Kamu Dünyasına Dair

2018 Elektrik Affından Yararlanma Yöntemi

Dönem dönem yaşanan ekonomik krizler ve enflasyon oranıyla alım gücünün eşit bir şekilde artmaması birçok borç yükünü de beraberinde getiriyor. Banka, vergi gibi borçların yanı sıra temel ihtiyaç olan doğal gaz, su, elektrik faturalarının ödenemediği durumlar da oluyor. Devlet ise bu gibi durumlar için belirli aralıklarla borçlara af, gecikme faizinin iptali, taksitlendirme gibi çeşitli imkanlar sunuyor. Devletin sunduğu bu imkanlar neticesinde elektrik borcu affı var mı ve elektrik borcu siliniyor mu sorular akıllara geliyor fakat vatandaşın merak ettiği konular arasında yer alan elektrik borcuyla ilgili genel bir af söz konusu değil. Ancak taksitlendirme, yeniden yapılandırma gibi imkanlar mevcut. Ancak ülkemizde elektrik şirketlerinin zaman zaman yaptıkları kampanyalar göz önünde bulundurulduğunda yakın gelecekte bir af gelmesi söz konusu olabilir. Buna bir örnek olarak; 2017 yılının Nisan ayında CK Boğaziçi Elektrik “Silelim Gitsin” kampanyası adı altında 1,9 milyar TL alacağının 1,4 milyar TL’lik kısmından vazgeçti. Kampanya 2017 yılı Haziran ayına kadar başvuruda bulunulan müşterilerin 2013 yılı Nisan ayından önceki borçlarının tamamının silinmesini kapsamaktaydı. Bölgelere göre değişkenlik gösteren elektrik şirketlerinin resmi sitelerinden elektrik borcu affı, elektrik borcu yapılandırma, elektrik borcu taksitlendirme, CLK elektrik borcu affı, TEDAŞ elektrik borcu affı, Enerjisa elektrik affı gibi aramalar yaparak güncel af ve yapılandırma imkanlarını takip edebilirsiniz.

Elektrik Borcu Taksitlendirme

Birikmiş elektrik borçları yüzünden elektriğiniz kesildiyse ve tek seferde ödeme yapmak istemiyorsanız ya da yeterli bütçeniz yoksa elektrik dağıtım şirketinden taksitlendirme talebinde bulunabilirsiniz. Avukata devredilmiş elektrik borcunuz varsa bağlı bulunulan icra dairesinden elektrik borcu yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz.

Taksitlendirme ve Yapılandırma Hangi Tarihe Kadar Geçerli?

Geçmiş elektrik borçlarına sunulan taksitlendirme ve yapılandırma imkanı 2018 yılı Ocak ayından itibaren çıkarılan torba yasa ile geçerlidir. 2018 yılı Ocak ayından önceki geçmiş borçlar için taksitlendirme ve yapılandırma taleplerinde bulunulabilir.

Elektrik Borcu Kaç Taksit Yapılır?

Avukata devredilmemiş geçmiş elektrik borçlarınız için dilekçe ve ilgili evrakları direkt olarak dağıtım şirketine sunarak taksitlendirme talebinde bulunabilirsiniz. Peki elektrik borcu kaç taksit yapılır? Çıkarılan torba yasayla birlikte geçmiş elektrik borçlarını 24 eşit parça olmak üzere 24 aya kadar taksitlendirme imaknı mevcut. Avukata devredilmiş geçmiş elektrik borçlarında ise avukat aracılığıyla ilgili icra dairesinden 24 aya kadar elektrik borcu yapılandırması talep edilebilir. Borcun peşin ödenmesi halinde ise gecikme faizlerinde indirim söz konusu olur. Bu nedenle TEDAŞ ve devlet elektrik borçlarının avukata devredilmeden önce ödenmesi konusunda vatandaşı uyarıyor. Geçmiş borçların elektrik şirketinden taksitlendirilmesi durumunda herhangi bir avukat, icra masrafı gibi bedeller ödenmez.

Elektrik Borcu Taksitlendirme İçin Gerekli Evraklar

Bireysel kullanıcılar için;

  • Dilekçe
  • Nüfus cüzdanı sureti
  • Son döneme ait elektrik faturası
  • İkametgah belgesi

Ticari kullanıcılar için;

  • Dilekçe
  • Nüfus cüzdanı sureti
  • Son döneme ait elektrik faturası
  • İkametgah belgesi
  • Vergi levhası sureti
  • İmza sirküsü sureti
  • Şirket ya da firma kaşesi
  • Ticaret sicil gazetesi sureti

Elektrik borcunu taksitlendirmeye yönelik yapılacak başvuru için gereken dilekçe örneği şu şekildedir:

Sayın yetkili,

******* abone numarasına sahip, ************ adresinde bulunan mesken veya ticarethane sayacımın borcunun taksitlendirilmesini arz ederim. **/**/20**

Ad-Soyad/Kaşe/ İmza

Gecikmeli Ödemelere Zam Uygulanacak

Taksitlendirme ya da yapılandırma yapılan borçların, belirlenen süre içerisinde ödeme yapılması halinde herhangi bir zam, faiz uygulanmaz. Fakat, hesaplanan taksit tutarlarının süresinde ödenmemesi durumunda, ödenmesi gereken tutara geciken her ay için gecikme zammı uygulanır.

Borcun Tamamen Silinmesi Durumu

Geçmiş elektrik borcunun sıfırlanması tamamen elektrik dağıtım şirketinin tasarrufundadır. Kurumsal bir yapılanma olan elektrik dağıtım şirketi bazı durumlarda tahsil edemedikleri alacakları devlet nezdinde vergiyle mahsup etme yoluna gidebilirler. Özetle; borcun silinmesi elektrik dağıtım şirketinin kararında olduğundan nasıl olsa bir gün silinir mantığıyla borçlarınızı ertelemeyin. Geçmiş elektrik borcunuz varsa hukuk takibine düşmeden ödeyin ya da dağıtım şirketinizle görüşerek taksitlendirme yoluna gidin. Hukuk takibine düşen alacaklarda maaş haczi, ev haczi, mal varlığına el koyma gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Ek olarak hukuk takibine düşen alacaklarda avukat ve icra masrafı gibi ekstra bedeller ödemek zorunda kalabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.