Kamu Dünyasına Dair

Araç Vergi Cezası Nedir?

Araç satın alan kişilerin ödemiş oldukları çeşitli bedeller haricinde her yıl kasko, trafik sigortası, bakım, benzin ve bu tür giderler ile birlikte aynı zamanda MTV ödeme işlemlerini de gerçekleştirmesi gerekir. Aksi takdirde araç vergi cezası ödemek ile yükümlü olur. Araç sahiplerinin her yılın Ocak ve Temmuz aylarında motorlu taşıtlar vergi borcu ödeme işlemlerini yapmalıdırlar. Bu işlemleri anlaşmalı bankalar ya da içinde bulunulan şehrin vergi dairesine giderek yapabilirsiniz. Bu konu ile ilgili olarak merak edilen birçok husus bulunuyor. Özellikle de motorlu taşıtlar vergisini ödemeyen ya da geciktiren kişilerin “Araç Vergi Cezası Nedir?” sorusunu sık sık sorduklarını görüyoruz. Motorlu taşıtlar vergisi ödemek zorunda olan ve bu vergiyi ödemekten muaf olan kişiler bulunuyor. Bu nedenle de araç vergi cezası ödeme yükümlülüğüne sahip olan kişiler de değişiklik gösteriyor. Bu yazımızda sizlere bu konu ile ilgili olarak genel çerçevede bilgiler vereceğiz.

MTV Ödeme Yükümlülüğü Ne Zaman Başlar?

Motorlu kara taşıtı alan kişilerin bu aracı trafik siciline kaydetmesi ile birlikte motorlu taşıtlar vergisi ödeme yükümlülüğü başlamış olur. Bir yılın ilk altı aylık dönemi dahilinde satın alınan araç için bu yükümlülük takvim yılı ile birlikte başlıyor olsa da ikinci altı aylık dönemde satın alınıp tescil edilmiş olan bir araç için bu yükümlülük takvim yılının son altı aylık döneminin başlangıcından itibaren başlar. Devir ya da temlik sebebi ile hali hazırda tescil ve kayıt edilmiş olan bir aracı değiştiren bir kişi bu işlemi ilk altı aylık dönem dahilinde yaptıysa son altı ayın başından, son altı ay dahilinde yaptıysa ilk altı aydan itibaren yükümlü olur.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Hesaplama

MTV hesaplama işlemlerini gerçekleştirmek için her yılın sonlarına doğru yayınlanmakta olan çeşitli tarifeleri takip etmeniz gerekir. Kamyon, kamyonet, otomobil, arazi taşıtı, panelvan, otobüs ve buna benzer kara taşıtları için ödemeniz gereken vergi tutarı değişiklik gösterir. Bu noktada oturma yeri sayısı, araç yaşı, motor silindir hacmi ve buna benzer kriterler önem taşır. MTV hesaplama işlemlerini Vergi Dairesi resim internet sitesi üzerinden de yapabilirsiniz.

Hangi Araçlar MTV Ödemekle Yükümlüdür?

Trafik şube ya da bürolarına kayıt edilmiş olan motorlu kara taşıtları ile birlikte Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne kayıt edilmiş olan helikopter ve uçak gibi araçların vergi ödemesi gerekir. Ayrıca liman ya da belediye siciline kaydedilmiş olan motorlu deniz taşıtları da bu vergiyi ödemelidir.

Hangi Araçlar İçin MTV Ödenmesi Gerekmez?

  • TMSF’ye intikal etmiş olan bankalara, tasfiyeleri TMSF eliyle yürütülen müflis bankaların iflas idarelerine ait olan araçların vergi ödemesi gerekmez.
  • Geçmiş döneme ait borcu olmayan araçlar,
  • Yabancı devletlerin Türkiye’de sahip olduğu konsolosluk ya da elçiliklerde yer alan elçi, konsolos ya da maslahatgüzar ve bu kurumlarda çalışan memurlara ait olan araçlar,
  • Yüzde doksan ya da daha fazla engellilik derecesine sahip olan malûl ya da engelli kişilerin adına kayıt edilmiş olan taşıtlar ile diğer mamûl ve engellilerin kullanabilmesi adına tertip edilmiş olan araçlar,
  • İl özel idareleri, SGK ile özel ve genel bütçeye sahip olan idareler, köy tüzel kişilikleri, Türkiye Kızılay Deneği’nin adına kaydolmuş araçlar.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödenmezse Ne Olur?

Her yılın Ocak ve Temmuz aylarında iki taksit şeklinde ödenmesi gereken bu verginin ödenmemesi halinde Maliye Bakanlığı tarafından mektup ile uyarı alırsınız. Fakat bu uyarıya rağmen MTV ödeme işlemlerini gerçekleştirmemeniz halinde araç vergi cezası nedir diye merak ediyorsanız, bu durumda Vergi Dairesi tarafından aracınıza haciz konulacak ve ödenmesi gereken tutar tahsil edilecektir. Gerekmesi halinde aracınız bağlanacak ve ödemediğiniz günler için faiz işleyecektir. Her ay %2.5 oranında gecikme zammı ödemeniz gerekeceği için bu durumu da takip etmeniz gerekir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Sorgulama ve Ödeme

MTV borç sorgulama ve MTV ödeme işlemlerini gerçekleştirmek için Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesine girebilir ya da anlaşmalı bankaları kullanabilirsiniz. MTV ödeme işlemlerini gerçekleştirmek için aşağıda yer alan sayfayı kullanabileceğiniz gibi anlaşmalı bankaların İnternet Şubelerini, Mobil Şubelerini, ATM’lerini, fiziki şubelerini ve Telefon Bankacılığını kullanabilirsiniz. Böylelikle 7 gün 24 saat boyunca hizmet vermekte olan bu tür sistemler sayesinde motorlu taşıtlar vergisi borcunuzu geciktirmek durumunda kalmazsınız. Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Garanti Bankası, QNB Finansbank, Yapı Kredi Bankası, HSBC Bankası, Vakfıbank, Denizbank, Türkiye Ekonomi Bankası, Aktifbank, Akbank, Türkiye Finans Katılım bankası ve Ziraat Bankası üzerinden MTV sorgulama ve ödeme işlemlerini gerçekleştirmeniz mümkün. Bu bankaların anlaşmalı kredi ya da banka kartlarını kullanarak bahsi geçen yerlerden ödemelerinizi yapabilirsiniz.

  • Aşağıda yer alan linke tıkladıktan sonra karşınıza gelecek olan sorgulama sayfasında yapmanız gereken şey görselde de görebileceğiniz bilgileri girmek olur.
  • Bu bilgileri nelere dikkat ederek girmeniz gerektiği bilgilerine görselden ulaşabilirsiniz.
  • Ardından kredi kartı bilgilerinizi girerek ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

MTV Sorgulama ve Ödeme İşlemi İçin TIKLAYINIZ!

Kasko Değeri Üzerinden Motorlu Taşıtlar Vergisi Hesaplama

2005 yılından itibaren yürürlüğe girmiş olan indirimli motorlu taşıtlar vergisi uygulaması ile birlikte arazi taşıtı, kaptıkaçtı ve otomobil gibi araçlara yönelik motorlu taşıtlar vergisi ödemelerinde araç kasko değerleri baz alınabiliyor. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği tarafından belirlenmekte olan ve her ay güncellenen kasko değer listesinde yer alan araç model yılı, marka ve tipine göre araç kasko değer öğrenilebiliyor.

Fazla MTV Ödenmesi Halinde Ne Olur?

Motorlu taşıtlar vergisini ödememe ya da gerekenden az ödeme gibi durumlarda araç vergi cezası ortaya çıksa da bir de fazla ödeme gibi bir durum söz konusu olduğu zaman ortaya tuhaf bir durum çıkıyor. Kasko değerinin yüzde beşinden fazlasının ödenmesi halinde paranızı iade alabiliyorsunuz. Fazla ödenmekte olan tutarı geri alabilmek için ise belirli işlemleri yerine getirmeniz gerekiyor. Bunun için kasko sigorta değer bildirim formunu yetkili birimlere iletmeli ve düzeltme dilekçesini de göndermelisiniz. Henüz kasko sahibi olmayan kişilerin çeşitli sigorta şirketlerine başvurarak kasko elde etmesi mümkün.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.