HGS Alma ve İptal Ettirme İşlemi Nasıl Yapılır?
Otoyol ve köprü üzerlerinde yer alan gişelerde nakit para ile ödeme uygulamasının yapıldığı dönemlerde uzun kuyrukların oluşması ve trafikte geçirilen sürenin, trafiğe çıkan araç sayısının artması ile birlikte ciddi bir artış göstermesi üzerine ilk olarak piyasaya Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) adı verilen uygulama sunulmuştu. Bu sistemden de beklenen verim alınamayınca dur kalk eylemlerine gerek kalmaksızın gişelerden ücretli geçişin yapılabileceği bir sistem yaratılmak istendi ve Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) adı verilen hizmet kullanılmaya başlandı. Hızlı Geçiş Sistemi sayesinde ücretli yollar üzerindeki gişelerde herhangi bir bekleme yapmadan hızlı bir şekilde geçiş sağlayabiliyor ve zaman kaybı ile karşılaşmıyorsunuz. Peki bu durumdan faydalanmak için HGS alma işlemleri nasıl yapılır ya da artık kullanmak istemiyorsanız HGS iptal ettirme işlemi nasıl gerçekleştirilir?
HGS Alma İşlemi Nasıl Yapılır?
Hızlı Geçiş Sistemi ile çalışan gişelerden bekleme yapmadan geçerek yolculuk sürenizi azaltmak istiyorsanız HGS alma işlemlerine başlamanız gerekiyor. HGS almak için birçok yöntem mevcuttur. Bu yöntemlerden en yaygını herhangi bir PTT şubesine giderek Hızlı Geçiş Sistemi tarafından tanınmanızı sağlayan etiketi temin etmektir ama PTT merkezleri dışında başka yerlerden de HGS alma işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Tüm PTT işyerleri haricinde Karayolları Genel Müdürlüğü ile HGS anlaşması bulunan bütün bankalar da HGS ürünleri satmakta ve bakiye yüklemesi yapmaktadır. HGS alma işlemi için kullanabileceğiniz anlaşmalı bankalar şunlardır:
- Albaraka Türk
- Garanti Bankası
- Türkiye Ekonomi Bankası (TEB)
- İş Bankası
- Denizbank
- Kuveyt Türk
- Yapı Kredi Bankası
- Vakıfbank
- Halk Bankası
- QNB Finansbank
- Ziraat Bankası
- Akbank
- Türkiye Finans
Hızlı Geçiş Sistemi etiketi satın alabileceğiniz bir diğer nokta ise yine Karayolları Genel Müdürlüğü’nün HGS hizmetleri için anlaşmalar yaptığı petrol satış istasyonlarıdır. KGM’nin HGS anlaşması olduğu ve HGS alma işlemi yapabileceğiniz petrol istasyonları şunlardır:
- Petrol Ofisi
- TOTAL
- TPPD
- BP
- Shell
Bu kurumların bütün istasyonları HGS satışı yapmayabilir. HGS üye olma işlemleri için anlaşmalı petrol istasyonlarının kurum tarafından yetkilendirilmiş birimlerine başvurmanız gerekmektedir.
Hızlı Geçiş Sistemi satışı ve bakiye yüklemesi işlemlerinin yapıldığı diğer noktalar ise otoyollar üzerine kurulmuş 33 PTT işyerinin bulunduğu istasyonlardır. HGS alma işlemlerinizi gerçekleştirebileceğiniz bu 33 istasyonu karayollarına göre sınıflandıralım:
İzmir – Aydın – Çeşme Otoyolu: Aydın, Belevi, Çeşme, Germencik, Işıkkent, Narlıdere istasyonları
Niğde – Şanlıurfa Otoyolu: Adana Batı, Adana Doğu, İskenderun, Gaziantep Batı, Şanlıurfa, Mersin istasyonları
Ankara – Edirne otoyolu: Akıncı, Edirne, Çorlu, Babaeski, Adapazarı, Gerede, Çamlıca, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü (Boğaziçi Köprüsü), Gebze, Dilovası, Kandıra, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Kınalı, Hadımköy, Avcılar, Mahmutbey istasyonları.
HGS Çıkarmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
HGS üye olma işlemi ve Hızlı Geçiş Sistemi etiketine sahip olmak için başvuru yapmaya giderken yanınızda aracınızın ruhsatı ve kimliğinizin fotokopisinin bulunması gerekiyor. HGS çıkarmak için gerekli evrakların yanı sıra etiketin ücreti olan 5 Türk Lirası’nı da yetkiliye vermeniz gerekmektedir. Ürün ücretini ödemediğiniz durumda HGS için gerekli evrakları yanınızda getirseniz dahi işleminiz gerçekleşmeyecektir.
HGS Fiyatları Nasıldır?
Hızlı Geçiş Sistemi’ne üye olmanın fiyatları kurumdan kuruma değişiklik gösterebilir. Birçok banka kullanıcılardan HGS fiyatlarını talep etmezken PTT merkezlerinde ücret talep edilmektedir.
HGS İki Araçta Kullanılır mı?
Hızlı Geçiş Sistemi etiketleri bütün araçlar için uygundur ama “HGS iki araçta kullanılır mı?” sorusunun cevabı ne yazık ki olumsuz olacaktır. Araç sahipleri, iki tane arabaya sahip olsalar bile her plaka için ayrı bir HGS ürünü satın almak durumundadır. Alınan bir HGS’nin diğer araçlarda kullanılması yasaktır. Araç plakasına göre verilen bu ürünlerin takibi, etiketlerin birden fazla araçta kullanılması halinde zorlaştığı için yasal yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz.
HGS Nasıl Yapıştırılır?
Hızlı Geçiş Sistemi ürünü olarak kabul edilen HGS etiketinizi aracınızın ön camına yapıştırmanız gerekmektedir. HGS etiketi, arabaların ön camına yalnızca birkaç dakika içerisinde yapıştırılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunmaktadır. Kimi araçların camları ilk olarak metalik film tabaka ile kaplı oldukları için HGS etiketi yerleştirilse bile gişelerde bu etiketlerin görülmesi ve doğru bir şekilde çalışması zorlaşmaktadır.
Aynası ön cama monteli olan araçlar için HGS etiketi yapıştırma yöntemi;
İlk olarak camı yatay olarak ortalamanız gerekmektedir. Bu kısım yaklaşık olarak aynanın montaj ayağına denk gelmektedir. Aynanın montaj ayağının beş cm altına HGS etiketinizi konumlandırın.
Aynası tavana monteli olan araçlar için HGS etiketi yapıştırma yöntemi;
Hızlı Geçiş Sistemi etiketinizi ön camı yatay olarak ortalayacak şekilde konumlandırın. Bu konum aynası tavana monteli araçlarda en üst noktadan yaklaşık olarak on santimetre aşağıya denk gelmektedir.
Düz ön cama sahip olan kamyon ve otobüslerde HGS etiketi yapıştırma yöntemi;
Camı yatay olarak ortaladıktan sonra camın en alt kısmından 5-10 cm yüksekliğe etiketinizi konumlandırabilirsiniz. Eğer ki bu tip araçlardaki cam silecekleri camın en alt noktasında konumlandırıldıysa etiketi, sileceklerin 5 cm üstüne yapıştırabilirsiniz.
HGS Üyelik İptali Nasıl Yapılır?
Aracınızı sattıysanız ya da eski aracınızı kullanmayı bırakıp yeni bir araç ile yolculuklara devam etmeyi planlıyorsanız HGS iptal ettirme işleminizi yapmanız gerekmektedir. Özellikle araç satışı ve aracın başkasına devri gibi konularda HGS iptal ettirme işlemi yapılmadığı durumlarda büyük sorunlar yaşanabilir.
Aracın yeni sahibi sizin HGS etiketinizle ücretli gişelerden geçiş yaptıkça HGS hesabınızdaki bakiye azalacaktır ve bakiye bittiğinde ise meydana gelecek ihlalli geçişlerden siz sorumlu olacaksınız. Hem paranızın boşa gitmemesi hem de ceza ile karşılaşmamak için HGS iptal ettirme işlemini yaparak kalan bakiyenizi geri almanız mümkündür.
HGS üyelik iptali için PTT merkezlerinden ya da Karayolları Genel Müdürlüğü’nün HGS hizmeti konusunda anlaşmalı olduğu bankalardan faydalanabilirsiniz. PTT merkezlerine ve banka şubelerine giderek HGS iptali talebinde bulunabileceğiniz gibi bankaların müşteri hizmetlerini arayarak yetkili kişiye HGS üyelik iptal ettirme işlemi yapmak istediğinizi belirterek de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
HGS üyelik iptal ettirme işleminizi banka aracılığıyla gerçekleştirdiyseniz Hızlı Geçiş Sistemi etiketinizde kalan bakiyeler en geç on gün içerisinde hesabınıza geri ödenir ve tekrar harcamaya başlayabilirsiniz. Eğer ki HGS üyelik iptal ettirme işlemi için bir PTT merkezine giderseniz yapacağınız işlemin ardından paranızı almak için bir ay sonra iptal işleminin gerçekleştiği PTT merkezine yeniden uğramanız ve kalan bakiyenizin ücretini temin etmeniz gerekmektedir.
HGS üyelik iptal ettirme işlemi için kimlik bilgilerinizle beraber HGS kullanıcı bilgilerinizi yetkili kişiye sunmanız gerekebilir. Müşteri hizmetleri ya da şubedeki sorumlular size HGS iptal ettirme işleminizin nedenini de soracaktır. Genelde “aracı başka birisine sattım” dediğiniz zaman konu daha fazla uzamadan hızlı bir şekilde HGS iptali gerçekleştirilir ve kişiye bakiyesi vaat edilen süre içerisinde geri ödenir.