaltılması, vatandaşlara her alanda istihdam sağlanabilmesine yönelik olarak yürütülür. Tüm teşvikler; ülkelerin kalkınma stratejisi doğrultusunda; sosyo-ekonomik, toplumsal yapılara bağlı biçimde çeşitli aktivitelerin yürütülmesini özendirmek amacıyla devlet eliyle gerek nakdi gerekse gayri nakdi şekilde sunulan destekleri ifade eder. Hibe ise; geri ödeme beklenmeksizin verilen nakdi teşviklerdir. Devlet tarafından sunulan hibeler farklı tür ve çeşitlere sahiptir. En çok en çok ön plana çıkanları ise; 30 ve 50 bin TL’lik hibe olarak bilinen KOSGEB ve Genç Çiftçi hibeleridir. Öte yandan, Kredi Garanti Fonu tarafından sağlanan kredi destekleri de girişimci, esnaf ve çiftçiler için önemli destekler sunar.
Hibe Nasıl Alınır?
Geri ödemesiz biçimde devlet tarafından sunulan teşvikler arasında yer alan hibe; geri ödemesiz bir şekilde nakit olarak verilmesi sebebiyle yatırımcılara (girişimci, çiftçi, esnaf) ciddi bir destek unsuru olarak görülür. Söz konusu teşvik uygulamalarından hibe, Türkiye’de 1991 yılından bu yana uygulanan bir kalkınma destek unsurudur. Devletten hibe alabilmeniz için mutlaka geçerli bir yatırım projenizin bulunması gerekir. Söz konusu hibelerden çiftçiler için olanı Tarım Hayvancılık ve Gıda Bakanlığı tarafından verilen Genç Çiftçi projesidir. Ayrıca; KOSGEB tarafından verilen girişimci destek programı da hibe kapsamında teşvikleri içermektedir.
Hibe İçin Proje Geliştirmek
İyi bir girişimcilik projeniz varsa ve bunu daha iyi yerlere taşımak istiyorsanız öncelikle projenizi yazılı bir hale getirmelisiniz. Projenizin hangi faaliyet alanında yer alacağıyla ilgili olarak sağlam bir altyapı araştırması yapmalısınız. Daha önce sizin alanınızda gerçekleştirilen benzer projeleri inceleme imkanı bulabilirseniz, projenizle ilgili ciddi bir altyapı çalışması gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru yapacağınız kurumun şartları ve hibeye konu faaliyetlerin detaylarını önceden araştırmalı ve projenizde bu doğrultuda ilerlemelisiniz.
Hibe Projeleri Nasıl Hazırlanmalı?
Geri ödemesiz biçimde sunulan hibe için hazırlanacak projeler geri ödemeli desteklere göre çok daha titiz biçimde incelenir. Hibe projesi hazırlarken aşağıdaki hususlar dikkate alınır:
- Projenin amaçlarının hibe projesinin amaçlarıyla birebir uyumlu olması
- Hibe proje başvuru şartlarının tam olarak sağlanması
- Hibe projesini açıklayan kurumun yapısıyla projenin uyumlu olması
- Projenin açık ve net hedeflere sahip olması ve somut verilerle desteklenmesi
- Hazırlanan projenin sürdürülebilir, geleceğe de aktarılabilecek olması
- Proje dosyasının tutarlı ve somut bir şekilde hazırlanmış olması
Genç Çiftçilere 30 Bin TL Hibe Şartları
Devlet tarafından sunulan 30 bin TL hibe desteği genç çiftçilere hibe projesi kapsamında verilmektedir. Söz konusu hibeden yararlanabilmek için genç çiftçiye 30 bin TL hibe şartları şeklinde belirtilen maddelere haiz olmanız gerekir;
- Türkiye vatandaşı olmak
- En az 18 yaşını doldurmuş olmak
- En fazla 41 yaşından gün almamış olmak
- Okuryazar olmak ve bunu belgeyle ispatlamak
- Karı koca bu hibeye başvurulacaksa eşlerin herhangi bir yerde ücretli çalışmıyor olması
- Örgün bir eğitim kurumunda kayıtlı olmamak (Açık öğretim ve açık lise bu şarttan muaf tutulur)
- Başvurunun yapıldığı tarih itibarıyla gerçek ya da basit usule tabi vergi mükellefi olmamak
Söz konusu şartları sağlayan herkes 30 bin tl hibe için başvuruda bulunabilir. Başvurunuzu gerçekleştirebilmek için öncelikle genç çiftçi portalına üye olmalısınız. Genç çiftçi projesine ilişkin tüm aşamaları üyeliğinizin ardından portal üzerinden takip edebilirsiniz.
Genç çiftçi portalına üye olmak için TIKLAYINIZ
KOSGEB’in 50 Bin TL Hibe Şartları
Yerel üretimin artırılması, ithalatın azaltılması ve istihdamın imkanının genişletilmesi gibi amaçlarla KOSGEB, 13 farklı kalemde küçük ve orta ölçekli girişimcileri desteklemektedir. Söz konusu destekleme amaçları devlet politikası olarak yürütülmektedir. KOSGEB tarafından verilen 50 bin TL’ye kadar hibe, 150 bin TL değerindeki Girişimciye özel teşvikler de bu kapsamda sunulmaktadır. Söz konusu KOSGEB 50 bin tl hibe şartları ise şu şekildedir:
- KOSGEB tarafından verilen girişimcilik eğitimini başarıyla tamamlamış olmak
- Girişimcilik alanına ilişkin işletmeyi kurmuş olmak
- Mevcut iş yeri üzerinden yapılan başvurular için başvuruyu gerçekleştiren işletmenin son 2 yıl içinde faaliyette olması
- Başvuruyu yapan işletmenin daha önce söz konusu destekten faydalanmamış olması
Girişimcilik destek programı ayrıntıları için TIKLAYINIZ
Devlet Destek Kredisi Başvurusu
Devlet tarafından girişimcilere direkt olarak verilen bir kredi söz konusu değildir ancak devlet destekli şekilde kredi kullanımı gerçekleştirilebilir. Aşağıda sıralanan durumların herhangi birini ya da hepsini hazırlayacağınız projenin uygun görülmesi halinde destek alabilirsiniz.
- Faizin tamamının ya da bir bölümünün devlet tarafından ödenmesi
- Kredi kullanmak için Kredi Garanti Fonu tarafından sağlanan teminatlar
- Krediden doğan vergi gibi ek ücretlerin devlet tarafından ödenmesi
Söz konusu kredi desteklerinin üst limiti 300 bin TL olarak belirlenmiştir. KOSGEB kapsamında verilen kredi destekleri girişimci, esnaf ve çiftçiye verilmektedir. KOSGEB’in sunduğu 13 farklı destek programı arasında yer alan Kredi Destek Programı için her sene düzenli olarak yayımlanan desteklenen sektörleri gösteren listede faaliyet alanınızın yer alması gerekir.
Desteklenen sektörleri ve faaliyet alanlarını gösteren NACE kodları için TIKLAYINIZ
KOSGEB kredi faiz desteği programı ayrıntıları için TIKLAYINIZ
Kadın Girişimcilere Özel Hibe
Kadın girişimciler hibe destekleri konusunda daha avantajlı konumdadır. Özellikle KOSGEB kapsamında verilen 50 bin TL hibe ve 100 bin TL geri ödemeli 150 bin TL’lik girişimcilik destek programında kadınlar için destek oranı yüzde 90 olarak belirlenmiştir.
Kadın Girişimcilere Kredi Garanti Fonu Desteği
İşletmelerini büyütmek ve iş fikirlerini daha geniş kitlelere yaymak isteyen kadın girişimciler için Kredi Garanti Fonu (KGF) kefalet desteğini 2 trilyon 500 bin TL olarak belirlemiştir. Yapılan başvurularda kredi vadesi azami 5 yıldır. Ana para ödemesiz dönem ise 1 yıl olarak belirlenir. Yatırım amaçlı kredi başvurularında azami vade 10 yıldır. Ana para ödemesiz dönem ise 3 yıldır.
Kadın Girişimcilerin KGF Başvuru Şartları
- KOBİ vasfını taşımak
- Tüzel ya da gerçek kişi işletmesi sahibi olmak
- Tüzel kişilerde işletmenin sahip olduğu hisselerin en az yüzde 50’sine sahip olmak
- 55 yaşından gün almamış olmak
- Başvurunun yapıldığı tarih itibarıyla işletmelerin 2 yılın altında bir dönemde faaliyette bulunması
- Başvuruyu yapan kadın girişimcinin en az ilkokul mezunu olması