Mevduat Nedir? Ne Demektir?
Birikimlerinizin boşa gitmemesini ve değerlenmesini istiyorsanız; bankaların en çok kullanılan mevduat hizmetini kullanabilirsiniz. Yatırımlar genel olarak bankalar aracılığıyla yapılır, çünkü bankalar parasal olarak tüm işlemleri kapsar. Mevduatlar ile oldukça risksiz ve kazan getirisi yüksek yatırımlar yapabilirsiniz.
Mevduat Nedir?
Mevduat ne demektir kısaca şu şekilde açıklanabilir; gerçek ya da tüzel kişilerin yatırım yapma amacı ile banka hesapları üzerinde bulunan süreli ya da süresiz olarak yapılan yatırım türüdür. Arapça kaynaklı olan bu kelime aslında tevdi kelimesinden gelir. Tevdi kelimesi ise bir şeyi bir yere emanet etmek anlamı taşır. Ancak tevdi kelimesi her türlü eşya, kıymetli evrak gibi birçok şeyi kapsarken bu terim sadece parayı kapsar.
Yatırım yapmak için sadece para kullanmak gerekmez. Onun yerine geçen gayri nakdi ürünlerde yatırım amacı ile kullanılabilir. Bu yatırım aracı sayesinde hem birikimler değerlenir hem de saklanma açısından güvenilir bir yerde olur. Yani hem maddi hem manevi bir kazanç elde edilir. Kısaca tanımlayacak olursak, bankaya faiz karşılığında ve belli bir süre içerisinde ya da sürenin bitiminde karşılığı alınmak kaydı ile yatırılan paradır. Mevduat hesabı nedir sorusu da bu şekilde cevaplanmış olur. Banka tarafından yatırım aracı olarak verilen bu yatırım türüyle hesap oluşturulur.
İki yol kullanılarak para yatırılabilir. İlk yol yerli para yani Türk Lirası kullanılarak bir hesap açılır. İkincisi ise yabancı para yani döviz tevdiat hesabı açılır. Bankalar için bu yatırım şekli büyük önem arz eder. Çünkü bankalar bunlar sayesinde birçok yöntem ile ekonomiye geri kazandırır. Bankalar için bu yaşam kaynağı niteliğindedir diyebiliriz.
Bu yatırım aracının unsurları ise aşağıdaki gibidir. Bunlar;
- İşlemlerin konusu paradır.
- Para geri alınmak üzere verilir.
- Paranın geri alınması bir süreye ya da vadeye bağlanabilir.
- Çağrı yoluyla para geri alınır.
İnsanların ya da kurumların para yatırma nedenleri;
- Gelir elde etmek,
- Biriktirmek,
- Paranın güvenilir bir yerde durmasını istemek,
- Parayı kaliteli bir şekilde değerlendirme amacı taşır.
Mevduat Bankacılığı Nedir?
Temelinde fon kaynaklarını barındırması nedeni ile ticari bankalar olarak adlandırılan bu bankalar, piyasadaki bütün mevduatları toplayan, değerlendiren, bunları krediye çeviren ve bankacılık amaçlarını yerine getirme özelliği taşır. Fon arz edenler ve fon talep edenler arasındaki dengeyi kurar.
Bu bankaların faaliyetleri;
- Mevduat kabulü,
- Nakdi, gayri nakdi gibi her türlü kredi verme,
- Ödeme ve fon transfer etme,
- Tahsilat,
- Çek ve diğer kambiyo senetlerini kırmak,
- Saklamak,
- Başkalarının lehine teminat ve garanti etme,
- Yatırım danışmanlığı görevini üstlenme,
- Bankalar arası piyasada para alım satımı yapma,
- Portföy işlemi ve yönetimi,
- Sigorta acenteliği yapma,
- Bireysel emeklilik konularını yürütme,
- Diğer faaliyetler.
Vadeli Mevduat ve Vadesiz Mevduat
Müşterilerin ihtiyaçlarına göre bankalar çeşitli mevduat türleri oluşturmuştur. Bunlar; vadeli-vadesiz, ihbarlı ve kırık mevduat olarak sıralanabilir. Ancak bunlardan iki tanesi daha önemlidir. Hem bireysel müşteriler hem de ticari şirketler tarafından kullanılması nedeni ile vadeli ve vadesiz olanlar büyük önem taşır.
1. Vadeli Mevduat Nedir?
Bu tür banka müşterilerine yatırım yaptıkları para üzerinde kazanç olanağı sağlar. Bankaya yatırılan birikimler ve bunların süreleri belirlenir. Bu süreler 1-3-6-12 ay ya da daha fazladır. Banka ile belli bir faiz oranı üzerinde anlaşma yapılır. Anlaşma sonunda anaparanızın yanında faiz geliri de elde edilir. Bu tür size paranızın ticaretini yapma şansı tanır. Yani bu durum bankaya paranızı kiraya vermek gibi düşünülebilir. Anaparanın değişmiyor olması tercih edilmesindeki en önemli nedendir.
2. Vadesiz Mevduat Nedir?
Banka yatırılan para üzerinde saklama, biriktirme ve kullanma hakkı tanır. Bu hak sayesinde dilediğiniz gibi kullanabilir ve geri çekebilirsiniz. Bu tür mevduatta sizi engelleyecek bir durum söz konusu değildir. Banka sizin sahip olduğunuz parayı her an çekebilme olanağını sağlar. Böyle bir durumda bankada yer alan paralar üzerinde bankanın kullanım yapması ve kredi gibi finansal kaynak sağlaması çok zordur.