İsme Göre Tapu Sorgulama Nasıl Yapılır? Başkasına Ait Tapu Sorgulama
Bir arazi parçasının ya da bir arazi parçasının üzerine inşa edilmiş olan bağımsız bölümün sahibini gösteren resmi belgeye tapu ya da tapu senedi denir. Her il ve ilçede kurulmuş olan Tapu Sicil Müdürlükleri tarafından verilen bu belge, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerlidir. Bu taşınmaz malların (gayrimenkul) sınırlarının, arazi ve harita üzerinde belirtilerek hukuki durumlarının ve üzerindeki hakların tespit edilmesi işlemine de kadastro denir. Taşınmaz mallara ait sözleşmelerle her türlü tescil, kadastro, yenileme işlerini mevzuatına göre yapmak, tapu sicillerini, kadastral topografik haritaları düzenlemek, uygulamak ve yenilemek, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün sorumluluğundadır.
Satın alma ya da hukuki başka bir yolla edinilen gayrimenkuller üzerindeki tüm haklar, tapuda ismi geçen kişi ya da kişilere aittir. Bu kişiler, değişen hukuki konumları ya da söz konusu gayrimenkulün değişen özellikleri sebebiyle uğradığı değişiklikleri sorgulamak isteyebilirler. Söz konusu gayrimenkulün adresi, ada ve parsel numarası gibi tanımlayıcı bilgileri ise, isteyen herkes tarafından sorgulanabilir. Fakat tapu sahibiyle ilgili kişisel verilere ancak adli bir gereklilik halinde, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile mahkemeler, Cumhuriyet Başsavcılıkları, İcra ve İflas Müdürlükleri ile bir protokol düzenlenerek erişilebilir. Erişim hakkına sahip kuruluşlar, taşınmaz ile ilgili verileri TAKBİS üzerinden alırlar.
Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi
Ülkemizdeki tüm tapu kayıtları, Tapu Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) içinde depolanır.
TAKBİS (Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi), 2008 yılında faaliyete geçen e-Devlet uygulamasının en temel ve en geniş kapsamlı projelerinden biridir. 2012 yılı itibarıyla ülke genelindeki tüm tapu ve kadastro kayıtlarının elektronik ortama aktarılması tamamlanmış ve bugün artık bütün işlemler bilgisayar sistemi üzerinden yürütülmeye başlanmıştır. Böylece vatandaşlar en güncel bilgilere, hızlı ve güvenli şekilde erişebilirler.
İsme Göre Tapu Sorgulama
Tek başınıza ya da ortaklarınızla birlikte sahip olduğunuz taşınmaz mallarınız ya da taşınmazlar üzerindeki sürekli haklarınız ile ilgili her türlü sorgulama, inceleme ve düzeltme talebinizi, bulunduğunuz il ya da ilçedeki Tapu Sicil Müdürlüklerine bizzat başvuruda bulunarak iletebilirsiniz. Tapu kaydı sorgulama işlemlerinde T.C. numarası ya da ada-parsel numarasını beyan etmek zorundasınız, yoksa bu talebiniz reddedilir.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, tapu sahiplerinin tapu müdürlüklerine gitmeden de taşınmazları ile ilgili işlemlerini internet üzerinden yapabilmeleri için, 2017 yılında “webtapu” sistemini hizmete açmıştır. E-devlet uygulamasıyla entegre bir şekilde kullanılabilen uygulamada vatandaşlar, sahip oldukları gayrimenkule ait bilgileri görüntüleyebilir, gerekirse 3. şahıslara görüntüleme yetkisi verebilir.
Webtapu Uygulaması ile Tapu Kayıtları Nasıl Öğrenilir?
- “Tapunun kısayolu” sloganıyla hizmet veren webtapu uygulaması webtapu.tkgm.gov.tr internet adresinde hizmet verir. Ana sayfadaki giriş butonunu tıkladığınızda, giriş modülüne yönlendirilirsiniz.
- Burada sistem sizden T.C. Kimlik numaranızı girmenizi ister. Kutuya 11 haneli TC kimlik numaranızı yazdıktan sonra devam tuşuna basın.
- Sistemi ilk defa kullanıyorsanız sistem sizi bu aşamada e-Devlet uygulamasına yönlendirecek. Burada e-Devlet şifresi ve T.C. kimlik numarası ya da mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı gibi yöntemlerle kimliğinizi ispat etmeniz gerekir.
- Kimlik bilgilerinizi doğruladıktan sonra webtapu uygulamasına geri dönersiniz. Bu aşamada karşınıza, cep telefonu ve e-posta bilgilerinizi girerek, sisteme girişte bundan sonra kullanacağınız şifreyi belirleyeceğiniz bir form çıkacak. Yönergeleri izleyerek formu doldurduktan sonra sisteme girebilirsiniz.
- Sisteme üye olurken cep telefonu numaranızı ve e-posta adresinizi doğru şekilde yazdığınızdan emin olmalısınız. Sistem kişisel bilgilerinizin güvenliği için, hesabınıza giriş yapıldığında cep telefonunuza SMS göndererek sizi haberdar eder. Böylece yetkisiz kimselerin tapu bilgilerinize erişimi engellenir. Ana sayfada sistemi kullanmakla ilgili ihtiyacınız olan her türlü bilgiyi bulabilirsiniz.
E-Devlet uygulaması ile tapu sorgulama
E-Devlet uygulaması, turkiye.gov.tr adresinde hizmet verir. Uygulama sayesinde sadece 1 kere kimlik doğrulaması yaptıktan sonra yüzlerce kamu kurumunun hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Herhangi bir PTT iş yerinden 2 TL karşılığında alacağınız e-Devlet şifresi ve TC kimlik numaranızla e-Devlet portalına girdikten sonra, başka hiçbir güvenlik aşamasını geçmek zorunda kalmadan, dilediğiniz kuruma ve hizmetlerine ulaşabilirsiniz.
E-Devlet uygulamasında T.C. kimlik no ile tapu sorgulama işlemi yapmak için, kurumlar menüsünden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünü seçmeniz gerekir. Aradığınız hizmete daha kolay ulaşmak için, sisteme entegre olan arama motorunu da kullanabilirsiniz. Bunun için arama çubuğuna “tapu” yazmanız yeterli olur. Sistem, içinde tapu kelimesi geçen ve işinize yarayacağını düşündüğü tüm hizmetleri listeler.
Sisteme girerken yazdığınız T.C. kimlik numaranız sayesinde, adınıza kayıtlı tapu varsa, otomatik olarak ekrana gelecektir.
Başkasına Ait Tapu Sorgulama
Tapu sicil bilgileri sadece ilgililerine açıktır. 3. şahıslar, başkasına ait taşınmazlarla ilgili sadece adres ve ada-parsel numarası gibi tanımlayıcı bilgileri sorgulayabilirler. Bazı yasal istisnalar dışında, sadece tapu sicilinde hak sahibi olan kişiler sorgulama talebinde bulunabilir. Elektronik ortamda yapılacak sorgulama dışındaki talepler mutlaka yazılı olarak bildirilmelidir. Bu talep, taşınmazın bulunduğu il ya da ilçe Tapu ve Kadastro müdürlükleri tarafından incelenerek, talepte bulunan kişinin gerçekten hak sahibi olup olmadığı tespit edilir. Müdürlük ayrıca talepte bulunan kişinin hal ve hareketlerinden şüphelenirse, hakkında diğer kamu kurumlarıyla iş birliği yaparak bilgi toplayabilir. Bunun için gereken kimlik tespit yöntemleri ve alınması gereken güvenlik önlemleri Genel Müdürlük tarafından belirlenir.
Başkasına ait tapularda yapılabilecek istisnai işlemlerden biri, eşlerin tapuya şerh konulması talebidir. Bir kişi pek çok konut sahibi olabilir ama içlerinden sadece 1 tanesi “aile konutu” olarak kayıtlara geçer. Oturdukları konutun yasal olarak sahibi olmayan eş, tapu siciline bu konutun aile konutu olduğuna dair işaret konulmasını isteyebilir.
Mülk sahibiyle ilgili kanuni bir gereklilik (örn:icra) olması halinde mahkemeler taşınmazla ilgili bilgilere erişmek isteyebilirler. Bunun için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne resmi olarak başvuruda bulunmaları gerekir.
TAKBİS verileriyle elektronik ortamda yapılan bütün sorgulamalar ve sorgulamayı yapan kişinin üyelik bilgileri kayıt altına alınır. Genel Müdürlük şüpheli bulduğu durumlarda verilere erişimi engelleme yetkisine sahiptir. Aynı adresten art arda ve farklı taşınmazlar için yapılan sorgulamalar için Genel Müdürlük yetki kısıtlamasına gidebilir. Sisteme girişle ilgili kayıtlar iki yıl boyunca saklanır.