Kamu Dünyasına Dair

10 Adımda Sıfır Faizli Esnaf Kredileri

Esnaf, etimolojik olarak baktığımız zaman sınıflar anlamına gelmekte olan bir kelime olup, beden ve kol gücüne dayanan ve bağımsız bir şekilde çalışan girişimcileri tanımlamak için kullanılır. Küçük ticarethane ya da zanaatkâr olan kişilere esnaf adı veriliyor. Tacir ve esnaf arasında sermaye ve emek yoğunluğundan ortaya çıkan bir ayrım bulunuyor.

 

Esnaf olmak için gereken meslek gruplarını da ardımızda bıraktığımıza göre sizlere Yeni esnafa kredi veren bankalardan biri olan Halkbank Esnaf Kredisi hakkında bilgi verelim. Daha sonra ise 10 Adımda Sıfır Faizli Esnaf Kredilerinden bahsedeceğiz.

Halkbank Esnaf Kredisi Faizsiz

1. Kaybolmaya Yüz Tutan Meslek Meslek Kollarında Faaliyet Gösterenlere Kredi

Bu kredi kapsamında Halkbank, yeni esnafa kredi veren bankalar arasında kendine yer bulmuş durumda. Bahsi geçen esnaf kollarında iş yapmaya devam eden kişilere özel olarak sunulmuş olan bu kredi ile birlikte %100 faiz indiriminden faydalanabilirsiniz. Yorgancılık, yazmacılık, yemenicilik, oyacılık, bastonculuk, kaşıkçılık, ahşap oyma işleri, bakır işletmeciliği, kaşıkçılık, sedef kakma, çömlek ve çini yapma, bakır işletmeciliği, çarıkçılık, oltu ve lüle taşı işçiliği ve el dokuma işlemeciliği ve Maliye Bakanlığı tarafından kabul edilmiş olan bu işler kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alıyor. Bu kredide faydalanmak isteyen kişilerin bu ve buna benzer niteliklere sahip olan meslek dallarında çalışması gerekiyor. Esnaf Vergi Muafiyet Belgesine sahip olmanız halinde bu krediden faydalanabilirsiniz.

2. Ustalık Belgesi Sahibi Olup Yeni İş Yeri Kuran Girişimci Esnaf ve Sanatkarlara Kredi

Başlıktan da anlayacağınız üzere Halkbank, bu krediyi ustalık belgesine sahip olan ve yeni bir iş kurmak isteyen sanatkar ve esnaflar özel olarak sunuyor. Bu kapsama dahil olan kişilere %100 faiz indiriminden faydalanabilir. Bunun için ise en az üç yıllık bir ustalık belgesine ihtiyacınız var. Bununla birlikte son bir yıl  içinde usta olduğu meslek dalında işletme kuran kişilere 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren bu kredi sunuluyor.

3. Genç Girişimci Esnaf ve Sanatkarlara Kredi

Kosgeb tarafından sunulmakta olan Girişimcilik Destek Programını başarılı bir şekilde tamamlamış olup, henüz 30 yaşına gelmemiş olan sanatkar ve esnaf genç girişimciler, 100.000 TL tutarında kredi alma şansını yakalıyor. Üstelik %100 faiz indirimi fırsatı ile birlikte bu kredi sizleri bekliyor. Bu krediden faydalanmak için tek yapmanız gereken şey KOSGEB’e projenizle birlikte başvurmak ve KOSGEB tarafından onay almak olur.

Halkbank tarafından sunulmuş olan her üç kredi desteği için de 2016 ve 2017 yıllarında KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Protokolü kapsamında KOSGEB tarafından sunulmuş olan kredi destekleri hariç olmak üzere kamu, kurum ya da kuruluşlarından faiz ya da hibe desteği almış olan kişiler ve krediye başvurduğu sırada hazine desteği almakta olan bir esnaf kredisine sahip olan kişilerin bu kredilerden faydalanması mümkün değil.

Esnaf kredisi için gereken evraklar için doğrudan Halkbank ile görüşme yapmanız ve kredi geri ödeme seçeneklerini konuşmak, esnaf kredisi hesaplama işlemlerini gerçekleştirmek üzere Halkbank şubelerine gitmeniz gerekir.

10 Adımda Sıfır Faizli Esnaf Kredisi

KOSGEB her yılın belirli dönemlerinde esnaf kredisi faizsiz bir şekilde sunar. Esnaf kredisi için gereken evraklar ve yapılası gereken bazı işlemler vardır. şimdi bu işlemlere bir göz atacağız.

1. Adım

Faizsiz kredi başvurusu yapan ve bu başvurusu kabul edilmiş olan işletmelere başvuru formlarında yer alan cep telefonu numarası ve e posta adresi gibi iletişim adresleri vasıtası ile bilgilendirme yapılır.

2. Adım

İçinde bulunulan yıl için KOSGEB tarafından açılmış olan bir resmi site aracılığı ile başvuru sonucuna ilişkin çıktı alınır. Daha sonra bu çıktı KOSGEB ile anlaşması olan bankalar arasından tercih ettiğiniz bir bankaya götürülerek kredi başvurusu yapılır. Bu noktada hali hazırda işlem yapılan bir bankanın seçilmesi gerekir.

3. Adım

Banka, esnaf tarafından yapılacak olan kredi başvurusunu değerlendirir. Kredi talebinin uygun bulunması halinde verilecek olan ön onayın ardından verilebilecek olan kredi üst limitini sisteme girer. Daha sonra ön onay ile birlikte esnaf, beyanname ve kayıt işlemlerini gerçekleştirmek üzere başvuru yaptığı KOSGEB Müdürlüklerine gider.

4. Adım

KOSGEB Müdürlükleri, kredi ön onayı alan kişilere KOSGEB kayıt sistemine kaydolmaları ya da KOSGEB Bilgi Beyannamesi onayı olmadan kredi vermez.

5. Adım

Ön onayı almış olan işletmelerin KOSGEB veritabanına kayıt olması gerekir. Bu bir yana bu kişiler beyanname vermelidir. Her ikisinin de olmaması halinde ön onayın ardından gerekli işlemlerin yapılması gerekir.

6. Adım

Beyannameyi doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurmuş olan esnaf, KOSGEB’e güncel bilgi vermesi halinde bir başka şartı yerine getirmiş olur. Kredi işlemleri, resmi bir işlem olduğu için verilen bilgilerin hatalı ya da eksik olması halinde kabul edilmesi mümkün olmaz. Bu sebeple de esnafın gerekli eksikleri tamamlaması ve hataları düzeltmesi gerekir.

7. Adım

Beyanların verilmesi ile birlikte vergi kaydı gibi veriler ile arasında uyum olup olmadığı kontrol edilir. Böylelikle de uyum olması halinde KOSGEB, başvuruya onay verir.

8. Adım

KOSGEB’in onay vermesi halinde banka tarafından talep edilen kredi ile ilgili belgeler, başvuru yapılacak olan banka şubesine teslim edilir. Bu noktadan sonra da banka değerlendirme sürecini başlatır. Bankacılık Kanunları çerçevesinde bir kez daha değerlendirilen başvuru, yüksek oranda onay alacak olsa da bu her daim onay alacağı anlamına da gelmez.

9. Adım

Banka tarafından kredisi onaylanan esnafa banka şubesinin onayı ve bankanın Genel Müdürlüğü tarafından verilecek olan onay verildikten sonra KOSGEB’e yazılı bildirim yapılır. KOSGEB’in de onay vermesi ile birlikte esnafa ait bilgi bir kez daha bankaya gönderilir. Böylelikle esnaf bankaya giderek kredisini alabilir.

10. Adım

KOSGEB tarafından verilen bu krediler genellikle en fazla 50.000 TL olarak verilse de, bu her zaman 50.000 TL olarak verileceği anlamına gelmiyor. Bununla birlikte bu krediler bir yıl boyunca geri ödemesiz olup geriye kalan üç yıl boyunca üçer aylık taksitler ile ödeniyor. Elbette KOSGEB’in bu konuda değişiklik yapma hakkı da saklı.

Esnaf Kredisi İçin Gereken Evraklar

Bankalar aşağıda yer alan ya da yer almayan evrakları sizden talep edebilir.

  • Ticaret Sicil Gaztesi
  • Son üç yıla ait olan ve müşavir tarafından onay verilmiş gelir tablosu ve bilanço
  • İmza sirküleri ve beyannameleri
  • İş yerine ait olan oda kayıt evrakları ve vergi levhası
  • İşletme sahibine ait kimliğin aslı ve fotokopisi
  • Vergi ve Bağkur borcu yoktur yazısı
  • İçinde bulunulan yıla ait gelir ve mizan belgesi
  • Firma ve ortaklarına ait tapu fotokopisi

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.