Kredi Borcumu Ödeyemiyorum, Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Kredi borcu son zamanlarda herkesi zor durumda bırakıyor. 2 ay geciktirildiği takdirde bankanın tüketiciye 30 gün daha süre tanıyarak borcun tamamını isteme hakkı durumu ortaya çıkıyor. Yani bu süre toplam olarak 90 gün olsa da 2 ay taksidin ödenmesine dikkat etmek lazım. 2 ay boyunca taksit ödenmediği durumda, borcu tahsil edip edemeyeceği gibi tüm inisiyatif durumları bankanın eline geçmiş oluyor.
Kredi Borcunu Ödeyemiyorum Ne Yapmalıyım?
1. Kredi Borcunu Kredi ile Ödemek
Eğer taksitleriniz gecikti ve ödeyemiyorsanız, yapmanızı tavsiye edeceğimiz işlem başka bir bankadan uygun kredi ödeme seçenekleri araştırmak olacaktır. Bu krediyi daha uzun vadede ödeme, hatta 1 sene ertelemeli ödeme planları şeklinde alarak ödeyemediğiniz kredi borcunun 2 aylık taksitini yatırabilirsiniz. Eliniz bollaşana kadar bu yöntem sizi idare edecektir. Bu şekilde kredi taksiti ödemek çok zorlu bir süreçtir. Elinizdeki parayı iyi saklayarak sadece krediyi ödemeli diğer harcamalarınızdan kısmalsınız. Eğer yanlış ve fazla harcama yaparsanız, tam olarak kredi ve bir borç batağına düşmüş olacaksınız. Bu yöntemi uygulamasını tavsiye ettiğimiz kişiler özel sektörde herhangi bir nedenden dolayı işsiz kalan arkadaşlar olacaktır. Yeni bir iş bulana kadar aldıkları kredi ile kredi borcunu ödeyebilirler. Ancak kredi borcunuz olduğu içi bankalar size kredi vermeyi reddedebilir. Bu tip bir durumda ise borçlu olduğunuz bankaya giderek yeni bir ödeme planı oluşturmalarını talep edebilirsiniz.
2. Banka ya da Bankanın Avukatı ile Anlaşma
Eğer ödemeleriniz gecikiyor ve herhangi bir nedenden dolayı ödeyemiyecek duruma geldiyseniz, bankaya giderek durumu izah edin. Banka tabi ki borcu alabilmek adına anlaşma yoluna gitmeyi tercih edecektir. Size daha uygun ödeme planları ve benzeri öneriler sunacaktır. Eğer bu ödeme planları aklınıza yatıyor ise kabul edin.
3. Borçlarımı Ödeyemiyorum
Size ait taşınmazlara haciz dahi gelebilir. Eğer bir türlü yatıramıyorsanız, bu tip durumlarla karşılaşmamak adına borçları düzenli olarak yatırmaya çalışın. Elinizde bazı arazi ya da farklı gayrimenkul varsa, bunları satışa çıkarın. Çünkü haciz memurları geldiğinde hacizlenmesini istemediğiniz eşyalarınıza dahi el koyabilir.
Kredi borcunun Türkiye hukuk sisteminde silinmesi ya da zaman aşımına uğraması gibi olasılıklar pek mümkün değildir. Bu nedenle bu borcu enninde sonunda ödemek durumunda kalacaksınız.
Kredi Borcunu Ödeyemiyorum, Bu Durumda Ne Olur?
- Herhangi bir kredi borcundan dolayı maaşınızın tamamına haciz getirilemez. Ancak maaşın %25’ine haciz işlemi başlatılabilir.
- Haciz işlemi başlamadan ipotekli ya da ipoteksiz gayrimenkul veya değerli eşyalarınızın satabildiğinizi satarak borcun kapatabileceğiniz kadarını kapatın. Haciz memurları gelip aldığı durumda, gayrimenkulünüzü %40 değerine sayacaktır.
- Bu süre içerisinde aile halkı sizin adınıza olan borcunuz hakkında bilgi sahibi değil ise aile bireylerinize danışın. Eğer herhangi bir şekilde banka aile bireylerinizden birine sizin adınıza kayıtlı olmayan iletişim bilgisi ile aranır ya da iletişme geçerse yasal olarak hakkınızı arayın.
- Kredi borcu ödeyemediğiniz süreçte banka ya da avukatı ile pazarlık yapın. Faiz indirimi ya da size uygun bir ödeme planı yapılmasını talep edin.
1. İcralık Oldum Ödemezsem Ne Olur?
İcra takibine tabi olan kişi ödeyemediğinden dolayı hapis cezasına tabi tutulamaz.
2. Kredi Borcunu Ödemeyenlere Hapis Cezası Var mı?
Borcunu ödeyeyemeyen hapse girer mi? Kredi borcunu ödeyemeyen hapse girmez. Fakat borcun takip edilmesi için yapılmakta olan icra takibinde taahhütte bulunmanız ve bu taahhütü yerine getirmemeniz durumunda hapis cezası vardır. Bu hapis cezası genelde icra iflas kanunu hükümlerine göre 3 ay tazyik hapsi şeklinde infaz edilir. Paraya çevrilemez, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak infaz edilemez.
Kredi borcunu ödeyemediğinden dolayı 3 ay hapis yatan kişinin borcu silinir mi? Bu soru en sık karşılaşılan sorudur. Ancak borçlu hapse girdi diye kredi faizleri ve borcu silinmeyecektir. 3 aylık hapis cezasının amacı borcu ödemeyen kişinin borcu ödemesi için caydırıcı ve ödemeye zorlayıcı nitelikte bir hapis cezası olacaktır.