Kamu Dünyasına Dair

SGK Yapılandırmasına (6736 ve 7020) Ait Borç Nasıl Ödenir?

Bahsi geçen 6736 ve 7020 sayılı kanun ile belirlenmiş olan SGK yapılandırılmaları, esasen prim borcu ödemeleridir ve “SGK yapılandırma ödeme” olarak bilinirler. Öncelikle, bu haklardan kimlerin yararlanabileceğini belirtmek ve ardından SGK borç ödeme sistemlerinden bahsetmek yerinde olacaktır. SGK’ya ait prim borcu olanlar, başta sağlık hizmetleri olmak üzere pek çok dezavantaj ile yüzleşme zorunda kalırlar. Bu yapılandırmaların sağladığı avantajlar sayesinde borçlarının ilk taksitlerini ödeyenler yine SGK’nın sağladığı hastane hizmetlerinden de yararlanma hakkına sahip olurlar.

6736 Yapılandırma Ödeme Nedir?

Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığıyla ulaşılabilecek, 29810 mükerrer sayılı resmi gazetede yayımlanarak kanunlaşan 6736 no’lu yasa ile güdülen amaç, ilgili borçluların geri ödemelerini kolaylaştırmak adına taksitlendirme yöntemine gidilmesine ilişkindir. Taksitlendirmeden faydalanabilmeniz için alacağın türü ve dönemi büyük önem taşımaktadır. İlgili kanuna göre;

  • 4.1.1961 tarihini taşıyan ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ile belirtilmiş vergiler ve vergilerle beraber doğan vergi cezaları, faizler, zamlar için taksitlendirme uygulanmaktadır.

İlgili vergi usul kanununa erişmek için TIKLAYINIZ!

  • Kanun kapsamına alınan vergi borçları, 30.06.2016 tarihi ve öncesine ait olmak zorundadır.
  • İl Özel İdareleri ile belediyelerce geri ödemesi alınacak olan vergi borçları yine bu kanun kapsamında taksitlendirmeden faydalanabilmektedir.
  • Daha anlaşılır biçimiyle, SSK’yı ilgilendiren genel sağlık sigortası da dahil borçlarınız ilgili kanun altında değerlendirilir ve sigorta primi, emeklilik kesintisi, işsizlik sigortası primi ve sosyal güvenlik destek primi gibi en sık borçlu olunan başlıklarda ödeme kolaylığı sağlanır.
  • Ayrıca, SGK yapılandırması ile borçların da yeniden düzenlenmesi olanağı sağlanmıştır. Alınan idari para cezasının aslının %50’si silinmektedir ve ana paraya eklenen gecikme faizi de, ana paranın %50’si kesilmiş hali üzerinden yeniden hesaplanır.
  • Borç affından yararlanıp peşin ödeme imkanı sunulmasının yanı sıra, 12 aydan 36 aya kadar taksit imkanı da mevcuttur.

İlgili kanuna erişmek için TIKLAYINIZ!

7020 Yapılandırma Ödeme Nedir?

Yine SGK prim borçlarını düzenlemek için yürürlüğe koyulan 7020 sayılı kanun, 27.05.2017 tarihinde resmi gazetede yayımlanmıştır. 6736 sayılı kanun ile genel hakları bakımından benziyor olmakla beraber, kanundan faydalanan vergi yükümlüleri kısmı daraltılmıştır. Örneğin 6736 sayılı kanunda, uzlaşma sürecinde olan ve kesinleşmemiş alacak statüsündekiler de taksitlendirme seçeneğinden faydalanabilecek iken, 7020 sayılı kanun, bu kişilerin borçlarını kapsamamakta ve yalnızca kesinleşmiş alacaklar üzerinden taksitlendirme uygulamaktadır.

  • SGK yapılandırması kapsamında taksitlendirilecek borçlar, bir önceki yasada da olduğu üzere, Maliye Bakanlığı, Gümrük, İl Özel İdareleri ile Belediyeler tarafından takibi yapılan borçlardır.
  • Yine ödenmesi gereken ana paranın yarısı silinir ve ceza faizi, %50’si silinen ana para üzerinden hesaplanır.
  • 6736 sayılı kanundan faydalananların, bu kanundan faydalanmaları mümkün değildir.
  • Kanun, 31.03.2017 tarihi ve öncesini kapsayan vergi borçları için geçerlidir.
  • 6 ile 18 aya yayılan taksitler ile ödeme imkanı mevcuttur.

İlgili kanuna erişmek için TIKLAYINIZ!

SGK Borç Ödeme Hangi Yollar ile Yapılabilir?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı borç ödemelerinin tamamı , PTT ile kurumun anlaşmalı olduğu Yapı Kredi Bankası, Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası gibi oldukça yaygın olan 12 farklı banka aracılığıyla yapılabilmektedir.

Anlaşmalı bankaların listesi için TIKLAYINIZ!

Kredi kartı ile SGK ödeme ve SGK online tahsilat ise, borçlulara sağlanan diğer kolaylıklar arasında yer alır. Bunun için e-devlet sistemine, herhangi bir PTT şubesinden alabileceğiniz size özel şifreniz ve TC kimlik numaranız ile giriş yapmanız gerekmektedir.

İlk olarak metnin sonunda paylaştığımız bağlantıya tıklayınız. Tıkladığınız bağlantıda karşınıza gelen sayfa sizi e-devlet sistemine yönlendirecektir. Ardından açılacak ekranda, sorgu türü, sorgu tipi ve sicil no seçilip borç sorgulama işlemine başlanmalıdır. Sorgu türü sekmesinde, kullanıcıları dört tip tahsilat türü karşılayacaktır. Bunlar;

  • 4A işveren tahsilatları,
  • 4B sigortalı tahsilatları,
  • Diğer tahsilatlar,
  • Yapılandırma tahsilatları.

Bu Başlık altında yapılandırma tahsilatlarını seçerek bir alt başlık olan sorgu tipinde hangi tip yapılandırmaya tabi iseniz, onu işaretlemeniz beklenmektedir.

SGK’nın kart ile prim ödeme uygulaması adını verdiği, online borç ödeme sistemine erişmek için TIKLAYINIZ!

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.