Kamu Dünyasına Dair

İpotekli İhtiyaç Kredisi Veren Bankalar ve Şartları

Kullanım amaçlarına, çeşitlerine ve şekillerine göre değişebilen kredi türlerinden biri de ipotekli ihtiyaç kredileridir. Bir malı teminat göstererek alınan krediye, ipotekli kredi denilir. İpotekli ihtiyaç kredisi veren bankalar, müşterileri için normal ihtiyaç kredilerinden daha fazla olan limitlerde krediler kullandırır. Bu sebeple çok fazla miktarlarda para ihtiyacı olan kişiler, sahip oldukları malları, ipotek gösterip ihtiyaç duydukları kredileri çekebilirler. Kişi borcunu ödeyemez ise banka, ipotek durumundaki söz konusu olan mülke el koyup satışa çıkarır. Bu sebeple bankalar tarafından en çok sevilen kredi türü, ipotekli ihtiyaç kredisidir.

Kredi notunun düşüklüğü ya da gelir belgesinin olmaması yüzünden, bankalardan kredi çekilmesi de bir hayli zorlaşabilir. Fakat ipotekli ihtiyaç kredisi veren bankalar aracılığıyla; ev, arsa, araç ya da tarla gibi kişinin üzerine kayıtlı taşınmazlar ipotek gösterilerek kredi çekilebilir. Ayrıca ipotekli olarak alınabilen ihtiyaç kredileri kişinin maaş bordrosu göz önüne alındığı zaman kullanabilecek krediden daha fazla miktarı kullandırabilir. İpotekli ihtiyaç kredisi veren bankalar; bankalar ile aralarında problem yaşayan, kredi sicili kötü olan ya da yüksek miktarda ihtiyaç kredisine ihtiyacı olan kişiler tarafından tercih edilebilir.

İpotekli Kredi Veren Bankalar ve Şartları

İpotekli ihtiyaç kredisi veren bankalar, genelde kişinin kendine veya bir yakınına ait arsasını, evini ya da aracını ipotek olarak kabul eder. Sonrasında da kişi krediyi alıp kullanır ve borcunu ödemeye başlar. Kişi kredi borcu bitene dek ipotekli olan malını, mülkünü satamaz. Çünkü banka, kredi borcunun karşılığı olarak onları teminat olarak görür. İpotek gösterebilen müşterilere bankalar daha uzun vade ve miktarlarda kredi kullandırabilir. Bu şekilde ipotekli olarak kredi veren bankalar talepleri inceleyip sonrasında kişiye olumlu veya olumsuz dönüşler yaparlar. Ülkemizde ipotekli ihtiyaç kredisi veren bankalar ve şartlarını aşağıda bulabilirsiniz.

1. Ziraat Bankası

Maksimum limit olabilen ipotekli ihtiyaç kredisi, konutun ekspertiz değerinin en çok %80’ine kadar kullanılabilir. Arsa için bu oran %50, iş yeri için ise %75’tir. Yani bu oranlarda kredi alınabilir. Kredinin vadesi 48 ay sürelidir. Faiz oranı %1,17 olarak belirlenmiştir. Banka, kullanılmak istenen kredi için gösterilecek gayrimenkule ipotek yapar. Başvuru yapmak için Ziraat şubesine gitmek gerekir. Kredi vadesi boyunca zorunlu deprem sigortası, hayat sigortası ve konut sigortası da yapılır.

2. Vakıfbank

İpotekli ihtiyaç kredisi veren bankalardan birisi de Vakıfbank’tır. İpotekli ihtiyaç kredisini kullanmak isteyen kişilerin alabileceği kredilerin vadeleri 48 aya kadar çıkabilir ve isterlerse 3 aylık taksitler ile ya da değişken olan ödeme seçenekleriyle kredi kullanabilirler. Kredi faiz oranı %1,30 olur. Yıllık faiz oranı da %21,86’dır. Finansal sicilin bozuk olmaması ve düzenli alınan bir gelire sahip olmak gerekir. İpotek gösterilecek gayrimenkulün de ekspertiz raporunun olması gerekir. Nakit kullanan kişiye hayat sigortası yaptırılır. Çekilecek kredinin limiti, ipotek gösterilecek konutun ekspertiz değerinin %80 ile sınırlandırılır. Konut ipoteğinin yanı sıra arsa ve araç ipotekli kredi de çıkarılabilir. Kredi limiti, tahsis edilecek arsanın ekspertiz değerinin %75’ine, aracın da ekspertiz değerinin %50’ine kadar oranlarda ihtiyaç kredisi verebilir.

3. İş Bankası

İpotek karşılığı kredi veren bankalardan birisi de İş Bankası’dır. Vade süresi diğer bankalardan farklı olup 60 aya kadar çıkabilir. En az 1 aylık vade süresi bulunur. “İpotek Hazır Kredi” ismi verilen ipotek kredisinde faiz oranı % 1,4’tür. İş Bankasından ipotekli olarak ihtiyaç kredisi almak isteyen kişiler, gösterecekleri ipotek değerinin tamamı kadar miktarlarda kredi çekebilirler. Başvuru sonrasında eksper eşliğinde ipotek alınacak mülkün değeri tespit edilip raporlanır. Raporda yazacak değer kadar miktarda ipotekli ihtiyaç kredisi çekilebilir.

4. QNB Finansbank

Teminatlı kredi veren bankalardan olan Finansbank, KOBİ’lere özel olarak 1.000.000 TL’ye kadar ipotekli ihtiyaç kredileri verir. Konut, arsa veya iş yerini ipotek olarak gösteren kişiler, bu kredi kredilerini 120 aya kadar taksitlendirebilir. İpotek teminatlı kredi almak için bazı şartlar bulunur. İşletmenin cirosu 0 – 20 milyon TL arasında olmalıdır. İş yeri ve konutun ekspertiz değerinin % 75’i ve arsanın % 50’si kadar kredi kullanılabilir. Bu kredi miktarı en çok 1 milyon TL olabilir.

5. Garanti Bankası

Garanti Bankası, ipotekli ihtiyaç kredisinde en çok 36 aya kadar kredi kullandırır. Vade alt limiti 6 aydır.Garanti Bankası ev arsa ipotekli kredi verir. Kredi kullanacak kişi, ipotek göstereceği mülkiyetin en çok % 50’sine kadar kredi alabilir. Kredi faiz oranı da % 1,34 olur. Bu krediden faydalanmak isteyen kişiler en yakın Garanti şubesine giderek başvurabilirler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.