Kamu Dünyasına Dair

SGK Gözlük İçin Ne Kadar Ödüyor?

Gözlerinde problem olan kişiler çoğu zaman gözlük takmak zorundadır. Gözlük kullanmak birçok insana zor gelir. Buna alternatif olarak kontakt lensler kullanılır. Bazı göz problemleri (miyop, astigmat gibi) zamanla ciddiyeti artan hastalıklardır. Bu durumda kişilerin kullandığı gözlükleri veya lensleri değiştirmeleri gerekir. Gözlük, lens fiyatlarının da pahalı olması dolayısı ile devletin desteğini almak isteyen kişiler vardır.

SGK’dan Kimler Gözlük Alabilir, Şartlar Nelerdir?

Sosyal Güvenlik Kurumu hastalık dolayısı ile ek ekipman ihtiyacı olan hastaların bu ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile para ödemesi yapar. Nasıl ki hasta olduğumuzda ilaçların temini için para ödüyorsa, diğer rahatsızlıklarda da ekipman için ödeme sağlar. Göz rahatsızlıkları olan kişilerin kullandığı ekipmanlar, gözlük ve lensler için de devlet destek verip ödeme yapıyor. Bunun için SGK’ya bağlı olan bir kurumda çalışıyor olmak şartı aranır.

Sigorta primleri yeterli miktarda yatan kişiler için SGK’nın belirlediği oranlar çerçevesinde gözlük camı, gözlük çerçevesi, kontakt lens için yardım yapılır. Devletin verdiği gözlükler sadece SGK’lı olanlar için geçerlidir. 18 yaş altı çocuklarda aile fertlerine bağlı olarak bu haktan faydalanılır. Fakat SGK’lı olmayan aile fertlerinin maalesef bu hakkı yoktur. Ayrıca 18 yaşını geçmiş bireylerde de aile fertleri SGK’lı dahi olsa aynı haktan faydalanamaz. Öğrenci olması ve evlenmemiş kız çocuk olması şartları hariçtir.

SGK belirli gözlükleri, belirli cam ve çerçeveleri karşılar. Bunlar birkaç yılda bir değişerek güncellenir. Sigorta primleri düzenli yatan kişiler, göz muayenesine giderek göz hastalığına dair rapor alır. Bunun için devlet hastanesi veya başka özel kliniklerin olması şart değildir. Buralarda doktor tarafından gözdeki soruna dair rapor verilir. Bu raporda göz dereceleri ve hastalığın tespiti vardır. Doktor gerekli bulduğu takdirde hastaya gözlük yazar. Hasta ise rapor ve alınan gözlük izni ile; SGK anlaşmalı optikçilerden gözlük almaya hak kazanır.

Devlet tarafından verilen gözlükler; gözlük çerçevesi ve gözlük camı kapsamındadır. Bu amaçla her 3 yılda bir gözlük camı ve çerçevesini değiştirme hakkına sahipsiniz. Örneğin 2014 yılı Kasım ayında aldığınız gözlüğü 2017 yılı Kasım ayına girer girmez doktor rapor ve reçetesi aracılığı ile SGK anlaşmalı optikçilerden alabilirsiniz. Fakat 3 yılı doldurmadan göz derecesi ± 0,5’den fazla olan diyoptri kişilerin beklemesine gerek yoktur. Bu durumu kanıtlayan bir doktor raporu ile SGK’ya başvurulduğunda yeni bir gözlük almaya hak kazanılır.

Fakat derecesi artmadığı halde gözlük cam veya çerçevesinin 3 yıl dolmadan değiştirmek isteyen kişiler için devlet destek vermez. Kontakt lensler ise 2 yılda bir yenilenir. Fakat konjenital katarakt dolayısı ile ameliyat olmuş kişilerde verilen sağlık raporuna göre 6 ayda bir yenilenir. Bunun yanında büyüme ve gelişme çağında olan çocuklarda doğan göz hasarlarından dolayı değişen göz koşullarında durum farklılaşır. Bu kişilerin alması gereken bir rapor ile gözlük ve lens değişim talepleri için beklemelerine gerek olmaz.

SGK Gözlük İçin Ne Kadar Ödüyor?

SGK’nın karşıladığı gözlük modellerinde, gözlük ve lensler için belli model veya çerçeve belirtilmiyor. Fakat her yıl resmi sitesinden SGK gözlük cam ve çerçeve bedelleri ile ilgili ücretlendirme bilgisi sunuyor. 2017 yılında SGK ‘nın karşıladığı gözlük çerçeve bedeli 35 TL dir. Gözlük camı için ise 16 ile 76 TL arasında destek sağlıyor. Üstelik bu oran çift cam için geçerli oluyor. Teleskopik gözlük kullanan kişiler için tek camın 550 TL, çift camın ise en fazla 1100 TL ‘si devlet tarafından karşılanır.

Kontakt lensler için ise SGK’nın tek lensin 170 TL çift lens için ise 340 TL oranında desteği vardır. Aylık sık replasmanlı kontakt lens kullanan kişiler için ise 1 veya 2 kutusunun ücreti karşılanır. Bu ücret 50 ile 100 TL arasında değişiyor. Devletin ödeyeceği bedel düştükten sonra seçtiğiniz lens, gözlük veya gözlük camı için kalan kısmı ve KDV’sini ise siz ödersiniz.

2017 Yılı Gözlük İşçilik, Çerçeve ve Cam Bedellerine Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ!

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.