Kamu Dünyasına Dair

Araç Çekme Cezası Nedir?

Trafik açısından sorun teşkil eden durumlarda ve yerlerde kural ihlali yaparak aracınızı park etmeniz, ceza almanıza neden olur. İnsanlar yeterli park yeri bulamamaktan ve dikkatsizliklerden dolayı araçlarını yanlış yerlere veya yanlış şekillerde park edebiliyorlar. Sokak ve caddelerde bazı trafik levhaları ile park edilemeyecek alanlar belirtilmiştir. Bu alanlara park yapılması yasaktır ve park yapılması durumunda belirli cezalar uygulanır. Aşağıda hangi durumlarda park cezası uygulandığı, ücretlerin ne kadar olduğu, sorgulamaların nasıl yapılacağı ve yanlış park cezası durumunda itirazın nasıl olacağı belirtilecektir.

Araç Çekme Cezası

Araç çekme ücreti Trafik Vakfı tarafından belirli bir tarifeye bağlanmıştır. Sürücü aracın içerisinde olsa bile belli bir ceza ödemek zorundadır. Bu cezanın miktarı 95 TL olarak belirlenmiştir. İlk 15 gün içerisinde bu ödeme yapıldığı taktirde %25’lik bir indirim uygulanır. Ayrıca bu yanlış park etmeden dolayı araçlar bir çekici tarafından çekilir. Bunun için de araç çekme ücreti olarak geçen 70 TL tutarında bir bedel belirlenmiştir. Bu cezanın da park cezası ile birlikte ödenmesi gerekir. Fakat bu miktar en yakın mesafeye çekilen araç için belirlenmiştir. Uzak mesafelerdeki otoparklara götürülen araçlar için bu miktar değişebilir. Bu yanlış yere park edilen araçlar için uygulanan cezalarda, ödenmesi gereken bir diğer miktar ise aracın götürüldüğü otoparkın ücretidir. Bu ücret, arabanın cinsine bağlı olarak değişir ve otomobiller için günlük 10 TL olarak uygulanır. Bunların yanı sıra sürücüye uygulanan 10, 15 ve 20 ceza puanı şeklinde ceza puanları vardır. Bu puanlar park yerinin niteliğine ve park ediliş şekline bağlı olarak değişebilir.

Çekilen araçlar için uygulanan günlük otopark ücretleri;

  • Motorlu bisiklet için 2 TL,
  • Motosiklet için 5 TL,
  • Kamyonet, minibüs ve otomobiller için 10 TL,
  • Tır, otobüs ve iş makineleri gibi araçlar için 20 TL,
  • Römork için ise 30 TL şeklindedir.

Ödemeler direkt olarak vergi dairesine veya internet üzerinden online şekilde yapılabilir. Bu cezalar ödenmediği taktirde ikamet adresine gelen tebligat ile tekrardan bilgilendirme yapılır. Tebligatın ardından gecikme olması durumunda bu cezaya %5 faiz uygulanır. Çekilen araçların giderleri ve kesilen cezalar, araç sahibi tarafından ödenmediği sürece araçlar sahiplerine teslim edilemez.

Aracınız Hangi Durumlarda Çekilir?

Araç çekme işlemi bazen keyfi olarak yapılmaktadır. Fakat bu yasal değildir ve sadece bazı şartlar altında araçların çekilebileceği araç sahipleri ve sürücüler tarafından unutulmamalıdır. Araçların otoparka çekilip çekilmeyeceğine sadece trafik polisi karar verebilir. Bunun dışında keyfi olarak yapılan ceza ve araç çekmelerinde sürücülerin haklarını savunabileceklerini bilmelidirler.

Öncelikle, eğer aracınız çekilirken veya araç çekici üzerindeyken araca yetişilmesi ve aracın yanına gelinmesi halinde çekici yasal olarak size aracınızı teslim etmek zorundadır. İdari para cezası uygulanması ile aracın çekilmesi önlenmiş olur. Bunun dışında park edilen yere bağlı olarak sadece park cezası uygulanarak da aracın çekilmesinden kurtulunabilir.

Park etme cezası ve araçların çekilmesi birçok nedenden dolayı olabilir. Bu nedenler aşağıdaki şekilde maddelendirilebilir:

  • Engelliler için ayrılmış olan park yerlerine,
  • Yaya ve okul geçitlerine,
  • Otobüs, taksi, dolmuş duraklarına,
  • Yangın musluğu yanına,
  • Hastanelerin, sağlık kuruluşlarının, konut önlerinin, garajların giriş ve çıkışlarına,
  • Tünel ve köprü girişlerine, kavşak içlerine, rampalara,
  • Duraklamanın ve park etmenin trafik işareti ile yasaklandığı yerlere,
  • Görüş mesafesinin yeterli olmadığı dönemeç ve tepelere,
  • Sol şeride,
  • Kurallara uygun olarak park yapan aracın yanına,
  • Trafik işaretinde park için verilen sürenin ve zamanın dışında,
  • Geçiş üstünlüğü olan araçların giriş ve çıkışını engelleyecek şekilde,
  • Aracı trafiğe engel olacak ve trafik düzenini bozacak şekilde park etmek yasaktır.

Araç Çekme Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Burada sırasıyla ad, soyad, TC kimlik numarası, doğum yılı ve araç plakası bitişik ve tam olarak yazıldıktan sonra otopark sorgula butonuna basılmalıdır.

Otoparka çekilen araçların sorgulaması için TIKLAYINIZ!


Burada link açıldıktan sonra beliren alana araç sahibinin adı, soyadı, doğum tarihi ve TC kimlik numarası bilgileri girilerek doğrula butonuna basarak sorgulama yapılabilir. Doğrulama yapıldıktan sonra ise araç plakası girilerek, araç sahipleri ne kadar ücret ödeyeceklerini, aracın hangi otoparka götürüldüğü ve hangi sebeple aracın çekildiğini görebilirler.

Araç park cezası sorgulaması için TIKLAYINIZ!

Otopark sorgulama ise yine web üzerinden veya sms yoluyla yapılabilir. Araç sahibinin PARK yazıp boşluk bırakıp araç plakasını yazıp 1550’ye göndermesi durumunda araç çekilmişse hangi otoparka götürüldüğü ve otoparkın iletişim bilgileri öğrenilebilir. Ayrıca gelen bu SMS’de ödenecek olan ceza, çekici ve otopark ücretlerini görebilecekler. Bu uygulama SMS başına 2 TL olarak belirlenmiştir.

Otoparka Çekilen Araçlar Nasıl Çıkarılır?

Otoparka çekilen araçları bulmak sürücüler için zorlu bir durum olabiliyordu. Belli bir merkeze bağlı olmadan yürütülen bu uygulama, çekici ücretlerinde farklılıklar oluşmasına ve çalıntı ihbarlarının artmasına neden oluyordu. Bu nedenlerde EGM tarafından bu handikapların önüne geçmek için düzenlemeler yapılmış ve belirli standartlar belirlenmiştir. Bu da sürücülerin artık haklarını ve böyle bir durumla karşılaştıklarında neler yapabileceklerini bilmelerine olanak sağlamıştır.

Bu sorgulamalar yapılarak ulaşılan bilgilerden sonra, herhangi bir itiraz veya yanlışlık yoksa kesilen cezaların zamanında ödenmesi ile araçlar otoparktan çıkarılabilir. 6 ay boyunca otoparktan çıkarılmayan araçlar satılabilir ve bu para Emanet Hesabına aktarılabilir. 5 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmadığı taktirde bu para hazineye aktarılır. Bu nedenlerle sürücülerin bilinçlenmesi ve araçlarının çekilmesi durumunda neler yapacaklarını öğrenmeleri önemlidir.

Çekilen aracın otopark bilgilerine ulaşmak için TIKLAYINIZ!

Araç Çekme Cezası İtiraz

Tüm trafik cezalarının itirazı için Trafik Mahkemesine başvurulur. Eğer yaşadığınız ilde Trafik Mahkemesi yoksa Sulh Mahkemesine de itirazlar için başvurulabilir. Hatalı park cezasına itiraz etmek için;

  • Dava dilekçesi,
  • Ehliyet fotokopisi,
  • Ruhsat fotokopisi,
  • Kimlik fotokopisi,
  • Cezanın tutanak fotokopisi,
  • Cezanın tebligat fotokopisi gibi evraklar gereklidir.

İtiraz yapıldıktan sonra 2 ya da 3 ay içerisinde son durum ile ilgili bilgi adrese gönderilir. İtiraz değerlendirilir ve sonuç kişiye ulaştırılır.

Ayrıca araçları çekenler ve araç sahipleri ile ilgili olan aşağıdaki hususlara da dikkat edilmesi gerekir.

  • Aracı çeken görevlinin sorumluluğu, tavrı ve titiz davranması,
  • Kaldırma ve çekme işlemi yapılırken aracın herhangi bir şekilde zarar görmemesi,
  • Diğer araçlara en az zararın verilmesine dikkat edilmesi,
  • Kapıları açık bırakılmış olan araçların en uygun ve yakın bir yere bırakılması ve sahibinin aranarak bulunması, aksi taktirde tutanak tutulup aracın muhafazaya alınması,
  • Masraflar ödenmeden aracın sahibine teslim edilmemesi gibi durumlara dikkat edilmelidir.

Bu gibi durumlar söz konusu olduğunda da araç sahipleri aracın çekilme cezasına itirazda bulunabilir ve park cezasına itiraz dilekçesi oluşturabilirler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.