Mantar Yetiştiriciliğine Devlet Teşvikleri Nelerdir?
Mantar üretimi yapmak isteyen girişimci kişilere KOSGEB’den sonra, IPARD 2 ile TKDK’dan da tam destek gelmiştir. Hazırlayacakları projeler ile devletten hibe alıp, kültür ya da istiridye mantarcılığı yapmak isteyen çiftçiler ve girişimciler artık kolaylıkla bunu yapabilirler. Yapılan çağrı ilanları ile desteklenen bazı illerde de kurulan mantar üretim tesislerine teşvikler verilir. Destek verilen iller içindeki mantarcılık yapan kişiler de, çağrı ilanlarını takip edip var olan üretimlerini devletin de desteği ile büyütebilirler ya da modernize edebilirler. Mantar yetiştiriciliğine devlet teşvikleri olması, girişimci ve çiftçinin bu şekilde yüzünü güldürüyor. Çiftçi ve girişimcilerin tesislerini büyütmesi ve modernize etmesi için de para gerekeceği için, mantar yetiştiriciliğine devlet teşvikleri sayesinde bu tür ekonomik sorunlar ortadan kalkabilir.
Mantar Yetiştiriciliğine Devlet Desteği
Ülkemizde mantar yetiştiriciliği giderek artıyor. Tabii ki güzel bir pazara sahip olması ve düşük sermaye ile üretim tesisi kurulması, belki de bu sektörün en cazip kılıcı yanı olabilir. Kadın, erkek ayırt etmeksizin her çeşit iş gücü ile yapılabilir olması, daha geniş çevreler tarafından yapılmasının nedenidir. Mantar yetiştiriciliği teşviği için TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) ve KOSGEB birçok çalışma yapıp, mantar yetiştiricilerini destekliyor. Mantar yetiştiriciliği, çiftçiye ve bu alanda yatırım yapmak isteyen girişimcilere de yeni bir geçim kapısı sağlayabilir.
İşletmelerin ülkemizdeki destekleyici kurumları arasında IPARD ve KOSGEB programları ile TKDK en başta geliyor. KOSGEB mantar üretimi desteği vermek amacı ile mantar yetiştiriciliği konusunda NACE kodlarında yer alacak olan tesislerin kurulması halinde destek sağlıyor. Eğer kurulacak işletme NACE kodlarında mevcut ise destek alınabilir. İster sıfırdan kurulacak bir işyeri, ister daha önce kurulmuş olan bir işyeri olsun, işyeri sahipleri bu konuda devletin desteğine başvurabilirler. TKDK, desteklenen iller içinde IPARD 2 çağrılarının yapılmasıyla programdan %70 gibi bir hibe sağlar. Hibe verilmesi, mantar yetiştiriciliğine devlet teşviklerinden en önemli olanıdır. Aşağıda da mantar yetiştiriciliği için hibe verilen 42 ili paylaştık. Bu illerde yaşayan çiftçi ya da girişimciler, mantar yetiştiriciliği yapmak isterlerse devlet teşviklerinden faydalanabilir.
1. Mantar Yetiştiriciliği Hibeleri
1. Afyonkarahisar 8.Balıkesir 15. Diyarbakır 22. Kahramanmaraş 29. Manisa 36. Sivas
2. Ağrı 9. Burdur 16. Elazığ 23. Karaman 30. Mardin 37. Şanlıurfa
3. Aksaray 10. Bursa 17. Erzincan 24. Kars 31.Mersin 38. Tokat
4. Amasya 11. Çanakkale 18. Erzurum 25. Kastamonu 32. Muş 39. Trabzon
5. Ankara 12. Çankırı 19. Giresun 26. Konya 33. Nevşehir 40. Uşak
6. Ardahan 13. Çorum 20. Hatay 27. Kütahya 34. Ordu 41. Van
7. Ağrı 14. Denizli 21. Isparta 28. Malatya 35. Samsun 42. Yozgat
Yukarıda yer alan şehirlere bağlı olan kırsal yerlerde, yapılacak her çeşit istiridye ya da kültür veya başka herhangi bir mantar yetiştiriciliği için, TKDK bu yıl itibari ile teşvik hibeler vermeye başlamıştır. Program çağrısı yapılması ile beraber protokolü imzalamış olan bankalar aracılığı ile hibeler alınabilir. Mantar yetiştiriciliğine devlet teşvikleri, özellikle bu 42 ilde teşvik hibeleri ile çiftçiye mantar yetiştirmesinde yardımcı olabilir.
2. İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Teşvik
Mantar yetiştiriciliği yapmak için kişiye 100 metrekarelik bir alan yeterli olabilir. Böylece mantar yetiştiriciliği alanında, devlet desteğinin alınması için gereken ilk adım atılmış olur. Sonrasında ise arazi seçimi, bu konuda son derece önemli bir adımdır. Bunun en büyük sebebi istiridye mantarı yetiştiriciliğinin çok fazla koku saçan bir tarım alanı olmasıdır. Bu yüzden istiridye mantarının yetiştirildiği alan, yerleşim yerlerine uzakta olmalıdır. Böylece çevreye vereceği rahatsızlık en az seviyeye iner. Sonrasında tabii ki üretim için gereken birçok malzeme ve ekipmana ihtiyaç duyulur. Bu ihtiyaçların karşılanması için bir desteğin alınmasına gerek vardır.
Destek noktasında, mantar yetiştiriciliğine devlet teşvikleri konusu devreye girer. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kırsal alanda yetiştiriciliğin artması için bu konuda çiftçiye destek vermeyi amaçlar. Bu destekten faydalanmak için en yakın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müdürlüğü’ ne gidip, bu konuda başvuru yapılması gerekir. Başvuru onaylanırsa kişiye 50 bin lira ve katlarında kredi çekme imkanı sağlanabilir. Görüldüğü gibi mantar yetiştiriciliğine devlet teşvikleri sayesinde, gayet güzel miktarlarda paralar alınabilir. Bu miktarlar ile son derece değerli olan istiridye mantarının yanı sıra birçok mantar türü yetiştirilebilir.
emekli biriyim kurslara katilip mantar üretimi yapmak istiyorum ayrica yerleşim yerlerine uzak olmasini öneriyorsunuz ama elektirige ihtiyac yokmu nasil halladilecek