Öğrencilere Eğitim Kredisi Veren Bankaların Tam Listesi ve Şartları
Öğrencilik süreci birçok kişi için maddi açıdan zorlayıcıdır. Özellikle bazı bölümlerin hem çalışıp hem okumaya müsait olmadığı düşünülürse, kredi kullanarak eğitim hayatını sürdürmek iyi bir seçenektir. Bankalar öğrencilere verdikleri kredileri genel olarak eğitim kredisi olarak adlandırırlar. Öğrencilere eğitim kredisi veren bankaların şartları, her bankanın kendi iç işleyişine göre değişiklik gösterebilir. Müşteri hacimlerini artırmak için ürünlerinde zaman zaman kampanyalar yapan bankalar için birine kredi kullandırmak demek , o kişinin bankanın müşterileri arasına dahil edildiği anlamına gelir.
Bireysel ihtiyaç kredileri, ihtiyaca göre farklı şartlarda sunulur. Genel olarak faiz oranı en düşük, vade oranı en yüksek kredi biçimlerinden biri eğitim kredisidir. Eğitim kredisinde uygulanan bu kolaylığın nedeni, öğrencinin eğitim sürecinde ailesine yüklediği maddi külfettir. Her ne kadar aileler bu harcamaları yük olarak değil, çocuklarının geleceği için gerekli görseler de bazı durumlarda ailelerin de yetersiz kalabildiği oluyor. Günümüz şartları göz önünde bulundurulduğunda dar gelirli ailelerin çocuklarının eğitim masraflarını karşılamalarının ne kadar zor olduğu aşikar. Bu nedenle bankalar eğitim kredileriyle ilgili yaptıkları çalışmalar doğrultusunda daha düşük faiz oranlarıyla kredi kullandırma yoluna gitmişlerdir. Bankaların bu çalışmalarından faydalanan öğrenciler, böylelikle hem velilerini hem de kendilerini zor duruma düşürmeden eğitimlerini sürdürebilirler.
Öğrenci Kredi Başvurularında Aranan Şartlar Nelerdir?
Öğrenciye kredi veren bankaların şartları bankadan bankaya farklılık gösterir. Kimi banka öğrencinin krediyi kendi üzerine almasını isterken, kimi banka kredi çekme işleminin veli adına yapılmasını talep eder. Ancak bütün bankaların kredi kullanımı için talep ettikleri belgeler aynıdır. Bu belgeler başvuru formuna ek olarak;
- Kimliği gösteren bir belge,
- Eğitim faturaları ve
- Gelir beyanıdır.
Genel olarak bankalar, kredi kullandırmak için öğrencilerin velilerini ya da onlara bakmakla yükümlü olan kişileri tercih ederler. Öğrencinin kendi adına kredi kullanabilmesi için şartlar daha farklıdır. Kredi çekmek isteyen öğrencilerin belgelenebilir gelirleri olmadığı için öncelikle öğrencilerin kredi notuna bakılır. Bu da şu demek; öğrencinin kredi notu risksiz olarak görülen aralıkta değilse bankanın krediyi onaylama ihtimali düşüktür. Bilindiği üzere bankaların kredi onaylama konusundaki en önemli kriteri, kredi kullanmak isteyen kişinin sabit bir gelire sahip olması ve o güne kadarki ödemelerini aksatmamış olmasıdır. Kredi notu hiç oluşmamış öğrencilerin de kredi imkanlarından faydalanması söz konusu olmayabilir.
Çoğu banka, öğrencilere özel kredi kartı hizmetleri vermektedir. Çok düşük limitli olan bu kredi kartları düzenli ödendiği takdirde kredi notu yükselir. Öğrenci kredi kartlarından birine sahip olmak kredi çekebilmek açısından bir avantaj sağlar. Öğrenciye ihtiyaç kredisi uygun görülmese bile, eğitim kredileri de ihtiyaç kredileri kapsamında değerlendirilir. Öğrencilerin ihtiyaç kredisi kullanabilmesinin tek istisnası aynı zamanda bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalıştıklarında olur. Bankalar bu durumda öğrenciyi çalışan olarak değerlendirir.
Bankaların uyguladığı kampanyalardan biri de, belgesiz kredi imkanıdır. Ancak böyle bir kampanya sırasında, öğrencinin kredi kartı varsa ve ödemelerinde sıkıntı yoksa kredi kullanması olası olabilir. Bir yöntem olarak da öğrenci kefil göstererek bu kredi imkanlarından faydalanabilir. Gösterilecek kefilin de kredi uygunluk şartlarını taşıması gerekir.
Eğitim Kredisi Veren Bankalar Hangileridir?
Ziraat Bankası, Garanti, DenizBank, Finansbank gibi bankalar, öğrencilere eğitim giderlerini karşılamaları için kredi veren bankalardan bazılarıdır. Bu bankalar arasında sadece yüksek öğrenim ücretini karşılayan bankalar olduğu gibi, kapsamı daha geniş tutup dil okullarının ve yaz okullarının da ücretlerini kredi kapsamına dahil eden bankalar da vardır. Bazı bankalar ise anlaşmalı olduğu üniversitelerin tutarını ödemek için imkanlar sunar. Eğitim kredisi kullandırmak için, üniversite, yüksek lisans veya doktora öğrencisi olma şartı arayan bankalar da mevcuttur. Özellikle yüksek lisans ve doktora öğrencileri araştırma yapabilmek için maddi kaynağa ihtiyaç duyarlar.
Ziraat Bankası Eğitim Kredisi
Ziraat Bankası, bir devlet bankası olarak eğitim yaşamını sürdüren öğrencilere kredi imkanı sunan bankalardan biridir. Öğrenciye kredi şartları oldukça uygun olan banka, eğitim için düşük faizli kredi imkanı sunuyor. Bu kredi 36 ay vadeli olarak kredi veya kredili mevduat hesabı olarak kullandırılır. Kredi vadesi boyunca kredi kullandırılan öğrenciye hayat sigortası yapılır. Ziraat Bankası bu hizmetini sadece okul öğrencilerine değil, kurs ihtiyacı olanlara da vermektedir.
Eğitim kredisi için öğrencilerden kefil ya maddi teminat isteyen Ziraat Bankası ana başvuru sırasında;
- Başvuru formu,
- Eğitimle ilgili belgeler ve faturalar,
- Gelir belgesi,
- Geçerli bir kimlik kartı talep eder.
Ayrıca şube ek belgeler talep edebilir. Bütün bankalar gibi Ziraat Bankası’nın da uygun bulmadığı durumlarda kredi başvurusunu reddetme hakkı vardır.
İş Bankası Eğitim Kredisi
Öğrenciye eğitim kredisi uygulaması İş Bankası’nda da mevcut. Öğrenciler, özel okul ve üniversite giderlerinin ücretini İş Bankası’ndan çekecekleri krediyle karşılayabilirler. İş Bankası, eğitim kredisini, eğitim masrafını gösteren belgeyle birlikte nakit olarak kullandırdığı gibi, öğrencinin okulunun hesabına direkt olarak da aktarabilir. Bu kredi için banka, diğer kredi evraklarına ek olarak eğitim bedelini gösteren faturanın aslını veya öğrencinin kayıt belgesini veya okulun talep ettiği ücretin belgesini ister. Eğitim kredisi başvurusu sadece şubelerden yapılabilir.
Garanti Bankası Eğitim Kredisi
Garanti Bankası eğitim kredisini ihtiyaç kredileri altında değerlendirir. Krediyi minimum 3 ay, maksimum 48 vadeyle kullandıran banka, eğitim ve öğrenim hayatında finansman desteğine ihtiyacı olan öğrencilerin yanında. Banka, standart belgelere ek olarak son 3 aya ait fatura örneği de talep eder. Garanti Bankası, eğitim kredisi başvuruları sadece şubelerden yapılır. Kredinin faiz oranları vadeye göre değişiklik gösterir.
DenizBank Eğitim Kredisi
Öğrenciye kredi veren bankalar arasında DenizBank da vardır. DenizBank eğitim kredisinin diğer kredilerden farkı, vadenin 60 aya kadar çıkmasıdır. Kullanılabilecek kredinin üst limiti banka tarafından 60.000 TL olarak belirlenmiştir. Dileyenler krediyi 18, 24, 36 veya 48 ay vadelerle de kullanabilir. Kredi vadesi uzadıkça, faiz oranında da artış olur. DenizBank, kredi başvurusu sırasında öğrenci kabul belgesi ve ikametgah veya son ayın resmi faturasını da ister. Bu kredide özel okul ücretleri ve kurs ücretleri de kapsam altındadır.
Yapı Kredi Bankası Eğitim Kredisi
Eğitim kredisi veren bankalar arasında ülkemizin köklü kuruluşlarından Yapı Kredi Bankası da vardır. Yapı Kredi Bankası yurt içi ve yurt dışı eğitim harcamaları için 50.000 TL üst sınırlı; 48 ay vadeye kadar kredi imkanı sunuyor. Kredi iki şekilde kullandırılır. Öğrenci isteğine bağlı olarak dosya masrafsız veya düşük faizli kredi kullanabilir. Kredi başvurusu şubelerden yapılır. Yapı Kredi Bankası eğitim kredisi başvurusu için bir ayrıcalık yaparak Kredi Şimdi kanalı üzerinden de başvuru imkanı sunmaktadır. Başvuru sırasında uygulanan faiz oranları müşteri özelinde değişiklik gösterir. Yurt içi eğitim masrafları için eğitim ücretini gösteren proforma fatura veya okuldan alınan bir belge, yurt dışı eğitim kredisi başvurusu için buna ek olarak öğrenci vizesi talebi vardır.
Fibabanka Eğitim Kredisi
Fibabank, 96 aya kadar vadeli eğitim kredisi imkanı sunarken, öğrencilik yaşamı için gerekli olan nakit ihtiyacını uzun dönemde geri ödeme kolaylığı sağlıyor. Bankanın eğitim kredisi başvurusu, şubelerden yapılabilir. Başvuru için izlenebilecek bir diğer yol da OKUL boşluk T.C. Kimlik numarası yazıp 3422’ye SMS göndermek. Veli eğer isterse bankaya vereceği talimatla, okul ücretinin Fibabanka tarafından EFT yapılmasını talep edebilir.
QNB Finansbank Eğitim Kredisi
QNB Finansbank eğitim kredisi konusunda taksit erteleme hizmeti de sunmakta. Bankanın dosya masrafsız ve düşük faiz oranlarıyla kullandırdığı eğitim kredisi, dileyenler için 3 ay erteleme şansı da tanıyor. Kredi vadeleri en az 12 en fazla 60 aydır. QNB Finansbank minimum 2.000 TL tutarında eğitim kredisi başvurularını kabul eder. Kredi ödemesi sürdüğü sürece, bağlı olunan hesap için hesap işletim ücreti uygulanmaz. QNB Finansbank, krediyi velilere veya gelir belgesi olup, kredi tahsis koşullarına uygun olan öğrencilere kullandırır.
Halkbank Eğitim Kredisi
Halkbank, eğitim ihtiyaçları için 50.000 TL limitli 48 ay vadeli eğitim kredisi kapsamında öğrencilere kredi kullandırıyor. Bu krediden devlet okulları, özel okullar, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan izinli kurslar, spor okulları, yaz okulları gibi eğitim kurumlarında olan öğrencilerin velileri ile ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri faydalanabilir. Banka başvuru sırasında eğitim ücretini gösteren belge veya proforma fatura talep eder. Velinin veya öğrencinin isteğine göre kredi artan ve azalan taksitli, serbest ödemeli, taksitleri 3 ayda bir ödenecek şekilde ve ilk 2 ay taksit ertelemeli olarak kullanılabilir. Böylece velinin bütçesine uygun bir ödeme planı çıkartılabilir.
Kuveyt Türk Eğitim Kredisi
Kuveyt Türk eğitim finasmanı olarak adlandırılan bu ürün; ilköğretim, lise, üniversite, yüksek lisans ve dil eğitimi gören öğrencileri kapsar. 48 ay vadeli kredi proforma fatura ile kullandırılır. Eğer eğitim kurumu ve Kuveyt Türk ile anlaşma sağlanabilirse kredi kullandırılma şartlarında değişiklik söz konusu olabilir. Böylelikle daha yüksek limitli kredi, farklı faiz oranları ve vade sayısı ile kullanılabilir.
Albaraka Türk Eğitim Finasmanı
Albaraka Türk, anlaşmalı olduğu eğitim kurumlarında okuyan öğrenciler için 10 aya kadar taksitlendirme imkanı bulunan kredi hizmeti sunuyor. Başvuru Albaraka şubelerinden yapılır. Bu kredinin kefil şartı yoktur. Öğrenim kurumundan alınacak eğitim ücretini gösterir belge, gelir belgesi, varsa mal varlıklarını gösterir belgeler yeterlidir. Bankanın anlaşmalı olduğu eğitim kurumları her sene internet sitesinden yayınlanır. Bu mal varlıkları arasında araçlar ve taşınmazlar vardır.
İhtiyaç Kredisi mi, Eğitim Kredisi mi?
Kredi çekmek isteyip, hangi krediyi çekeceğine karar veremeyenler için eğitim kredilerinin de gerçekte ihtiyaç kredisi olduğunu hatırlatmakta fayda var. Kredi konusunda kararsız kalanlar öncelikle farklı bankaların eğitim kredileri şartlarını değerlenmelidirler. Çoğunlukla bankalar, eğitim yükünü hafifletmek için eğitim kredilerinin şartlarını daha esnek tutarlar. Bu esneklik ise kredi kullananlar için büyük bir avantaj sağlar. Bunun yanında şube kanalıyla kullanılacak kredilerde müşteri notuna bağlı olarak faiz düşürme yoluna gidilebilir. Bir diğer yöntemse yüksek meblağlı kredilerde görüşme yapıp daha uygun faiz oranı talebinde bulunmaktır. Ancak kredi başvurusu sırasında istenen eğitim bedelini gösterir belge yoksa, eğitim kredisi onaylanmayabilir. Onaylanmayan kredilerin de, kredi notunda düşüşe sebep olma ihtimali olduğu için, başvuru yaparken iyice düşünmek önemlidir. Aksi halde bir başka banka, reddedilen bir kredi gördüğünde yeni yapılan başvuruyu işleme almayabilir.
Kredi Başvurusu Sırasında İstenen Evraklar ve Açıklamaları Nelerdir?
Bankaların kredi başvurusu sırasında istediği belirli belgeler vardır. Bunlar arasında birkaç belge bütün bankalarda ortaktır. Bunun dışında bankalar, yüksek limitli kredilerde ek evraklar isteme hakkına sahiptir. Ek belgeler kişinin daha önceki kredi ve kredi kartı ödeme alışkanlıkları, kredi kullanım sıklığı, kredi borcunun genel gelirine oranına göre farklılaşır. Kredi notu burada önemli bir göstergedir. Bu evrakların neler olduğuna kısaca değinelim.
- Başvuru Formu: Bankaların kredi şartlarının içinde bulunduğu yazılı evraktır. Bu formun içerisinde kredi kullananın bilgileri ve bankacılık işlemlerine ait yapılan anlaşmalar vardır. Krediye dair bilgiler de bu formda yer alır ve müşteri bunu imzaladıktan sonra bankanın şartlarını kabul etmiş sayılır. İçerisinde mutlaka müşterinin ıslak imzasının olması şartı aranır. Aksi halde bu sözleşmenin hükmü olmaz.
- Gelir Belgesi: Gelir belgesi kişinin çalışma durumuna göre değişiklik gösterir. Sosyal güvenlik kurumlarına bağlı çalışanlar için maaş bordrosu ve e-devletten de rahatlıkla alınabilecek hizmet süresi dökümü istenir. Maaş yazısı götüreceklerden, yazıda imzası olan şirket yetkilisinin sirküleri talep edilir. Ücretli çalışanlar için sigortalılık alt süresi vardır. Bu süre üç ay olabileceği gibi altı ay çalışma süresi arayan bankalar da mevcuttur. Serbest meslek çalışanlarından vergi levhaları istenir. Şirket ortaklarından imza sirküleri, faaliyet belgesi, gelir tablosu, oda kaydı belgeleri istenebilir. Emekliler içinse emekli aylığı dökümü yeterli olur.
- Eğitim Bedeli Belgesi: Eğitim bedelini gösteren belgeyi, eğitim kredisi veren bankaların birçoğu ister. Bu belge okul, kurs veya eğitim kurumundan alınabilir. Ya da kurumdan alınan proforma fatura da aynı işlevi görür. Banka ve öğrenim kurumu arasında bir anlaşma varsa, banka bu belgeyi istemeden krediyi onaylayabilir.
- Ek Belgeler: Ek belgeler arasında gayrimenkul tapuları, kredi başvurusu yapan kişi adına varsa araç ruhsatı, mevduat hesaplarının faiz getiri belgeleri veya dökümleri sayılabilir. Bunların olması kredinin çıkma ihtimalini güçlendirir.
- Yerleşim Yerini Gösterir Belge: İkametgah ya da fatura istenebilir. Faturada bakılan ayrıntı güncel olmasıdır. Güncellik şartı bankadan bankaya değişir. Genellikle talep edilen faturalar elektrik, su, doğalgaz ve iletişim hizmetlerine ait olan faturalardır. Üç aylık fatura kabul eden bankaların yanında son ayın faturasını talep edenler de vardır.
- Kefil İçin Belgeler: Banka eğer kefil şartı koymuşsa, kredi başvurusu yapan şahıs için istediği belgelerin aynılarını kefilden de talep eder. Kefilsiz gerekli şartları taşımazsa banka kredinin onayı sırasında krediyi reddetme hakkına sahiptir. Kefilin imzası da başvuru formunda yer almalıdır.