SGK Kesenek Bilgi Sistemi
SGK’ya bağlı olarak çalışmakta olan kişilerin maaşları üzerinden çeşitli kesintiler yapılır. Bu kesintilerin takip edilebilmesi için SGK Kesenek Bilgi Sistemi geliştirilmiş bulunuyor. SGK kesenek bilgi sistemi ile birlikte sigortalı bir şekilde çalışan kişiler artık maaşlarının ne kadar kesildiğini görebiliyor. Bu uygulama ile birlikte iş yeri tescilli olan aylık hizmet ve prim belgeleri internet ortamına yükleniyor ve bireyler de bu şekilde kesenek hakkında bilgi sahibi olabiliyor.
5510 sayılı kanunun 4. maddesinin C bendinde yer alan bilgilere göre sigortalı bir şekilde çalışan kişilerin kamu idareleri tarafından SGK resmi internet sitesi üzerinden ulaşabileceğiniz SGK Kesenek Bilgi Sistemi dahilinde bulunan ve iş yeri bildirgesi şeklinde adlandırılmış olan iş yeri tescili bölümünü elektronik ortam üzerinden doldurarak çıktıyı merkeze göndermek zorunlu kılınmıştır. Buna ilave olarak aylık hizmet ve prim belgeleri ile birlikte görevliye ait kullanıcı adı ve şifrenin yazılı olduğu belgenin de eklenmesi gerekir. Bu kapsamda kamu idarelerinde sigortalı bir şekilde çalışan kişilere ait olan tahakkuk, tahsilat ve borç gibi bilgiler kullanıcı adı ve şifre oluşturulmasının ardından sorgulanabiliyor.
SGK Kesenek Bilgi Sistemine Nasıl Giriş Yapılır?
Eğer maaşınızdan ne kadar kesinti yapıldığını merak eden bir sigortalı çalışansanız düzenli bir şekilde prim belgelerinizi kesenek sistemine göndermeniz gerekir. Bu belgeleri gönderme sorumluluğuna sahip olan kişilerin belgeleri göndermemesi halinde ceza uygulaması yapılır. SGK Kesenek bilgi sistemine maaş alındıktan sonra en geç on gün içinde prim belgelerinin yüklenmesi gerekir. Bu sisteme aşağıda yer alan linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu durumda karşınıza şöyle bir sayfa gelir.
- Bu noktada yapmanız gereken tek şey kullanıcı adı ve şifre bilgilerini girmek ve “Giriş Yap” butonuna tıklamak olur.
SGK Kesenek Bilgi Sistemine Giriş Yapmak İçin TIKLAYINIZ!
Emekli Kesenekleri Nasıl Yapılır?
Devlet memuru olan kişilerin aylık ücretleri üzerinden yapılmakta olan kesintilere emekli keseneği adı verilir. Bu keseneklerin bir diğer adı ise sosyal güvenlik kesintisi olarak bilinir. Emekli keseneği uygulaması 1 Ekim 2008 tarihinden önce memur olan ve bu tarihten daha sonra memur olmuş olan kişiler arasında farklılık gösterir. Bu farklılık kesinti oranı ve hesaplamalarda farklılıklara yol açar. Bununla birlikte yapılacak olan emekli kesenekleri, emekli ikramiyesi ve bir sonraki emekli aylığının belirlenmesinde de esas alındığı için önem taşır.
1 Ekim 2008 tarihinden önce ve sonra olmak üzere iki farklı şekilde ele alınması gereken emekli keseneklerine ilk olarak 1 Ekim 2008 tarihi ve öncesinde memur olan kişiler üzerinden ele alalım. Emekli kesenekleri aylık kademe yani derecelere göre ve bununla birlikte hizmet süresi ve ek göstergelere göre değişim gösterir. Diğer yandan 1 Ekim 2008 tarihi ve sonrasında memur olan kişiler için yapılmakta olan emekli kesenek hesabında hizmet süresi, ek gösterge, aylık dereceler ve buna ilave olarak var olması halinde özel hizmet ya da buna benzer nitelik taşıyan tazminat ve yine var olması halinde görev ve tescil tazminatları da ilave edilir. 2008 ve öncesi için yapılmakta olan kesinti oranı %16 iken, 2008 ve sonrasında yapılan kesinti oranı %14’tür.
Ekim ve öncesinde ilk defa memur olan kişiler için kesenek hesabı yapılırken ilk olarak o ay alınacak olan esas aylık ve buna ilave olarak taban aylığı, kıdem aylığı ve ek göstergeler bir araya getirilerek toplanır. Ardından ise en yüksek devlet memuru aylığı ek göstergeye bağlı olan oranın yüze bölünmesiyle çarpılır. Daha sonra ortaya çıkar bu iki değer toplanarak emekli keseneği elde edilmiş olur.
Ekim ve sonrasında ilk defa memur olmuş olan kişiler için kesenek hesabı yapılırken ilk olarak o ay alınacak olan esas aylık ve buna ilave olarak taban aylığı, kıdem aylığı, ek göstergeler ve var olması halinde makam tazminatı, görev tazminatı ve özel hizmet niteliği taşıyan hizmetler bir araya getirilerek toplanır ve böylelikle emekli keseneği hesaplanmış olur.