Kamu Dünyasına Dair

İkiz Bebeklere Bez ve Mama Yardımı

Dünya üzerinde değişmeyen ve her geçen gün artış göstermeye devam eden tek güç nüfus üzerindedir. Dolayısıyla Sosyal Güvenlik ve Nüfus Politikaları Kurumu gibi pek çok kuruluş tarafından birtakım planlar yapılmaktadır. Son yıllarda daha detaylı kontrol edilen mama ve bez yardımı bu çalışmalardan bir tanesidir. Devlet, günümüzde her doğan bebeğe doğum yardımı adı altında bir destek sunmaktadır. Ancak bu mama ve bez yardımı diğer doğum yardımından farklıdır. Ayrıca bakıma muhtaç olan ve maddi durumu bulunmayan yaşlılara da bez yardımı yapılır. Dolayısıyla bebeklerle yaşlılara yapılan yardımlar da karıştırılmamalıdır. Bez ve mama yardımı, maddi durumu olmayan muhtaç aileler açısından büyük bir önem taşır.

İkiz Bebeklere Devlet Yardımı Şartları

Devlet, her yeni doğan bebekler için birtakım yardımlar yapmaktadır. Doğum yardımı olarak bilenen bu maddi destek, her çocuk için bir kez alınabilir. İlk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü çocuk içinse 600 TL nakdi yardım verilir. Doğum yardımı her bebek için bir seferlik olarak verilir. Bez ve mama yardımı ise doğumu takip eden 2 yıl içerisinde aylık olarak talep edilebilir.

Devlet ikiz bebek ailelerine yardım sunmak konusunda çok fazla şart aramamaktadır. Sadece anne veya babadan birinin sigortalı bir işte çalışıyor olması şarttır. Yani aileden bir kişinin sigortalı olup olmadığına bakılır. Eğer ailede bir kişi sigortalı çalışıyorsa, direkt olarak başvuruda bulunulabilir.

Bez ve Mama Yardımı Başvurusu

Ailelerin bez ve mama yardımı alabilmeleri için kimlik belgesi ve bebeğe ait T.C kimlik numarası ile birlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ve SGK il ve ilçe müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekmektedir. Eğer yapılan incelemelerde herhangi bir aksi durum tespit edilmemişse, 30 gün içerisinde başvuru sonuçları açıklanır. Ardından da bebeklerin anne ve babasına SGK ikiz bebek yardımı bağlanır.

Bez ve mama yardımı ödeneği her yıl o yılın şartlarına göre güncellenmektedir. 2018 yılı itibari ile ödenen bez ve mama yardımı 239 TL olarak belirlenmiştir. Ancak yıl sonuna kadar yeniden bir düzenlemenin yapılması beklenmektedir.

Bebekler için yapılan bu tür devlet yardımlarını sorgulamak için herhangi bir internet sitesi ve giriş portalı yoktur. Aileler sadece SMS yolu ile bilgilendirilirler. İkiz bebeklere mama ve bez yardımı dışında, emzirme gibi farklı ödenekler de sunulmaktadır.

İkiz Bebek Emzirme Ödeneği Nedir?

Halk arasında süt yardımı olarak bilinen emzirme ödeneği, 2008 yılından beri uygulanan bir yöntemdir. Sosyal Güvenlik Reformu ile uygulamaya geçmiş olan projede ikiz çocuklar için bir kereye mahsus olarak ödenek verilir. Ödenek miktarı, her yıl güncel olarak yeniden belirlenir.

Ailelerin uygulamadan yararlanabilmeleri için 4A ve 4B maddeleri kapsamında SGK kurumlarında çalışıyor olmaları gereklidir. Ayrıca çiftlerin doğum yapılan tarihten önce mutlaka evlenmiş olmaları önemlidir. Bunun dışında Emekli Sandığı çalışanlarının böyle bir ödenekten faydalanabilme imkanları bulunmamaktadır. Sigortalı ve Bağ-Kur’lu çalışanların son 1 yıl içerisinde 120 günlük primlerinin yatırılması şarttır. Bağ-kurlu olanların prim borçları varsa süt ödeneğinden yararlanabilmeleri mümkün değildir. Uygulamadan yararlanabilmek, önceki yıllarda biraz daha zorlu olabilmekteydi. Ancak son yıllarda başvuruların elektronik ortama taşınması ile işlemler bir hayli kolaylaştı.

Emzirme Ödeneğine Nasıl Başvurulur?

Emzirme ödeneği almak için öncelikle bir hastaneden rapor alınır ve ardından bulunulan ildeki Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunulur. Başvuru esnasında verilen formun internet üzerinde bir başka örneği yoktur. Dolayısıyla mutlaka elden kuruma müracaat yapılması gerekmektedir. Ardından Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğünce ailenin emzirme ödeneği alıp alamayacağı araştırılır. Eğer ailenin doğum belgesinin doğruluğu tespit edilmişse, ödenek alınmaya başlanabilir. Aile, kendisinin ve çocuğun kimliği ile beraber anlaşmalı bankalardan veya PTT şubelerinden ödeneğini temin edebilir.

Ebeveynler, emzirme yardımını geriye dönük olarak da talep edebilirler. Doğumdan 5 yıl öncesine kadar emzirme desteği için başvuru yapılabilir. Ancak 5 yılı aşan sürelerde yardım hakkının ortadan kalktığı da unutulmamalıdır. Erken başvuruda bulunulması, özellikle muhtaç ailelerin doğum masraflarını karşılamak açısından büyük fayda sağlar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.