Kamu Dünyasına Dair

HGS Hangi Bankalardan Alınır ve Yükleme Noktaları Nelerdir?

2012’nin Eylül ayından bu yana aktif olarak kullanılan Hızlı Geçiş Sistemi sayesinde gişe önlerindeki yoğunluk önlenmeye başlandı ve bu sayede sürücüler trafikte daha az zaman harcama şansına sahip oldular. Nakit ödeme ile gişelerden geçiş ve Kartlı Geçiş Sistemi’nin yaşattığı mağduriyetler Hızlı Geçiş Sistemi’nin devreye girmesi ile beraber gözle görülür bir şekilde azaldı. Genç bir sistem olan HGS’ye yönelik bilgi birikimi ise ne yazık ki hala yeteri kadar yaygınlaşamadı. Ürünü yeni kullanmaya başlayanlar “HGS hangi bankalardan alınır?” ve “HGS yükleme noktaları nelerdir?” gibi soruların cevabını aramaktadır.

HGS Hangi Bankalardan Alınır?

Otoyol ve köprülerdeki ücretli gişelerden dur kalk yapmadan hızlı ve rahat bir şekilde geçmek isteyen sürücülerin HGS ürünleri satın alarak bu ürünler için bakiye yüklemeleri yapmaları gerekmektedir. Hızlı Geçiş Sistemi ürünü olarak tabir edilen şey ise araçların ön camlarına yerleştirilen bir etikettir. Bu etiketi bütün PTT iş yerlerinden ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Hızlı Geçiş Sistemi ürünü dağıtımı konusunda anlaşmalı olduğu bankalardan temin edebilirsiniz.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nce Hızlı Geçiş Sistemi ürünleri dağıtımı konusunda yetkilendirilen banka kuruluşlarının listesi şu şekildedir:

  • Albaraka Türk
  • Vakıfbank
  • Halk Bankası
  • QNB Finansbank
  • Garanti Bankası
  • Türkiye Ekonomi Bankası (TEB)
  • Akbank
  • Türkiye Finans
  • Denizbank
  • Kuveyt Türk
  • Yapı Kredi Bankası
  • İş Bankası
  • Ziraat Bankası

“HGS veren bankalar ve PTT iş yerleri dışında HGS nereden alınır?” sorusu da sıklıkla sorulmaktadır, çünkü kimileri yolculuk esnasında Hızlı Geçiş Sistemi ile çalışmakta olan gişelerden yararlanmaya karar veriler ve acil bir şekilde HGS ürünü almak durumundadırlar. Karayolları Genel Müdürlüğü bu konuyu da düşündü ve Hızlı Geçiş Sistemi etiketlerini anlaşmalı petrol istasyonlarının kurumlar tarafından yetkilendirilmiş şubelerinde de satışına izin vermeye başladı.

KGM tarafından anlaşmalı petrol istasyonları listesinde yer alan kurumlar ise şunlardır:

  • Petrol Ofisi
  • BP
  • Shell
  • TOTAL
  • TPPD

Yukarıda da belirttiğimiz gibi petrol istasyonları, HGS satışı yapabilmek için kurum tarafından yetkilendirilmek durumundadır. Yani örnek vermek gerekirse bütün TOTAL firmasına ait petrol istasyonları Hızlı Geçiş Sistemi etiketi satmamaktadır. Genelde ana güzergahlar üzerinde bulunan ve gişelere yakın konumlarda yer alan istasyonlarda HGS satışı yapılmaktadır.

Hızlı Geçiş Sistemi ürünlerinin satışının yapıldığı bir diğer nokta ise otoyollar üzerine sürücülerin faydalanması için özel olarak konumlandırılmış 33 PTT şubesidir. Bu şubeleri sizler için karayollarına göre tek tek sınıflandırdık.

Ankara – Edirne otoyolu: Akıncı, Edirne, Çorlu, Babaeski, Adapazarı, Gerede, Çamlıca, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü (Boğaziçi Köprüsü), Gebze, Dilovası, Kandıra, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Kınalı, Hadımköy, Avcılar, Mahmutbey istasyonları.

Niğde – Şanlıurfa Otoyolu: Adana Batı, Adana Doğu, İskenderun, Gaziantep Batı, Şanlıurfa, Mersin istasyonları.

İzmir – Aydın – Çeşme Otoyolu: Aydın, Belevi, Çeşme, Germencik, Işıkkent, Narlıdere istasyonları.

HGS veren bankalar ve diğer kuruluşları öğrendiğimize göre şimdi bu kurumlara giderken başvuru için yanımızda hangi evrakların olması gerektiği konusunda bilgilenmemiz lazım. HGS çıkarmak için kimlik belgesinin fotokopisi ve araç ruhsatının başvuru esnasında yanınızda bulunması gerekmektedir. Bazı kuruluşlarca istenen ürün ücretini de yetkili kişiye vermeniz durumunda HGS etiketinizi kullanmaya başlayabilirsiniz.

HGS Nereden Doldurulur?

Hızlı Geçiş Sistemi ile çalışmakta olan otoyol ve köprü üzerlerindeki gişelerden kolay geçiş sağlayabilmek için satın aldığınız HGS etiketinizi aracınıza yapıştırdıktan sonra düzenli olarak bakiye takibi yapmalı ve gerektiği durumlarda bakiye yüklemenizi gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Yetersiz bakiye ile HGS geçişlerinden geçmek cezai yaptırıma tabi olduğu için bakiye ödemesi son derece önemlidir. Ön ödeme yöntemiyle çalışan HGS uygulamasında yükleme yapma seçenekleri günümüzde oldukça fazladır.

Yukarıda sıraladığımız HGS veren bankalar, PTT kuruluşları ve petrol istasyonları aynı zamanda HGS yüklemesi yapmak için de yetkilendirilmiştir. HGS etiketlerinize bakiye yüklemek için bir banka şubesine, PTT merkezine ya da petrol istasyonuna gittikten sonra araç plaka kodunuzu söyleyip ne kadarlık ödeme yapmak istediğinizi belirterek kolay bir şekilde Hızlı Geçiş Sistemi etiketinizin bakiyesini güncellemeniz mümkündür.

“HGS nereden yüklenir?” sorusunun alternatif cevapları da bulunmaktadır. Anlaşmalı bankaların ATM cihazlarından faydalanarak Hızlı Geçiş Sistemi ürününüzün bakiyesini güncelleyebilirsiniz. ATM cihazında menüdeki adımları doğru bir şekilde takip etmeniz halinde en geç üç dakika içerisinde işlemi noktalamanız mümkün olacaktır.

Hızlı Geçiş Sistemi bakiye yüklemesi yapmanın bir diğer yolu ise bankaların kurmuş olduğu kısa mesaj servisleridir. Bu uygulamayı en yaygın şekilde kullanan banka şüphesiz ki Ziraat Bankası’dır. Eğer Ziraat Bankası müşterisiyseniz ve bu kurumdan HGS ürünü satın almışsanız Ziraat Bankası’nın kısa mesaj ile HGS yükleme hizmetinden faydalanabilirsiniz.  Bu hizmetten faydalanmak için ilk olarak bankaya giderek talebinizi resmiyete kavuşturmak adına bir kağıt imzalamanız gerekmektedir. İmzayı attıktan sonra kurum tarafından size verilen numaraya size söylenen bilgileri ve yükleme yapmak istediğiniz miktarı girerek HGS yükleme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

HGS yükleme noktalarından bir diğeri ise bankaların çağrı merkezleridir. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş olan ve HGS ürününüzü satın almış olduğunuz bankanın çağrı merkezini arayarak müşteri temsilcisine bağlandıktan sonra araç plaka numaranızı söyleyip kaç paralık bakiye yüklemesi yapmak istediğinizi bildirmek yeterli olacaktır. İşlemin geçerli sayılabilmesi için banka hesabınızda bakiye yüklemesi talebinizdekini karşılayacak kadar para olmalıdır.

Otomatik ödeme yöntemiyle de Hızlı Geçiş Sistemi etiketlerine bakiye yüklemesi yapılabilmektedir. Örneğin Ziraat Bankası müşterisi olup HGS ürününe sahip olan kullanıcılar bu bankanın kredi kartı, kredili mevduat hesabı ya da vadesiz mevduat hesaplarını HGS ürünleriyle ilişkilendirebilirler. Böylelikle Hızlı Geçiş Sistemi’ndeki bakiye, müşterinin belirlediği alt limite düştüğü zaman müşteri tarafından belirlenen miktar otomatik olarak yüklenmiş olur. Bu sayede kullanıcının bakiye takibi yapmasına gerek kalmaz ve yetersiz bakiye yüzünden geçiş ihlali cezası ile karşılaşma ihtimali ortadan kalkmış olur.

Bankaların internet siteleri ve mobil uygulamaları aracılığıyla da HGS yüklemesi yapılabileceği gibi PTT’nin online servisi aracılığıyla da HGS yüklemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

HGS.epttavm.com adresine girdikten sonra karşınıza iki seçenek çıkacaktır. İsterseniz üye olarak isterseniz üye olmadan PTT aracılığıyla Hızlı Geçiş Sistemi etiketinizin bakiyesini güncelleyebilirsiniz. Eğer üye olmayı seçerseniz yapacağınız ilk işlemde hizmet bedeli ödemezseniz. Üye olmadan devam ederseniz ise aşağıdaki gibi bir ekran ile karşı karşıya gelirsiniz.

Görüntüde de gördüğünüz üzere ilgili alana araç plaka kodunuzu girdikten sonra HGS bakiye yüklemesi gerçekleştirmeniz mümkündür. Diğer taraftan plaka kodu haricinde TC kimlik no, vergi no, pasaport no, HGS ürün no gibi bilgileri girerek de yüklemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Sistemin tek dezavantajı ise yalnızca PTT vasıtasıyla satışı gerçekleştirilmiş olan HGS ürünlerine yönelik bakiye yükleme işlemi yapıyor olmasıdır. Başka bir banka ya da kurum aracılığıyla HGS etiketi satın aldıysanız bu hizmetten faydalanmanız mümkün olmayacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.