Kamu Dünyasına Dair

SGK Emeklilik Hakkında Bilgiler

Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye’de çalışanları sigorta güvencesi altına alıp onlara sağlık ve emeklilik hakları sağlayan kurumdur. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olarak devlet güvencesinde faaliyetlerine devam eden SGK, emeklilik ile ilgili muhatap kuruluş olarak da bilinir.

SGK Emeklilik Şartları Nelerdir?

SGK, emeklilik hakkı tanımak için çalışanların bazı şartları yerine getirmesini talep ediyor. Emekli olabilmek için çalışanlar tabi oldukları yasalar kapsamında belirlenen prim sayısını yatırmış olmalı ve sigorta kurumunun talep ettiği gün kadar çalışmış olmalı. İşe giriş yılı, yaş ve bazı kriterler emeklilik şartlarına etki eden hususlar arasında yer alır. Her çalışan için emeklilik statüsüne kavuşma şartları aynı değildir. En temel ayrım kadın ve erkek arasında gerçekleşir.

Erkeklerin Emeklilik Şartları

Erkeklerin emekli olabilmek için (8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigorta girişleri başlayanlar için geçerlidir) 60 yaşlarını bitirmiş olmaları ve 61. yaşlarından gün almaları gerekiyor. Diğer taraftan yaş kriteri haricinde 7000 gün primini doldurmak da gerekiyor.

60 yaşını doldurmak, 25 yıl sigorta süresini tamamlamak ve en az 4500 gün prim ödemek de erkeklerin emeklilik hakkı almasına yeterli olacaktır.

1 Mayıs 2008’den sonra sigortalı olan erkekler için SGK emeklilik şartı olarak birden fazla durum belirlenmiştir. Kişinin 31 Aralık 2012’ye kadarki çalışma dönemleri için 7200 günlük prim ödemesini tamamlaması halinde 60 yaşında emekli olması mümkün olur.

2036’nın başı ile 2037’nin sonu arasında 7200 günü bitiren erkekler 61 yaşında, 2038’in başı ile 2039 senesinin sonu arasında 7200’ü tamamlayanlar 62 yaşında, 2040’ın başı ile 2041’in sonunda prim gün sayısını dolduranlar 63 yaşında, 2042’in başı ile 2043’ün son günü arasında 7200’ü tamamlayanlar 64 yaşında ve son olarak 2046 sonrasında gününü dolduranlar 65 yaşında emekli olurlar.

Kadınların Emeklilik Şartları

8 Eylül 1999 tarihi ve bu tarihten sonra sigorta girişi yaptıran kadınlar 7000 günlük primlerini ödedikleri taktirde 58 yaşını tamamladıklarında emekli olmaya hak kazanırlar. Diğer taraftan tam 25 sigorta senesini doldurup 58 yaşını tamamlayan kadınlar en az 4500 günlük prim yatırması halinde emekli olmaya hak kazanacaklardır.

1 Mayıs 2008’den sonra kadınların normal emeklilik almaya hak kazanmaları için SSK emeklilik şartları şu şekildedir:

31 Aralık 2005’e kadarki çalışma dönemleri için 7200 günü tamamlayıp primlerini ödeyenler 58 yaşında emekli olurlar. Onun haricinde;

2036’nın başı ve 2037’nin sonu arasında 7200’lük prim sayısını dolduran 59 yaşında, 2038’in başı ile 2039’un sonu arasında prim sayısını tamamlayanlar 60 yaşında, 2040’la 2041’in sonu arasında primi dolduranlar 61 yaşında, 7200’lük gün sayısını 2042’nin başı ile 2043’ün sonu arasında bitirenler 62 yaşında, 2044’ün başı ve 2045’in sonu arasında gününü tamamlayanlar 63 yaşında, 2046’yla 2047’nin sonu arasında primlerini dolduranlar 64 yaşında ve 2048 sonrasında primlerini dolduranlar ise 65 yaşında emekli olacaklar.

Daha erken dönemlerle ilgili emeklilik işlemleri için bilgi edinmek için aşağıdaki SSK emeklilik tablosunu inceleyebilirsiniz.

Tablonun solunda erkek, sağında ise kadın sigortalılar için gerekli bilgiler sunulmuştur. Sigorta başlangıç tarihlerinizi kontrol ederek doldurmanız gereken sigortalılık süresini, yaş limitinizi ve gerekli prim sayınızı öğrenebilirsiniz.

E-Devlet Üzerinden Emeklilik Sorgulama

E-Devlet sistemi üzerinden de emeklilik tarihinizi öğrenebilirsiniz. Bunun için ilk olarak E-Devlet şifresine ihtiyacınız vardır. Herhangi bir PTT şubesine giderek E-Devlet şifrenizi edinebilirsiniz. Şifrenizi aldıktan sonra aşağıdaki linke tıklamanız gerekiyor. Ardından T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi gerekli yerlere girerek emeklilik sorgulamanızı yapabilirsiniz.

E-Devlet Üzerinden Emeklilik Sorgulama İçin TIKLAYINIZ!

SGK Emekli Maaşı Hesaplama

“SSK’dan ne kadar emekli maaşı alırım” sorusunun yanıtını merak edenler için verebileceğimiz net bir emekli maaşı hesaplama formülü yok ama SGK’nın paylaştığı bilgiler doğrultusunda en az ne kadar maaş alacağınızı öğrenebilir ya da SGK’nın web sitesinde yer alan uygulama sayesinde tahmini hesaplamanızı kendi bilgilerinizi girerek gerçekleştirebilirsiniz.

SGK’nın paylaştığı bilgilerden yola çıkarak 2008’in Ekim’inde uygulanmaya başlanan 5510 numaralı kanun maddesini içeren emeklilik yasasına göre brüt ortalama kazancınızın %40’ı kadar emekli maaşı alınabileceği gündemde. Yani, brüt ortalama maaşınız 2000 TL’ye denk düşüyorsa bu durumda 800 Türk Lirası seviyesinde emekli maaşı alırsınız. Diğer taraftan 2008’in ardından her bir yıllık, başka bir deyişle 360 günlük, fazla çalışmanız için %2 seviyesinde aylık oranınızda gelişme görülür.

SGK’nın resmi sitesi üzerinden emeklilik maaşınızı öğrenmek istiyorsanız ilk olarak aşağıdaki linke tıklayınız. Linke tıkladıktan sonra aşağıda görmüş olduğunuz gibi bir ekran karşınıza çıkacaktır.

Bu ekranda sizden istenen T.C. kimlik numarası, sicil numarası, baba adı, nüfusa kayıtlı olduğu il ve doğum tarihi bilgilerini girip “sorgula” butonuna basarak sonuca ulaşabilirsiniz.

SGK’nın Sitesinden Maaş Sorgulaması Yapabilmek İçin TIKLAYINIZ!

SGK’nın resmi sitesi üzerinden maaş sorgulama işlemini yapabilmek için SSK sicil numaranızı da bilmeniz gerekiyor. SSK Sicil No öğrenme işlemi için de ilk olarak aşağıdaki linke tıklayınız. Ardından T.C. kimlik numaranızı ve PTT’den aldığınız E-Devlet şifresini ilgili alana girerek gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.

SSK Sicil Numaranızı Öğrenmek İçin TIKLAYINIZ!

E-Devlet Üzerinden SGK Maaşı Hesaplama

E-Devlet üzerinden de emekli maaşınızı kolayca hesaplayabilirsiniz. Bunun için aşağıda vermiş olduğumuz linklerden kurumunuza ait olan linke tıklayarak, karşınıza çıkan bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekmektedir.

4A Emekli Maaşı Hesaplamak İçin TIKLAYINIZ!

4B Emekli Maaşı Hesaplamak İçin TIKLAYINIZ!

4C Emekli Maaşı Hesaplamak İçin TIKLAYINIZ!

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.