Kamu Dünyasına Dair

Devlet Hibeleri Geri Ödemesiz midir? Geri Alınır mı?

Teşvik; devlet politikası olarak belirli ekonomik ve sosyal faaliyet alanlarının daha hızlı gelişmesi için çeşitli yöntemlerle verilen maddi ve/veya gayri maddi destek olarak tanımlanan yardımların genel ismidir. Hibe destekler de söz konusu teşvik kapsamında verilen yardımlardandır. Hibe en basit şekliyle; geri ödemesi olmayan, nakdi teşvikleri ifade eder. Türkiye’de hibe uygulaması 1991 yılından beri sürdürülmektedir. Söz konusu hibe uygulamaları özellikle Avrupa Birliği (AB) uyum süreciyle birlikte doğrudan AB tarafından sağlanan hibelerin devreye girmesiyle çok daha geniş alanlara ve kitlelere yayılmıştır. Öte yandan tüm hibe programları Maliye Bakanlığının kontrolünde dağıtılır.

Hibe geri ödenir mi?

Hibe; geri ödemesiz şekilde sunulan nakdi yardımlardır ve geri ödemesi bulunmamaktadır ancak söz konusu hibelerin tamamı belirli bir iş sahasının hazırlanan proje ya da yatırımlar doğrultusunda verilir. Usulüne uygun şekilde yürütülmeyen proje ve yatırımlar hibenin alındığı kurum tarafından yakından takip edilir. Hibeyi kullananlar söz konusu alanla ilgili faaliyetlerini ve harcamalarını düzenli şekilde rapor etmekle yükümlüdür. Raporun ne şekilde hazırlanacağı ve hangi sıklıkla sunulacağına ilişkin tüm detaylar hibenin sağlandığı proje şartlarında ayrıntılı biçimde belirtilir.

Avrupa Birliği Hibe Projesi Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Projenin amaçları ile hibe programının uyumu
  • Başvuru şartlarını tam olarak sağlamak
  • Sayısal verilerin tutarlı biçimde hazırlanması
  • Başvurunun yapıldığı kurumla uyumlu niteliklere sahip bir projeye sahip olmak
  • Açık ve net hedefler, somut verilere dayanan çıktılar
  • Projenin sürdürülebilir olması
  • Proje dosyasında tutarlı ve somut cevaplar

AB Programı Hibeleri ve Teklif çağrıları için TIKLAYINIZ

Horizon 2020 ve Cosme Programı Hibe Duyurularına ilişkin ayrıntılar için TIKLAYINIZ

Devlet Destekli Hibe Programları

AB tarafından sunulan hibeler dahil tüm hibe projeleri Maliye Bakanlığı tarafından denetlenmektedir. AB ile ortak ve bakanlıklarla koordineli şekilde yürütülen hibe programlarının yanı sıra KOSGEB gibi kuruluşlar da söz konusu hibe projelerini her sene düzenli biçimde açıklamaktadır.

Genç Çiftçilere 30 Bin TL Hibe

Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi ve köye dönüşün hızlandırılması için hazırlanan Genç Çiftçiler Hibe Projesi kapsamında gerekli şartları sağlayanlara 30 bin TL hibe verilmektedir. Bu proje kapsamında verilen hibe geri alınır mı sorusuna yanıt olarak; daha önce de belirttiğimiz gibi hibeler; geri ödemesiz şekilde sunulmaktadır. Genç çitçilere hibe projesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından organize edilmektedir. Projeye başvuru yapabilmek için Genç Çiftçi Portalına üye olmanız ve genç çiftçi projesi kapsamında aranan şartlara haiz olmanız gerekmektedir.

Genç Çiftçi Portalına üye olmak için TIKLAYINIZ

KOSGEB Girişimcilere Destek Projesi Kapsamında 50 Bin TL Hibe

KOSGEB tarafından girişimcilere yönelik olarak sunulan Girişimcilik Destek Programı kapsamında 150 bin TL’ye kadar destek verilmektedir. Desteğin 50 bin TL’lik kısmı girişimciliğe ilişkin projenizin uygun olması halinde hibe olarak sunulmaktadır. Programın amacı; ekonomik kalkınma ve istihdama ilişkin sorunların çözümünde en büyük faktörlerden birisi olan girişimciliğin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması olarak belirtilmektedir.

KOSGEB Girişimcilere Destek Programı Geri Ödemesiz Destek Kalemleri Nelerdir?

İşletmelerin kuruluşunu desteklemek amacıyla hibe olarak 2 bin TL, kuruluş döneminde ihtiyaç duyulan; makine, teçhizat, ofis donanım ve yazılım desteği olarak 18 bin TL, İşletme giderleri için ise 30 bin TL’ye kadar, toplamda ise 50 bin TL geri ödemesiz (hibe) destek sunulur.

KOSGEB Girişimcilik Destek Programına ilişkin detaylar için TIKLAYINIZ 

TÜBİTAK Tarafından Sunulan Hibe Programları

TÜBİTAK bünyesinde bulunan Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı tarafından farklı miktarlarda değişik AR-GE yatırımları için hibe verilmektedir. Söz konusu hibelerin tutarı 25 bin TL’den 1 milyon TL’ye kadar değişmektedir. Elbette burada rakamın büyümesi yapılacak olan projenin büyüklüğü ve kamu ve özel kuruluşların büyüklüklerine göre değişmektedir. Öte yandan tüm projelerin temelinde teknolojik yenilikler ve bu alanda yapılacak AR-GE çalışmaları bulunmaktadır. Tüm projelerde olduğu gibi TÜBİTAK projeleri de AB tarafından desteklenmektedir.

Özel Sektör AR-GE ve Yenilik Desteklerinin tamamını incelemek için TIKLAYINIZ!

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.