Kamu Dünyasına Dair

3D Secure Nedir? Gerçekten Güvenli mi?

Her geçen gün tercih edilebilecek olan ürün ya da hizmet sayısı arttığı için nakit parası olmayan kişiler bir şekilde alışveriş yapmak istedikleri takdirde kredi kartını tercih ediyor. Bu da her geçen gün kredi kartı kullanan kişi sayısını ve bu kişilerin kullandıkları kredi kartı sayısını arttırıyor. İnternet ve internet üzerinden yapılan alışverişlerin gelişmesiyle birlikte de güvenlik açıklarının da giderilmesi gerekti. İşte bu sebeple 3D Secure sistemi ortaya çıktı.

3D Secure Nedir?

3D Secure ne demek sorusunun cevabı şu şekilde verilebilir. İnternet üzerinden yapacağınız alışverişlerin eskisine nazaran çok daha güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için kart kuruluşlarının getirmiş olduğu bir kimlik doğrulama sistemidir. Bu sistem sayesinde alışveriş siteleri ya da bankalarda yapılan işlemler sırasında bilgilerinizin bir başkası tarafından çalınma riski neredeyse tamamen yok edilmiş bulunuyor. İnternet üzerinden yapacağınız bir işlemde cep telefonunuza gönderilecek olan bir şifre ile işlemi onaylamanız gerektiği için sizden habersiz bir şekilde sizin adınıza bir işlem yapılması mümkün olmuyor.

MC Secure Nedir?

Mc Secure, yani Mastercard Secure, toplamda 122 ülkede bir milyondan fazla iş yerinde geçen bir şifredir. İnternet üzerinden yapacağınız alışverişlerde kullanabileceğiniz her alışverişe özel olarak üretilen tek kullanımlık bir kod olan MC Secure Code ile birlikte alışverişleriniz hiç olmadığı kadar güvenli hale gelmiştir.

3D Secure Nasıl Çalışır?

İnternet aracılığıyla yapılan alışverişlerde geçmişte birçok kişinin kredi kartı bilgileri çalındığı için artık 3D Secure uygulamasına geçilmiş bulunuyor. Bu güvenlik sistemini kullanmak istiyorsanız cep telefonu bilgilerini güncellemeniz gerekir. Alışverişin ödeme aşamasına gelindiği zaman açılacak bir pencere ile birlikte cep telefonunuza bir kod gönderilecektir. Bu kodu girmeniz halinde işleminiz kolay bir şekilde hallolmuş olur. Bugüne dek bu sistemi kullanarak işlem yapmamış olsanız dahi ilk işlemle birlikte kaydınız gerçekleşir.

Eğer ödeme işlemi sırasında bu tür bir işlem gerçekleştirmediyseniz bu durumda kartınız bu güvenlik sistemi ile uyumlu değildir. Diğer yandan banka ile yaşayacağınız bir sorun sebebiyle üç boyutlu güvenlik sistemi yerine normal bir şekilde ödeme de yapabilirsiniz. Bu sistemi kullanarak yapacağınız işlemlere dair tüm bilgilere banka sistemi sayesinde ulaşabilirsiniz. Bununla birlikte işlemlere dair bilgiler doğrudan cep telefonunuza gönderilir. Böylelikle mağdur olma olasılığınız da düşürülmüş olur.

3D Secure Faydaları

  • İnternet üzerinden yapılacak olan alışverişler Secure Code, Verified by Visa ve 3D secure ile kart bilgileriniz korunmuş olur.
  • Sistem telefonunuza gönderilecek olan güvenlik kodu ile çalıştığı için sizden başka hiç kimse sizin adınıza işlem yapamaz.
  • Bu sistem ile birlikte bizzat sizin tarafınızdan belirlenmiş olan bir güvenlik sembolü ve şifre ile birlikte kart bilgileriniz güvence altına alınır.
  • Sisteme oldukça hızlı ve kolay bir şekilde üye olmanız ve daha sonra da ödemelerinizi güven içinde hızlı bir şekilde gerçekleştirmeniz mümkün.
  • İnternet üzerinden yapılacak olan alışverişlerde online alışveriş siteleri kartın sahibinin kim olduğunu anlamak için bu sistemi kullanır. Bu sebeple de kartınız ve bilgileriniz bir başkası tarafından kullanılamaz.
  • Ters ibraz şeklinde geri dönüş ya da kötüye kullanım gibi sorunla karşılaşma oranınız büyük oranda azalır.

3D Secure Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bu sisteme kaydolmak ve daha güvenli, hızlı ve kolay bir şekilde internet üzerinden alışveriş yapmak isteyen kişilerin ilk olarak sahip olduğu kredi kartı üzerinde hak sahibi olan bankaya gitmesi ve sistem kaydını yaptırarak bir şifre alması gerekir. Böylelikle internette yer alan birçok alışveriş sitesi üzerinden sanal pos cihazlarını kullanarak alışveriş yapabilirsiniz. Bununla birlikte bir sanal mağaza olarak sitenizin bu sistemi kullanmasını istemeniz halinde de çalışmak istediğiniz banka ile iletişime geçmeniz ve sisteme kaydınızı yaptırmanız gerekiyor. Böylelikle müşterileriniz de ödemelerini güvenli bir şekilde gerçekleştirebilir.

Diğer yandan sahip olduğunuz kredi kartının bağlı olduğu bankanın resmi internet sayfasına girebilir ve burada yer alan güvenlik bölümünü kullanarak kredi kartının bahsi geçen hizmete dahil olup olmadığı konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Çalıştığınız bankanın müşteri hizmetlerini arayarak da bu konu hakkında detaylı bilgilere ulaşmanız mümkün.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.