Muayenesiz Araç Cezası Nedir?
Trafiğe çıkan motorsuz ya da motorlu araçların teknik açıdan yeterliliğinin analiz edilmesi ve gerek araçların dışında hareket eden ya da duran yayaların, gerek bir başka araçta seyahat etmekte olan şoför ve yolcuların gerek ise muayene edilmesi gereken araçta yer alan şoför ve yolcuların güvenliği açısından bu analiz belirli aralıklarla tekrar tekrar yapılması gerekir. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 34. maddesine göre mecbur kılınmış olan araç muayene yapma yetkisi ülkemizde yalnızca Tüvtürk’e verilmiş bulunuyor. Düzenli ve eksiksiz bir şekilde yapılacak olan araç muayenesi gerek sizi gerek ise sizi dışınızdaki insan ve insan dışı canlıların hayatını da güvence altına almış oluyor.
Diğer yandan muayenesiz araç cezası ödemeniz gerekiyor. Aracınızı muayene ettirerek gelecekte ortaya çıkabilecek olan sorunların da önüne geçmiş ve böylelikle de farkında olmadan kar etmiş ya da zarardan kurtulmuş olursunuz. Aracınızın muayene edilmesinin ardından ağır bir kusura sahip olması ya da emniyete sahip olmaması halinde bu araca onay verilmez ve gerekli tamiratın yapılması için de bir ay süre tanınır. Diğer yandan muayenesi geciktirilen araçlara araç muayenesi gecikme cezası verilir. Bugün de sizlere muayenesiz araç cezası konusundan bahsedeceğiz.
Araç Muayene Gecikme Cezası
Aracını muayene ettirmemiş ya da geciktirmiş olan kişilerin araç muayene cezası ödemesi gerekir. Bu sorumluluktan kaçma ihtimaliniz yoktur. Belirli aralıklar ile yapılması mecbur kılınmış olan araç muayenesini yaptırmamanız halinde yalnızca kendinizin değil aynı zamanda birçok insan ve insan dışı canlının da hayatını tehlikeye atmış olursunuz. Bu nedenle Tüvtürk tarafından yapılmakta olan araç muayene işlemlerini gerçekleştirmeli ve aracınızı güvence altına almalısınız. Aracınızı muayene etmeden trafiğe çıkmanız halinde çeşitli sebeplerle trafik polisine yakalanmanız durumunda araç muayene gecikme cezası ödersiniz. Muayenesiz araç kazası yapıldığı zaman trafik polisi bu durumu da tespit eder. Diğer yandan aracını muayene ettirmemesine rağmen yakalanmazsanız farklı bir ceza ödemeniz gerekir.
1. Trafik Polisine Yakalanmayan Kişilere Verilen Ceza
Araç muayene geçerlilik tarihinin son gününe kadar aracını muayene ettirmeyen kişiler trafik polisine yakalanmadığı takdirde de ceza alır. Aracın cezası, Tüvtürk araç muayene istasyonlarına gitmeniz halinde muayeneyi geciktirdiğiniz ay sayısına göre hesap edilir. Artık günler de bir üst ay sayısına tamamlanır. Araç muayenesi kaç gün gecikebilir sorusunun cevabı ise bulunmuyor. Zira aracınızın muayenesini geciktirdiğiniz süre kadar ücret ödersiniz.
Örneğin; 144 gün boyunca aracını muayene ettirmeyen bir kişi için hesaplama yapalım. Burada 144 sayısını 30’a bölmeli ve ay sayısını hesap etmeliyiz. Bu noktada elimizde 4 ay 24 gün olsa da 24 günü bir aya tamamlayarak 5 ay üzerinden hesap yaparız. Muayenesiz araç cezası hesabında her ay %5 olarak hesap edilir. Böylelikle 2017 yılında ödenmesi gereken araç muayene ücretinin 198.24 TL olduğunu da göz önünde bulundurduğumuz takdirde 198,24 x 5 x 0,05 = 49,56 sonucuna varmış oluruz.
2. Trafik Polisine Yakalanan Kişilere Verilen Ceza
Trafik polisine ya da bir başka yetkiliye aracını muayene ettirmediği için yakalanan kişilere 95 TL tutarında muayenesiz araç cezası verilse de bu ücretin peşin olarak ödenmesi durumunda %25 oranında indirim yapılacak ve 71.25 TL ödenecektir. Araç muayenesi yaptırılmamış olan araçların 7 gün içinde aracını muayene ettirmesi gerekmekte olup bu süre zarfı içinde muayenesi yapılmayan araçlar trafikten men edilir.
Yani muayenesiz araç bağlanır mı sorusunun cevabı da burada devreye giriyor. Diğer yandan aracını muayene ettirmekten üç ya da daha fazla defa kaçıran kişiler hem trafikten men edilir hem de idari para cezası öder. Trafikten çekme belgesine sahip olup trafiğe çıkan kişiler belgeleyebildikleri süre zarfı boyunca gecikme bedeli ödemez. Muayene süresinin kanıtlanamadığı durumlarda ise gecikme bedeli tahsil edilir.
3. Gecikme Cezası Alınmayan Araç Muayene Durumları
Yurt dışında bulunan araç ya da araç sahipleri, araç cezası konusunda istisnaya sahip olur. Yurt dışında yaşamakta olan kişilerin yurt içinde araca sahip olmaları halinde yurt içine giriş yapmalarının ardından bir ay içinde araçlarını muayene ettirmesi gerekmekte olup zorunlu muayene tarihi olarak da aracın muayene edilmesi için getirildiği tarih baz alınır. Bir ay içinde muayene edilmeyen araç için %5 oranında ve yukarıda bahsetmiş olduğumuz gecikme cezası uygulanmaya başlar.
Ticari faaliyet sebebiyle yurt dışında yer alan araçlar, yurt içine girmelerinin ardından bir ay içinde muayene edilmelidir. Aksi takdirde bu araçlar için de %5 oranında muayenesiz araç cezası ödenir. Muayene tarihi olarak ise aracın muayene getirildiği gün baz alınır. Muayenesiz araç cezası ödememek için aracınızı muayeneye götürmelisiniz.
Gecikme bedeli alınmakta olan durumlar ise şu şekilde belirlenmiş bulunuyor;
- Araç sahibinin yurt içine girmesinin ardından bir aylık dönemin geçmesine rağmen aracını muayene ettirmemiş olması,
- Muayene ettirilmesi için tanınmış olan sürenin dolmasına rağmen süre dolduktan sonra yurt dışına çıkan kişiler ve bu kişilerin sahip olduğu araçlar,
- Yurt dışında yaşamakta olduğunu belgeler ile kanıtlayamayan kişilerin sahip olduğu araçlar,
- Trafik belgesinde yazılmış olan muayene tarihinden başlayarak yurt dışında geçirilen vakitleri dikkate almadan tam bir şekilde muayenesiz araç cezası alınır.
Ticari faaliyet sebebi ile değil, gezi gibi nedenlerden dolayı yurt dışına çıkmasına rağmen yurt dışında yaşamayan kişilerin sahip olduğu araçlardan, muayenesiz araç cezası alımı araç trafik belgesinde yer alan geçerli muayene tarihinden başlayarak yurt dışında geçirilecek olan sürenin hesap edilmesinin ardından verilir.
Egzoz Muayene Cezası
Diğer yandan merak edilen bir konu da egzoz muayene cezasıdır. 2017 yılında egzoz emisyon ölçümü 50 TL ve egzoz muayene ruhsatı için de 8.5 TL’dir. Fakat bu ölçümün yapılmaması halinde 1.054 TL ödenmesi gerekir. Egzoz gazı emisyon yönetmeliklerinde belirtilmiş olan standartlara aykırı bir emisyona sahip olan araçlara ise 2.117 TL ceza yazılır.
Egzoz muayene periyotları özel otomobiller için ilk üç yaş ve ardından iki yılda bir, resmi araçlar için ilk iki yaş ve ardından yılda bir, diğer motorlu araçlar için ilk bir yaş ve ardından yılda bir ve on yaşını geçmiş olan tüm araçlar için yılda bir şeklinde belirlenmiş bulunuyor.