İstifa Eden Kişiler İşsizlik Maaşı Alabilir mi?
SGK’nın yasal düzenlemelerine göre, her işçinin sigorta sicili birbirinden farklılık gösterir. Kimisi, çalışma ortamına bağlı olarak yol haritasını çizer ve emeklilik dönemine kadar aynı kurumda çalışmaya devam eder. Bu durum özellikle devlet memurları için geçerlidir. Ancak kimi çalışanlar, çeşitli sebepler yüzünden istifa etmek zorunda kalabilir. İstifanın altında yatan nedenler söz konusu olduğunda ise işverenin tutumu, çalışma ortamı, çalışma saatleri veya çalışma arkadaşları ile olan anlaşmazlık gibi pek çok etken sıralanabilir. Çalışanın çalıştığı kurumdan istifa etmesi durumunda sadece iş hayatı değil sigorta sicili de etkilenir.
İşsizlik Maaşı Şartları Nelerdir?
İşsizlik maaşı almak için gerekli ilk şart kesinlikle işten çıkarılmış olmaktır. Yani işten çıkarılan işçi işsizlik maaşı alabilir mi? sorusu gerekli şartlar karşılanması durumunda “evet” olarak cevaplanabilir. Çalışanın ilk olarak kendi isteği dışında işini kaybetmiş olması gerekir. Bu durum işverenler tarafından doldurulan form sayesinde anlaşılır. Genelde firmaların iflas etmesi veya beklenmedik bir olumsuz durum ile karşılaşılması, işçilerinin çalışma hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Böyle bir durum ile karşılaşan işçiler, diğer şartlara uygun olmaları durumunda işsizlik maaşı talep edebilirler.
İşsizlik maaşı alabilmek için aranan diğer şartlardan bir diğeri de işten ayrılmadan önce toplamda 120 günlük primin yatmış olmasıdır. Eğer işten ayrılmadan önce hesaplanan bu prim tutarı 120 güne denkse maaşın alınabilme şansı artar. Diğer bakılan kriterlerden birisi ise işsizlik sigortası primleridir. İşsizlik maaşı almak isteyenlerin son 3 yıl içerisinde en az 600 günlük işsizlik sigortası primlerinin yatırılmış olması gereklidir. Eğer bu şartlar karşılanıyorsa, bulunulan sigorta statüsüne göre 10 aya kadar maaş alınabilir.
İşsizlik Maaşı Ne Kadardır?
İşini kaybeden işçilerin alabileceği işsizlik maaşı tutarı, her yıl yaşam standartlarına göre güncellenmektedir. Tutarın hesaplanmasında ise son 4 aylık süredeki ortalama brüt kazanca bakılmaktadır. Elde edilen kazancın %40’ı kadar olan tutar maaş olarak ödenir. Maaş tutarı asgari ücretin %80’inini kesinlikle aşmaz.
Günümüzde işsizlik maaşı konusunda birtakım yenilikler de mevcuttur. Örneğin; son 3 yıllık süreçteki 600 günlük prim ödeme şartının 100 güne düşürülmesi planlanan yeniliklerden bir tanesidir. Ayrıca son 120 günlük prim ödemesinin de 30 güne çekilmesi düşünülmektedir.
İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?
İşsizlik maaşı alabilmek için İŞKUR birimine gidilmeli veya Türkiye İş Kurumunun resmi internet adresine giriş yapılmalıdır. Eğer çeşitli sebepler nedeniyle başvuru gecikirse, bu geciken tutar, toplam alınan tutar üzerinden düşer. İşsizlik sigortası başvurusu esnasında iş arayan kaydı da yapılır. Bu sayede kişilerin işe yerleştirme, mesleki eğitim ve danışmanlık gibi hizmetlerden yararlanabilmeleri de mümkün hale gelir.
- 30 gün içerisinde İŞKUR üzerinden başvuru yapmak gereklidir. Hizmet akdinin feshinden son 3 yıl içinde;
- 600 gün sigortalı olarak çalışmış ve işsizlik sigortası primlerini ödemiş sigortalı işsizlere 180 gün,
- 900 gün sigortalı olarak çalışmış ve işsizlik sigortası primlerini ödemiş sigortalı işsizlere 240 gün,
- 1080 gün sigortalı olarak çalışmış ve işsizlik sigortası primlerini ödemiş sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilir.
Türkiye İş Kurumu Resmi İnternet Sitesine Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ!
Kimler İşsizlik Maaşı Alamaz?
Günümüzde çalışanlar tarafından İŞKUR’a “kendi isteğimle işten ayrılırsam işsizlik maaşı alabilir miyim?” gibi pek çok soru yöneltilmektedir. İşsizlik maaşı, en kısa ifadeyle açıklanmak gerekirse, kendi isteği dışında işten ayrılan ve gerekli şartları karşılayan kişilere sunulur. Yani normal şartlar altında bir çalışan, işveren tarafından değil de kendi isteği ile çalıştığı kurumdan istifa ettiyse, işsiz kaldığı süre içerisinde işsizlik maaşı almaya da hak kazanmayacaktır.
Ancak İş Kanunu’na göre işçinin haklı gerekçesi olması durumunda işsizlik maaşı alabilme hakkı doğar. Haklı istifa edenler, haklı olduklarını kanıtladıklarında rahatlıkla işsizlik maaşı alabilirler. Konu mahkemeye intikal etmişse, maaşın alınabilme şansı da artış gösterecektir. Örneğin; sürekli devam eden mobbing, ahlak kurallarına uyulmaması, sağlık gerekçeleri, gerçek ücretin gizlenmesi, maaşın ödenmemesi, ahlak kurallarının dışına çıkılması gibi durumlar karşısında işsizlik maaşı talep edilebilir. Sadece, çalışanın kendi haklılığını ortaya koyması gereklidir.