2017 SSK Rapor Parası Ne Kadar?
Günümüzde bireylerin büyük bir çoğunluğu yaşamını devam ettirebilmek için çalışmaktadırlar. Bu bireyler hem iş anında hem de iş dışındaki zamanlarında sağlık açısından sigortalanırlar. Sigortayı SSK sağlar. SSK, hem bireylerin sağlık alanında birçok ilacının karşılanmasını, hem de bireylerin iş göremez oldukları durumlarda geri ödeme alabilmelerini sağlar. Yazımızda “SSK Rapor Parası” alım şartlarının, ne kadar verildiğini, nasıl hesaplandığının ayrıntılarını öğreneceksiniz.
SSK Rapor Parası Nedir?
Herhangi bir işte sigortalı olarak çalışmakta olan bireylerin çeşitli sebeplerle (iş kazası, hastalık,analık) iş göremez duruma gelmesi halinde bireye rapor parası ödenir. Rapor parasına iş göremezlik ödeneği de denilir. Bu rapor parası, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenir. Ancak bu ödemenin gerçekleşebilmesi için kanunlarla belirlenmiş bazı şartların sağlanması gerekir.
SSK Rapor Parası Alabilmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
- Hastalık ya da analık sebebi ile iş görülemez hale girildiyse bireyin rapor almış olduğu tarihten önceki 1 yıl içerisinden azami 90 gün sigorta primi yatırılmış olmalıdır.
- Eğer iş kazası sonucunda rapor alındı ise 90 gün şartı aranmaz. Bireyin sigorta tescilinin olması yeterlidir. 1 günlük sigortada da iş kazası sonucu rapor parası alınabilir.
SSK Rapor Parası Nasıl Hesaplanır?
- Hastalık ya da analık durumları için alınacak rapor parasının hesaplanmasında raporun alınmış olduğu tarihten önceki 3 aylık brüt kazancın toplamı bu 3 ayın toplam gün sayısına bölünür ortaya çıkan sonucun ayakta tedaviler için 2/3’ü yatarak gerçekleşen tedaviler için ise 1/2’si günlük rapor parasıdır.
- İş kazası durumlarında alınacak rapor parasının hesaplanmasında raporun alınmış olduğu tarihten önceki son 3 aylık brüt kazancın tamamı son 3 ayın toplam gün sayısına bölünür. Ortaya çıkan sonucun ayakta tedavilerde 2/3’ü, yatarak tedavilerde 1/2’si günlü rapor parası olarak geri ödenir. İş kazası durumunda eğer son 3 kazanç bulunmuyor ise çalışılan gün sayısı kadar ortalama alınarak hesaplanılır.
SSK Rapor Parası Ne Kadar?
Bireylerin alacakları rapor parası ücreti brüt kazanca göre değişiklik gösterir. Brüt kazanç arttıkça rapor parası da artar.
Aşağıda asgari ücretli bir bireyin çeşitli sebepler ile rapor parası almak istediklerinde ne kadar rapor parası alabileceklerini göreceksiniz.
- Hastalık sebebi ile 10 günlük rapor alan bir birey yaklaşık olarak 320 TL rapor parası alır.
- Doğum izni alan bir birey (110 günlük) yaklaşık olarak 4.400 TL rapor parası alır.
- İş kazası sebebi ile rapor parası alacak birey yaklaşık olarak 400 TL rapor parası alır.
SSK Rapor Parası Ödemeleri Nereden Yapılıyor?
Temmuz 2012’den beri rapor paralarının ödemesi Ziraat Bankası üzerinden gerçekleştirilir. Rapor paraları bireylerin hesaplarına iletildiğinde banka tarafından kişilere bilgilendirme mesajı gönderilir.
Rapor parası ödemeleri çoğunlukla ayın 8’i ile 14’ü arasında gerçekleşmektedir. Bu ücreti iş göremezlik durumunuz sona erdikten yani iş başı yaptıktan 20 ila 45 gün sonra alabilirsiniz.
selam sskadan evrak dötürünce işyerine kaç dün ssklı olmam gerekiyor