Kamu Dünyasına Dair

Tramer Muayene Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Her geçen gün artan araç sayısı bizleri trafikte uzun saatler geçirmeye mahkum ediyor. Özellikle nüfusu fazla olan kentlerde trafik tam anlamı ile bir çile halinde. Buna bir de her saat gerçekleşen trafik kazaları eklenince çilenin süresi de uzuyor. Trafik kazaları tüm uyarılara ve cezalara rağmen her geçen gün artış gösteriyor. Bu durumun en büyük nedenlerinden biri şüphesiz ki, muayenesiz araçlar. Her aracın bir ömrü vardır. İyi bakılmayan araçlar hem kendine hem de çevreye zararlıdır. Periyodik bakımı ve onarımı yapılmayan araçların bir süre sonra trafiğin ortasında arızalanması ve akabinde kazaya mahal vermesi şaşırtıcı değildir. Bu yüzden araçların muayenelerinin yapılması büyük önem taşır. Devletin de artık zorunlu kıldığı araç muayeneleri son yıllarda yapılmaya başlansa da, muayenesiz araçlar hala trafikte yer almakta. Özellikle de 2. el araç alım satımlarında muayene alanında yapılan oyunlar yüzünden alıcılar kandırılarak mağdur ediliyor. Şimdilerde ise tramer uygulaması ile 2. el aracın sadece plakası ile aracın tüm geçmişine erişebiliyoruz. Bu yazıda sizlere tramer muayene sorgulama işlemini nasıl yapacağınızdan ve tramer üzerinde yapılan diğer işlemlerden bahsedeceğiz.

Araç Muayenenin Önemi Nedir?

Araç muayeneleri, devletin zorunlu kıldığı, araç sahiplerine uygulanan uygulamalardan biridir. Araç muayenesinin hem sürücüler hem de trafikteki diğer etmenler üzerinde önemi anlaşıldığından beri zorunlu hale getirilen bu sistem; uygulanmadığında para cezası, trafikten men, hatta hapis cezası ile sonlanan sonuçları doğurur. Ülkemizde araç muayeneleri ile ilgili devletin yetki verdiği tek kurum Tüvtürk’dür. Tüvtürk araç muayene istasyonlarında aracın içten dışa bakımı yapılarak; tüm kontrolleri sağlanır. Eğer gerekli ise aracın onarımı da yapılır. Değiştirilmesi gereken parçalar değiştirilir ve yenilenmesi gereken kısımlar da yenilenir. Araç muayenesi bittikten sonra araç sahibinin ruhsatına yapılan kontroller ve onarımlar ile ilgili bilgiler eklenir ve muayene işlemi sonuçlanır. Her aracın muayenesinde yapılan kontroller farklıdır. Her araç tipine göre araç muayene ücretleri belirlenir. Bu ücretler ise her yıl zamlanarak, Tüvtürk resmi sitesinde yenilenmiş hali ile yayımlanır. 2017 yılı için araç muayene ücretleri aşağıdaki gibidir.

Tramer Muayene Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Araç muayenesine gitmeden önce bazı konulara dikkat etmeniz gerekir. İlk olarak araç muayeneleri zorunludur ve araç muayenesini geciktirmeden yapmanız gerekir. Araç muayenelerini geciktirdiğiniz her ay için %5 fazla muayene ücreti ödersiniz. Tüvtürk araç muayene istasyonlarına randevu almadan gidemezsiniz. Bu yüzden araç muayenesi için Tüvtürk’ün online sitesine giriş yaparak, ücretsiz randevu almalısınız. Size verilen en uygun randevu tarihinde aracınızı alıp Tüvtürk istasyonlarına gidersiniz. Tüvtürk araç muayene istasyonlarına giderken mutlaka plakadan araç muayene sorgulama işlemi yapmış olmanız gerekir. Çünkü araca ait herhangi bir borç, muayene yapılmasına engel olur. Daha önce muayeneyi geciktirdiğiniz ya da aldığınız herhangi bir trafik cezasının ödemesini yapmadığınız için ödemeniz gereken tutarı, araç muayene borcu sorgulama işlemleri ile öğrenebilirsiniz. Varsa trafik cezası borçları ve muayene borçlarını ödedikten sonra araç muayene tarihinde Tüvtürk istasyonlarına gidebilirsiniz. Ayrıca bu sorgulama ile 2017 yılına ait yeni muayene ücretini de öğreneceğiniz için Tüvtürk istasyonunda muayene borcu kargaşası ile uğraşmazsınız. Araç sahiplerinin en çok sorun yaşadığı konu ise muayene ücreti ödeme mevzusudur. Araç muayene ücretleri Tüvtürk araç muayene istasyonlarında nakit alınır. Bu yüzden kredi kartı ile ödemeye çalışmak size vakit kaybı olur. Bu durumu bilerek araç muayenesine gitmeniz tavsiye edilir. Tabi buraya gitmeden önce araç muayenesi için gerekli evrakları almanız gerekir. Araç muayene gerekli evraklar aşağıdaki gibidir;

  • T.C kimlik kartı,
  • Araç ruhsatı,
  • Zorunlu trafik sigortasının belgesi,
  • Araç size ait değilse vekalet belgesi,
  • LPG ve CNG’li araçların yakıt tankının bilgi etiketi,
  • Sıvı gaz sistemi onayı alamayan araçlar için sızdırmazlık belgesi ve montaj tespit raporu.

Araç muayene ile ilgili tüm işlemler, kişi kendi aracına sahip ise Tüvtürk üzerinden yapılır. Fakat 2. el bir araç aldığınızda aracın muayene geçmişine dair bilgiyi çok kolay elde edemeyebilirsiniz. Bu amaçla tramer uygulaması 2. el araç almak isteyen kişilerin ilgilendikleri aracın plakası üzerinden muayene sorgulama yapmasına imkan veren bir uygulamadır. Şimdi sizlere tramer araç muayene sorgulama işleminin nasıl yapıldığından bahsedelim.

Tüvtürk Resmi Sitesine Giriş Yapmak İçin TIKLAYINIZ!

Tramer Araç Muayene Sorgulama İşlemi

Tramer, araçlara ait tüm kayıtları kendine bağlı veri havuzunda barındıran bir sistemdir. SBM kuruluşuna bağlı araçlar ile ilgili konularda yetkili olan tramer, hem internet sitesi, hem de SMS imkanı ile araç sorgulama işlemlerinde bilgi sağlıyor. Tramer, bünyesinde araç hakkında bilgi almaya ait birçok sorgulama bulundurur. Bu sorgulamalardan en çok ihtiyaç duyulanları;

  • Hasar geçmişi,
  • Araç km sorgulama,
  • Muayene sorgulama,
  • Poliçe sorgulama,
  • Değişen parça bilgisi sorgulamadır.

Tramer araç muayene sorgulama işlemleri plaka aracılığı ile yapılıyor. İlgilendiğiniz aracın plakasını bilmeniz araca ait en doğru ve güncel muayene bilgilerine erişmenizi sağlar. Tramer araç muayene sorgulama işlemini yapmak için ilk olarak cep telefonlarınızdan mesaj atma işlemi ile başlayabilirsiniz.

Tramer Muayene Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Cep telefonunuzun mesaj kısmına ” araç plakasını” yazın ve bu mesajı 5664’e gönderin.
  • Operatör fark etmeksizin, gönderdiğiniz mesaj SBM’nin operatörler ile anlaşmaya vardığı fiyat üzerinden ücretlendirilir.
  • Yaptığınız bu hasar sorgulama işleminin ardından size bir adet mesaj gelir. Bu mesajda aracın hasar bilgileri yer alır.
  • Bu mesajın ardından gelen ikinci mesajda ise, aracın son iki kilometre bilgisi ve son yapılan muayene bilgileri ile muayene tarihi ayrıntısı gelir.

Dilerseniz bu sorgulamayı araç şasi numarası ile de yapabilirsiniz.

Tramer Muayene Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Araç şasi numarası kullanılarak yapılan hasar sorgulama işleminde, ilk olarak büyük harfler ile “HASAR” yazılır.
  • Bunun ardından aracın şasi numarası 5664’e gönderilir.
  • Bu mesajın atılması ile ilk olarak araca ait hasar bilgileri mesaj olarak gelir.
  • Daha sonra ise ikinci mesajda aracın kilometresi ve SBM veri havuzunda kayıtlı olan tüm muayene bilgileri bu mesajda kişiye iletilir.
  • Tüm atılan mesajlar operatörler aracılığı ile mesaj başına ücretlendirilir.

Tramer Araç Muayene Sorgulama İşlemi Yapmak İçin TIKLAYINIZ!

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Resmi Sitesinden Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ!

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.