Kamu Dünyasına Dair

Araç Bakım İşlemleri Nasıl Yapılır?

Günümüzün şüphesiz ki en önemli ulaşım araçları otomobiller ve diğer motorlu taşıtlardır. Bir yerden bir yere giderken vakit tasarrufu konusunda en büyük yardımcımız olan arabalar aynı zamanda can güvenliğimizi de emanet ettiğimiz araçlardır. Bu araçların sürücülerini yarı yolda bırakmamaları için ise tıpkı sağlık kontrolü yaptırır gibi düzenli bakımlarını yaptırmak gerekmektedir. Araç bakım işlemleri aracın türünden türüne göre değişiklik gösterse de araç bakımı için genelde tavsiye edilen belirli periyotlar bulunmaktadır.

Araç bakımı sayesinde arabanızın ömrünü uzatabilir, araçtan daha çok verim almanın önünü açabilirsiniz. Düzenli bakımı yaptırılmayan araçların sürücüleri yarı yolda bırakma riski ise oldukça fazladır. Arabanın yaşı ilerledikçe bazı bölümlerinde hasar ve bozulmaların meydana gelmesi oldukça doğaldır. Periyotlara uygun bir şekilde araç bakımı yaptırarak bu kusurları tespit edebilir ve daha büyük zararlar ortaya çıkmadan meseleye uzman müdahalesi sağlanmasını kolaylaştırabilirsiniz. Bu sayede trafikte hem kendi can sağlığınızı hem de diğer yaya, yolcu ve sürücülerin can güvenliğini korumuş olursunuz.

Araç Bakım İşlemleri Hangi Periyotlara Göre Yapılır?

Araç bakım işlemlerindeki periyodik düzen için değişik faktörler göz önüne alınarak karar verilmektedir. Genelde küçük araçlar için kilometre hesabı yapılıyor. Diğer taraftan iş makinelerinde ise çalışma saatleri ana faktör olarak araç bakım işlemlerinin periyotlarının belirlenmesinde karşımıza çıkıyor. Çalışma saatini dolduran ya da belirli bir kilometreyi aşan araçların bakımları uzman ekip tarafından yapılmazsa kazaların kaçınılmaz hale geleceğini söylemek hiç de yanlış olmaz.

Her cihazın olduğu gibi her otomobilin de belli bir kullanım ömrü vardır. Araç bakımı sayesinde bu ömrü uzatmak sizin elinizdedir. Bakım işlemleri sayesinde küçük masraflar ödeyerek hem sürüş keyfinizin bozulmasını önleyebilirsiniz hem de ileride daha büyük masrafların ortaya çıkmasının önüne geçmiş olursunuz.

Aracın türüne göre değişen bakım periyotlarındaki faktörlerden birisi de arabanın kullandığı yakıtın türüdür. Örneğin dizel araçların kontrol süresinin daha uzun olduğu söylenmektedir. Standart kontrol sürelerini düşündüğümüz zaman dizel araçlar için bu periyot 10-15 bin kilometre iken benzinli araçlar için 9 km’dir. Kilometre dışında aracın bakım periyoduna etki eden faktörler arasında şoförün sürüş kalitesi, aracın kullanıldığı yolların durumu, arabaya zarar veren dış faktörler, yaşanan kazalar gibi birçok etmen bulunmaktadır.

Arabanızın bakımını yaptırırken kilometreye takılı kalmanıza gerek yok. Örneğin “ben yalnızca şehir içinde arabamı kullanıyorum ve çok fazla kilometre yapmıyorum” diyorsanız da en kötü ihtimalle senede bir defa arabanızı alıp kontrole götürmeniz gerekmektedir.

Türkiye’de genelde araç için 15 bin kilometreden sonra bakım yaptırılsa da uzmanların tavsiyesi kilometre sınırına gelmeden düzenli bir şekilde bakımların gerçekleştirilmiş olmasıdır. Kontrollerin uzman bir ekip tarafından yapılması ve bu süreçte periyodik bakım çizelgesinin takip edilmesi oldukça önemlidir. Unutmamak lazım ki her aracın markasına ve modeline göre farklı bakım çizelgeleri bulunmaktadır. Çizelgelerin hazırlanmasında baz alınan faktörlerden birisi de aracın kilometresidir. Çizelgeler sayesinde hem bakım süresi en doğru şekilde analiz edilebilir hem de bazı iş yüklerinden kurtulmak mümkün hale gelir.

Araç 1000 Bakımında Neler Yapılır?

Açıkçası pek çok şoför araçları bin kilometreye geldiğinde bakım işlemleri için gereken başvuruyu yapmazlar ve bu durumu ihmal edip araç ile trafiğe çıkmaya devam ederler. Normal şartlar altında 1000 km bakımı çok hayati öneme sahip bir bakım olmasa da yaptırılması halinde hem araca hem de sürücüye büyük avantajlar sağlayacak ve arabanın kalitesini korumaya, hasarların erkenden tespit edilmesine yardımcı olacaktır. Araç 1000 km bakımı esnasında frenler kontrol edilir, soğutma suyunun kontrolü sağlanır, far ayarları denetlenir, ön takım incelenir, lastiklerdeki hava basıncı ve dişin durumu analiz edilir ve şase ile kaportanın denetlenmesi sağlanır.

Araç 10000 Bakımında Neler Yapılır?

Aracın 10 bin kilometreye gelmesi halinde bakım artık kaçınılmazdır. Yıllık bakım ve bin kilometre bakımı ihmal edildiyse 10 bin kilometre bakımı konusunda kesinlikle geç kalmamak gereklidir. 10 bin kilometre bakımında fren, antifriz ölçümü, far ayarı, ön takım, lastik şase ve kaporta kontrolleri haricinde motor yağı, yağ filtresi, hava filtresi, polen filtresi ve yakıt filtresi gibi kontroller de yapılmaktadır.

Araç 30000 Bakımında Neler Yapılır?

30 bin kilometre bakımında genelde yapılması gereken kontroller şunlardır:

  • Bijon somunları
  • Jant kapaklarına yönelik hasar kontrolü
  • Fren hidrolik sıvısını yenileme Borular, hortumlar, tesisat, yağ ve yakıt besleme hatları
  • Emniyet kemerleri, tokaları, toka yuvalarının çalışma ve durumuna yönelik kontrol
  • Koku filtresinin yenilenmesi
  • Kaput kilidi kontrolü
  • Soğutma sıvısı antifriz konsantrasyonu kontrolü
  • Akü kutup başları temizleme işlemi
  • Gres ile yağlama
  • Motor ve vites kutusuna yönelik hasar ve kaçak kontrolü
  • Lastik için tamir kiti seallerinin son kullanma tarihinin denetlenmesi
  • Gözle akü kaçak kontrolü
  • Motor, vakum pompası, radyatör ve kalorifer için hasar ve kaçak kontrolü
  • Koku filtresinin yenilenmesi
  • El freni denetlenmesi
  • Gövde altındaki PVC kaplamasının durumunun kontrolü
  • Yakıt filtresinin yenilenmesi
  • Direksiyon, askı donanım ve aks mili bağlantıları, körüklerde hasar, kauçuk parçalarda deformasyon, aşınma ve güvenlik kontrolü

Araç 50000 Bakımında Neler Yapılır?

Genelde aracın üçüncü yılında gerçekleştirilen 45 bin kilometre bakımı ise bir üst tarafta verdiğimiz 30 bin kilometrelik bakımdaki faktörlere ek olarak şunların kontrolünü sağlamaktadır:

  • Bujilerin yenilenmesi
  • Klima sistemi yoğuşturucu çıkış sıcaklığı ve klima borularının kaçak ve hasar kontrolü
  • Aks milleri, küresel mafsal, ana rulman ve aşınma kontrolü
  • Son dişli, konik dişli ve kaçak kontrolü
  • Dizel partikül filtresi yakıt katkısının tamamlanması
  • DPF temizlik uygulaması
  • Supap açıklığının kontrolü
  • Otomatik vites kutusu yağının yenilenmesi

Araç 60000 Bakımında Neler Yapılır?

Aracın 60 bin kilometreye gelmesi halinde bakımlar artık son derece önemli bir hal almıştır. Aracınız henüz 60 bin kilometreye gelmediyse ama dört yaşını doldurduysa bu bakımı gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Aracınız bu kilometreye ya da yaşa geldiği zaman yaptıracağınız bakımda yukarıda saydıklarımıza ek olarak fren diskleri, kampanaları ve balatalarında aşınma olup olmadığı kontrol edilir. Fren silindiri ve kampanaları için durum kontrolü yapılır, plastik parçalar için ise deformasyon denetimi gerçekleştirilir.

Araç 90000 Bakımında Neler Yapılır?

Araç 90 bin kilometreye geldiğinde ya da altıncı yaşını doldurduğunda ise üst tarafta saydığımız bütün kontrollere ilave olarak V kayışının yenilenmesi, soğutma sistemi için sıvı değişimi, triger kayışı değişimi, haldex kavrama yağ değişimi, DSG şanzımanlı araçlar için yağ filtresi ve şanzıman değişimi, servo direksiyon yağı ile ilgili kontrollerin tamamlanması gibi durumlar incelenir.

Son olarak şunu unutmayın ki araç bakımı konusunda yapılan periyodik kontroller arabalar için markadan markaya, modelden modele ve özellikten özelliğe göre değişim göstermektedir. Bu yazıda biz genel olarak kabul edilen kontrol metotlarını listeledik, kendi aracınızla ilgili tüm bilgilere ulaşmak için servis ile iletişime geçebilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.