Araç Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır?
Kullandığımız araçların her yıl ödemekle yükümlü olduğumuz vergileri vardır. Bu vergiler trafik kanununda yer alan trafik yönetmeliğinde ayrıntıları ile belirtilmiştir. Motorlu Taşıtlar Vergisi olarak bilinen ve sadece kullandığımız motorlu araçların değil; uçak, tekne, yat gibi motorlu araçların da ödemekle yükümlü olduğu bir vergidir. Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından ödemekle yükümlü tutulduğumuz ve ödenmediği takdirde cezai yaptırımı olan bir vergidir. Motorlu Taşıtlar Vergisi yani MTV yılda 1 defa ödenir. Araç sahiplerinin kolay ödemesi maksadı ile iki taksit şeklinde 6 ayda bir alınır.
Yılın Ocak ve Temmuz aylarında MTV ödemeleri yapılır. Ülkemizde MTV ödemeleri ve MTV işlemleri Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı vergi daireleri tarafından yapılır. Her yıl enflasyondan kaynaklı değişen zamlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi de zamlanır. Motorlu Taşıtlar Vergisi ödenmediği veya geciktirdiği durumlarda aylık faiz uygulanarak cezai işlem yapılır. Kişi MTV yi ödemediğinde aracın trafiğe çıkması yasaklanır. Aynı zamanda vergi ödemediği gerekçesi ile araç sahibi hakkında dava da açılır. Bu yazıda sizlere araç vergi borcu sorgulamayı nasıl yapacağınız ve ödeme işlemlerinden bahsedelim.
Araç Vergi Fiyatları 2017
2017 yılında da diğer yıllardaki gibi araç vergileri zamlar dolayısı ile arttı. Bildiğiniz gibi araç vergileri yani MTV; aracın modeli, aracın yaşı ve motor kapasitesine göre değişkenlik gösterir. Bu yüzden her yıl aracınızın MTV hesaplamasını yeniden yapmalısınız. Çünkü aracın modeli ve yaşının geçmesi ödeyeceğiniz MTV ücretinin de değişmesini sağlar. İlk defa araç alanlar veya 2017 yılında aracınızın vergi borcunu öğrenmek istiyorsanız; Gelir İdaresi Başkanlığı online sitesinden araç vergi hesaplama işlemi yapmalısınız. GİB üzerinden yapılan araç MTV sorgulama ve araç bandrol sorgulama işlemleri; araç vergi hesaplama işlemleri ile aynı olup ücretsiz olarak bu siteden yapılabiliyor.
1. Araç Vergisi Hesaplama
Motorlu Taşıtlar Vergisi eskilerde araç bandrol vergisi olarak adlandırılırdı. Şimdilerde ise MTV olarak çoğunlukla anılan bu vergi yılda iki defa ödenmek zorundadır. Bu amaçla yapılan MTV hesaplama işlemleri ile aracın trafik vergisini hesaplayabiliriz. Bu amaçla aşağıda sizler için paylaştığımız linke tıklayarak siteye giriş yapın. Karşınıza bu ekran görüntüsü gelecektir.
- Bu ekrandan ”Motorlu Taşıtlar Vergisi Hesaplama” seçeneğini seçin. Sistem sizi aşağıdaki ekrana aktarır.
- 2017 yılına ait motorlu taşıtlar vergisini bu uygulamadan hesaplamak için araç tipi, aracın yaşı ve motor silindir hacmini doğru bir şekilde sisteme girin.
- Ardından ”Hesapla” butonuna tıklayın.
- Bu aşamadan sonra yıllık tutar ve iki taksit halinde Ocak ve Temmuz aylarında ödeyeceğiniz miktar ekrana gelir.
Araç Vergisi Hesaplama İşlemini Yapmak İçin TIKLAYINIZ!
2. Araç Vergisi Sorgulama
Araç vergilerini her yıl ödemek zorundayız. Ödenmeyen vergi borçları her ay üzerine faiz eklenerek yeniden hesaplanır. 1 yılın sonunda ödenmeyen araç vergileri kişinin ceza almasına yol açar. Aracınızı ödenmemiş vergi borçlarını Gelir İdaresi Başkanlığının online sitesi üzerinden sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz. Araç vergisi hesaplama işlemleri plaka ile yapılıyor. Bu işleme plaka ile araç vergisi sorgulama işlemi de denilebilir. Sorgulama işlemine başlamak için aşağıda sizler için paylaştığımız linke tıklayarak siteye giriş yapın. Bu sitede karşınıza aşağıdaki ekran görüntüsü gelecektir.
Bu ekranda ” Motorlu Taşıt Sorgulaması ve Kredi Kartı ile Ödeme” seçeneğini seçmelisiniz. Bu seçeneğe tıkladığınızda sizi aşağıdaki ekrana taşıyacaktır.
- Araç vergi borcu sorgulama işlemleri aslında araç bandrol sorgulama işlemleri anlamına da gelir. Araç MTV sorgulama olarak da bilinen bu sorgulama işleminde ilk olarak plaka girilir.
- Eğer aracınız özel plaka ise bunu belirtmeniz gerekir. Bu yüzden evet yazabilirsiniz.
- Araç sahibinin TC kimlik numarası ya da vergi kimlik numarası girilir.
- Son olarak aracın tescil tarihi gün ay ve yıl olarak sisteme girilir.
- Tamam butonuna tıklandığında ise Araç vergi borcu sorgulama işlemini tamamlamış olursunuz.
Araç vergi sorgulama işlemleri sonucunda aracınıza ait vergi borcunu öğrenebilirsiniz.
Araç Vergisi Sorgulama İşlemi Yapmak İçin TIKLAYINIZ!
3. Araç Taşıt Vergisi Ödeme
Gelir İdaresi Başkanlığı online sitesinden yapılan araç vergi hesaplama ve araç vergi sorgulama işlemlerinin yanında aracınıza ait vergi borçlarını Gelir İdaresi Başkanlığı online sitesinden ödeyebilirsiniz. Bunun için GİB ile anlaşmalı kredi kartlarından birine sahip olmanız gerekir. GİB’in anlaşmalı olduğu bankalar ve araç vergisi ödemesi için kullanılan kredi kartları aşağıdaki gibidir.
Bu bankalardan birinden sahip olduğunuz kredi kartları ile trafik vergisi ödeme işlemlerini yapabilirsiniz. Vergi ödeme işlemleri; vergi borcu sorgulama yaptıktan sonra sorgulama sayfasının aşağısında bulunan ”Kredi Kartı ile Ödeme” seçeneğine tıkladığınızda; sizi aşağıdaki ekrana taşıyacaktır.
- Bu ekranda görüldüğü üzere birçok ödeme türü bulunur.
- Bu ödeme türlerin baştan ikinci seçenek olan ”Motorlu Taşıtlar Vergisi” seçeneğine tıklayın.
- Daha sonra ekrana gelen kısımdaki ”Seçiniz” butonuna tıklayın.
- Sonra aşağıda bulunan ” Kredi Kartı ile Ödeme” seçeneğine tıklayın.
- Hangi bankadan kredi kartı kullanarak araç bandrol ödeme işlemi yapacaksınız; onu seçin.
- Son olarak işlemi gerçekleştirmek için onay verdiğiniz takdirde araç vergi ödeme işlemini tamamlamış olacaksınız.
Araç Taşıt Vergisi Ödeme İşlemi Yapmak İçin TIKLAYINIZ!
4. Araç Vergi Borcu Sorgulama
Aracınıza ait ödenmemiş MTV borçları GİB resmi sitesinde kayıt altındadır. İstediğiniz zaman araç vergi borcu sorgulama işlemleri yaparak geçmiş dönemlere ait aracın vergi borçlarını, gecikmiş verginin faiz oranlarına ve vergi cezalarının ayrıntılarına ulaşabilirsiniz. GİB üzerinden araç vergi borcu sorgulama yapmak için aşağıdaki linke tıklayarak siteye giriş yapın. Ardından aşağıdaki ekran karşınıza gelecektir.
- GİB üzerinden yapılan borç sorgulama işleminde ilk olarak kişiye ait TC kimlik numarası girilir.
- Daha sonra araç sahibinin nüfus cüzdan seri ve numarası yazılır.
- 1. derecede yakın aile bireylerinden birinin TC kimlik numarası da girilir.
- Daha sonra kişinin annesinin kızlık soyadının ilk ve ikinci harfi de girilip, güvenlik kodu doğrulanır.
- Son olarak da ”Tamam” butonuna basılır.
- Bu işlem ile MTV borçlarının ayrıntılı dokümanına ulaşabilirsiniz.