Sigortası Olmayanlar İçin Yeşil Kart Başvurusu Nasıl Yapılır?
Devletin yapmış olduğu uygulamalarla birlikte sağlık güvencesi olmayan vatandaş neredeyse kalmadı diyebiliriz. Herkesi kendi yaşam koşullarına ve bulunduğu mesleğe bağlı olarak bir kuruma bağlayan devlet, geliri olmayan kişiler için de ayrıca bir kurum açmıştır. Bu kurum 2012 tarihinden bu yana SGK’ya bağlanmıştır. Yeşil kart sayesinde artık vatandaşlar ücretsiz bir şekilde sağlık hizmetlerinden yaralanabilir. Ancak bunun için ilgili mercilere başvuruda bulunmanız gerekir.
Sigortası Olmayanlar için Yeşil Kart Başvurusu Nasıl Yapılır?
Önceden sağlık hizmetlerinden belli ücret karşılığında yaralanılabiliyordu. Ancak gerekli bazı yaptırımlar sonucunda artık vatandaşlar bulundukları sağlık sigorta kurumlarına göre ücretsiz bir şekilde ya da kısmi bir ücret ödeyerek sağlık hizmetlerinden daha uygun bir şekilde yararlanabilir hale geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olarak 2012 tarihinden itibaren SGK’ya bağlanan yeşil kartlılar da bu hizmetlerden ücretsiz olarak faydalanabilir. Sizler de hiçbir sigorta kurumuna bağlı değilseniz ve yeşil kart başvurusunda bulunmak istiyorsanız;
Öncelikle bunun için bulunduğunuz ilçeye bağlı olan Sosyal yardımlaşma ve Dayanışma vakfına gidilmesi gerekir. Daha sonrasında da verilen yeşil kart başvuru formu doldurulur. Daha sonra yetkililer başvuran kişinin evine giderek bir gelir testi uygular. Bu test sonucunda evde asgari ücretin 3’te 1’inden daha düşük bir gelir olduğuna kanaat getirirlerse, başvuru tamamlanmış olacaktır.
Yeşil Kart Nedir?
Bu güvence; maddi imkanlarınız kısıtlı ise ve kendi sağlık sorunlarınız karşısında maddi olarak yetersiz kalıyorsanız devletin imkanlarından yararlanmak adına siz vatandaşlara verilen bir yardımlaşma projesidir. Bu güvencenin ilk çıktığı zamanlarda tıpkı bir pasaport şeklindeydi. Bu şekilde aldığınız hizmetler bu karta işleniyordu. Ancak artık bu dönem kapatılarak, tüm sigorta güvencelerini bir arada toplamaya karar veren devlet, yeşil kartlıları da aynı kurumun denetimine vererek vatandaşların birbirinden ayrılmaması için bir adım attı. Yeşil kartın sizlere sağladığı imkanlar bu şekilde daha da genişletildi. Gerek tedavi ücreti, gerek ilaç masrafı gibi giderlerin ortadan kaldırılması adına yeşil kart oldukça yararlı bir hizmet projesidir.
Yeşil Kart Almak için Şartlar Nelerdir?
Yeşil kart çıkartmak için kişinin durumunu net bir şekilde beyan edebilmesi adına birkaç şart gerekiyor.
- Yeşil karta başvurmak istediğiniz zaman üzerinizde, hiçbir sosyal güvencenin olmaması gerekir.
- Kişinin kazancının ya da ailece yapılan başvurularda hanenin toplam kazancının 468 TL’den daha az olması gerekir. Bu şart oldukça önemlidir.
- Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın sizlerden istediği belge ve evrakları eksiksiz bir şekilde tamamlamanız gerekir.
- Gelir testinin yanlış olduğunu düşündüğünüz durumlarda en geç 30 iş günü içerisinde itiraz edebilme hakkınızın bulunduğunu belirtelim.
Yeşil Kart Nasıl Alınır?
Eğer ilgili kurumdan gelip gelir testine tabi tutulmuş iseniz bu test en geç birkaç hafta içerisinde sonuçlanıp neticelenir. Bu netice sonucunda gelirinizin az olduğuna kanaat getirilmişse sistemde bu güvenceye bağlı olarak görünebilir ve tüm sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanabilirsiniz. Önceden bir kart şeklinde verilen bu güvencenin belgesi artık sistemler üzerinden rahatlıkla ulaşılabilir bir hale geldi. Artık yanınızda taşımak zorunda kalmadan gittiğiniz sağlık kurumlarında T.C kimlik numaranızla beraber bu güvenceye bağlı olduğunuz görülür ve işleminizi kabul edilir.
Sadece bununla da sınırlı kalmayıp aynı zamanda ilaç alırken de yeşil kartlı olmanın faydalarını göreceksiniz. Ancak gelir testi sonucunda evde belirlenen sınırın üzerinde bir sonuç çıkmışsa bu test sonucunda bu hizmetten faydalanamazsınız. Bunun içinde annenin ya da babanın çocuklar için de Genel Sağlık Sigortası’na başvurması gerekir. Ayda ödeyecekleri 53 liralık bir prim karşılığında sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Kimi zamanda bir sağlık kurumuna gittiğiniz zaman hiçbir güvencenizin olmadığı ile karşılaşabilir ve muayene işlemlerini gerçekleştiremeyebilirsiniz. Bunun nedeni ise 2012-2014 tarihi aralığında yeşil kart için başvuranların ve bu hizmetten yararlananların, başvurularının zaman aşımına uğramış olmasıdır. Bu yenilik gelirinizdeki herhangi bir değişikliğin olup olmadığının denetlenmesi için getirilmiştir. Tekrar yeniletmek için yine Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurularınızı tekrar gerçekleştirebilirsiniz.