Ölen Kişinin Kredi ve Kredi Kartı Borcu Ne Olur? Silinir mi? Kim Öder?
Bir kişinin kredi borçları bitmeden ölmesi ya da vefat ettiğinde kredi kartı borçlarının bulunması halinde bu borçların ne olacağı, silinip silinmeyeceği gibi ikilemler kafalarda soru işaretleri oluşmasına sebep olur. Nakit para yetersizliğinde belirli faiz oranlarıyla borçlanılması şartıyla alım gücünü yükselten kredilerin ve satın alınan ürünlere taksit olanağı sağlayıp ödemeyi en azından bir süre ertelemeyi mümkün kılan kredi kartlarının hayatımızda kapladığı yer her geçen gün daha da artmaya başladı. Dolayısıyla kredi kartı ve kredi kullanım sayısı arttıkça bankalara borçlu olarak vefat eden insanların sayısında da doğal bir artış görülmeye başlandı. Ölen kişinin kredi borcunun ne olacağı, kim tarafından ödenmesi gerektiği, hangi şartlarda ödeme koşulunun bulunduğu gibi durumlar hayatını kaybeden kişinin ailesindeki fertlerin kafasını karıştıran konular arasındadır.
Ölen Kişinin Kredi Borcu Ne Olur?
Bir kredi çektikten sonra borç henüz bitmemişken hayatını kaybetmek üzücü bir durumdur. Kredi borcu bitmemiş bir kişinin hayatını kaybetmesi durumunda vefat eden kişinin kredi borcuna yönelik prosedür genelde iki farklı şekilde işler. Genelde öncelikle borca ilişkin süreçte kişinin hayat sigortası olup olmadığına bakılır. Sonra ise kişinin bankaya borçlu olmadan önce yakalandığı bir hastalık yüzünden mi vefat ettiği sorusuna ilişkin bir inceleme gerçekleştirilir.
Hayat Sigortası Varsa Borç Ne Olur?
Ölen kişinin borcu silinir mi sorusuna yanıt aranırken incelenen en önemli faktör hayat sigortasıdır. Özellikle konut kredisi gibi uzun vadeli ve bol miktarlı kredi alımlarında hayat sigortası oldukça önemli bir konudur. Her ne kadar bazı vatandaşlar kredi alırken hayat sigortasını ek bir masraf gibi görse de vefat gibi bir durumda çekilen kredi borcunun sigorta tarafından ödenmesi için hayat sigortası son derece kullanışlı bir uygulama olacaktır.
Bankalar tarafından yaptırılması tavsiye edilen fakat birçok durumda yaptırılması mecbur olmayan hayat sigortaları tamamen kullanıcının arzusuna göre yapılır. Taşıt kredisi, konut kredisi ya da ihtiyaç kredisi fark etmeksizin bütün kredi türlerinde banka müşterileri isteğe bağlı olarak hayat sigortası yaptırabilir. Hayat sigortasının doğru bir tercih olmasının nedeni sigorta şirketi tarafından başınıza bir şey geldiği durumda borçların ödenmesidir. Yani eğer bir kişi kredi borcu yüzünden yaşamını yitirirse birkaç istisnai durum haricinde tüm borçlar sigorta şirketleri aracılığıyla ödenir, geride kalan aile bireylerine kredi borcu gibi bir yük kalmaz.
Banka Kredisi Hayat Sigortası Ölüm Halinde Ne Yapar?
Birkaç istisnai durum dışında sigorta şirketi banka kredisi kapsamında oluşan borçları ödeyecektir. Ölüm halinde kredi borcunun sigorta şirketi tarafından karşılanmadığı istisnai durumlar ise şunlardır:
- Kredi çekip bankaya borçlu şekilde ölen kişi intihar gibi şüpheli bir durum sebebiyle kendi hayatına son verdiyse sigorta şirketi ödeme yapmayabilir. Böyle bir durum söz konusu olduğu zaman sigorta şirketi ölüm nedeninin netleşmesi için otopsi yapılmasını talep edebilir.
- Eğer bankadan kredi çeken kişi hayat sigortasını yaptırdığı sırada bir hastalığa sahipse ve bu hastalığın poliçeye eklenmesi için gerekli adımları atmadıysa söz konusu hastalık yüzünden hayatını kaybetmesi gibi bir durumda sigorta şirketi ödeme yapmakla yükümlü olmaz. Sigorta şirketi ölen kişide ölüme sebep olan hastalığın ne kadar süredir var olduğunu inceleyerek böyle bir karar alma konusunda hak sahibidir.
- Buna göre, kanserden ölen kişinin kredi borcu silinmesi için kanser hastalığının kredi çekildikten ve hayat sigortası yaptırıldıktan sonra meydana gelmesi gerekir. Eğer hastalık halihazırda varsa ve hayat sigortasında bu durum belirtilmemişse borç, şirket tarafından ödenmeyecektir.
Diğer taraftan hayat sigortası ile daha önce ödenmiş olan kredi miktarının geri alınıp alınmayacağı da önemli bir meseledir. Eğer bir kişi çektiği kredinin taksitleri henüz bitmeden yaşamını yitirdiyse ve daha önce birkaç taksit ödediyse hayat sigortası bu taksitlerin geri ödemesini mirasçılara yapabilir. Fakat bu durumda asıl belirleyici faktör sigorta şirketleriyle yapılan sözleşmelerdir. Şirketlerin aykırı bir madde koyması halinde önceden ödenen taksitlerin mirasçılara teslimi gerçekleşmeyebilir.
Hayat Sigortası Yoksa Ölen Kişinin Borcunu Kim Öder?
Eğer kredi borcu tamamlanmadan hayatını kaybeden kişi kredi çekerken hayat sigortası yaptırmadıysa yasal varislerin tüm borcu üstlenmeleri gerekir. Nasıl ölen kişiden kalan mirasların dağıtımında yasal varisler hak sahibiyse aynı durum borçlar için de geçerlidir. Eğer söz konusu varisler ölen kişiden kalan kredi borcunu ödemek istemiyorlarsa mirası reddederek yani redd-i miras gerçekleştirerek hem ölen kişiden kalan mal varlıklarını hem de ölen kişinin borcunu üstlenmeyebilirler. Bu sayede ölen kişinin borcuna yönelik yasal varislerin sorumluluk durumu ortadan kalkmış olur.
Diğer taraftan hayatını kaybeden kişinin hayat sigortası yoksa ve krediyi çekerken bir kişiyi kefil olarak gösterdiyse bu durumda kefil olan kişi yasal takip altına alınır. Kefilin olmaması durumunda zaten yukarıda da anlatıldığı üzere yasal varisler yani mirasçılardan borç talep edilir. Onlar da ölen kişiden kalan mirası reddederek borcu üstlenmezlerse vefat eden kişinin mal varlıklarıyla borç tahsil edilmeye çalışılır. Eğer, vefat eden kişinin varlıkları borcu ödemeye yetmezse durum batık kredi olarak değerlendirilebilir.
Bir istisna olarak sel, deprem gibi doğal afetler yüzünden yaşam kaybının ortaya çıkması halinde bankalar ayrıcalık tanıyıp hayat sigortasına bakmadan borcu tamamen silebilir.
Ölen Kişinin Kredi Kartı Borcu Ne Olur?
Tıpkı kredilerde olduğu gibi ölen kişinin kredi kartı borcu söz konusu olduğunda da yapılan uygulamalar ve prosedürler aynı şekilde işler. Eğer vefat eden kişinin bir hayat sigortası varsa kredi kartı borçlarının sigorta şirketi tarafından ödenmesi mümkündür. Sigorta şirketleri borcu öderken poliçede yazılı olan teminat miktarının tutarı kadar borcu ödemekle yükümlüdürler. Geriye kalan borcun ödenmesindeki sorumluluk ise hayatını kaybeden vatandaşın yakınlarına devrolur.
Bir vefat durumunun ortaya çıkması halinde hayatını kaybeden kişinin mirasçılarının, yani yasal varislerin ölüm kağıdı ile beraber banka şubelerine giderek borç durumunu sorgulamaları gerekir. Eğer borç varsa daha sonra kişinin sigortası olup olmadığını öğrenmeleri ve sigorta varsa gerekli evraklarla bankaya başvurmaları gerekir. Bu sayede sigorta, borcun tamamını ya da bir kısmını karşılayacaktır.
Eğer yasal varisler hayatını kaybeden kişinin kredi kartı borçlarını ödemek istemiyorlarsa mirası reddederek borcu ödeme yükümlülüklerini ortadan kaldırırlar. Ancak miras reddi yaptıkları durumda ölen kişiden kalan mal varlıklarında da söz sahibi olamazlar. Banka kredi kartı borcunu karşılamak için vefat eden kişinin mal varlıklarına el koyma hakkına sahiptir.