Vefat Eden Babadan Emekli Maaşı Alma Şartları Nelerdir?
Babanın vefat durumunda devlet geride bıraktığı ailesinin zor durumda kalmaması amacı ile yetim aylığı adı altında bir maaş vermektedir. Vefat eden babanın emekli maaşını almak için bazı şartlar vardır. Bu şartlar sağlanmadığı taktirde babanın emekli maaşını almak pek mümkün olmayacaktır. Gerekli şartlar sağlandığı taktirde başvuru yapıldıktan sonra başvuruyu takip etmek amacı ile ilinizdeki SGK İl Müdürlüğü’ne gitmeniz gerekecektir. SGK çalışanları başvurunuzu inceleyerek uygun olup olmadığınıza karar verecektir. Bu şartlar vefat eden babanın emekli maaşını almak için çok önemli faktörlerdir.
Vefat Eden Babadan Emekli Ya Da Yetim Aylığı Almanın Şartları Nelerdir?
Ölen Babanın Emekli Maaşı Nasıl Alınır?
- Vefat eden baba emekli sandığı, sgk gibi bir kurumdan emekli olmalıdır.
- Vefat eden babanın emekli değil ise bir sosyal güvencesi olmalıdır. Yani bir kuruma bağlı olarak çalışıyor olması gerekiyor.
- Çocuklarının devlet memuru olmaması gerekiyor. Devlete bağlı herhangi bir kurumda memurluk yapan çocuklar yetim aylığından faydalanamayacaklardır.
- Erkek çocukları 18 yaşına kadar yetim aylığı alabilirken, eğer eğitimine devam ediyor ise 20, yüksek lisansa devam ediyor ise 25 yaşına kadar bu haktan faydalanabilirler.
- Kız çocukları için bu durum evlenmediği sürece devam eder. Evlendikten sonra herhangi bir durum nedeniyle boşandıkları taktirde başvuru yaparak yetim aylığını almaya tekrardan hak kazanabilirler.
- Bu koşulları sağladığınız taktirde hemen ilinizdeki SGK İl Müdürlüğü’ne giderek başvuru yapabilirsiniz. Başvurunuz onaylandıktan sonra ziraat bankası üzerinden yetim aylığını her ay düzenli olarak alabileceksiniz.
Ölen Babanın Maaşını Kimler Alabilir?
Vefat durumu halinde babanın arkasında bıraktığı eş, çocuk, anne ya da baba yasal olarak maaş bağlanabilecek yakınlar SGK tarafından incelenmesi gerekir.
- Vefat eden babanın eşi herhangi bir devlet kurumunda çalışmıyor ise ölen eşinin emekli maaşını alabilir
- Vefat eden babanın oğlu(18 yaşına kadar)
- Kız çocukları(Evlenene kadar)
- %60 özürü olan çocuklar babanın emekli maaşından faydalanabilir.
- Dul eş evlendiği taktirde eşinden kalan emekli maaşı hakkını kaybedecektir
Dul Kadın Ölen Babasının Maaşının Yüzde Kaçını Alabilir?
Geride kalan dul eş hak sahibi çocuğu bulunmadığı taktirde ölen eşinin maaşının %75′ ini alabilir. Ancak hak sahibi çocuklar olduğu taktirde bu durum değişecektir. Babası vefat eden ve hak sahibi çocuklara %25 oranında emekli maaşı bağlanır. Hak sahibi dul eşin vefatı durumunda ise %25 olan oran %50’ye yükselecektir.
Ölen Babanın Emekli Maaşı Kızına Nasıl Bağlanır?
Ölen babanın emekli maaşını alabilmek için kız çocuklarının bazı şartlar vardır. Şimdi bu şartları tam olarak açıklayalım. Ölen babanın emekli maaşını alabilmek için kız çocuğunun evli olmaması gerekiyor. Evli olduğu taktirde babanın emekli maaş hakkından faydalanamayacaktır. Kız çocuğu babasının emekli maaşını yani yetim aylığı alabilmek için yaşadığı ildeki sosyal sigorta kurumunun il müdürlüğüne giderek Sosyal Güvenlik kurumu dilekçe ve formu doldurması gerekiyor. Bu formu doldurduktan ve form onayladıktan sonraki ay ziraat bankası üzerinden babasının emekli maaşını alabilir.
Evlenip boşanmış ve herhangi bir devlet kurumunda ya da sigortalı bir işte çalışmıyor ise boşanmış olduğu tarihten itibaren ilindeki sosyal sigortalar il müdürlüğüne giderek aynı belgeyi tekrardan doldurup yeniden vefat eden babasının üzerindeki emekli maaşından faydalanabilecektir. Boşanmış kız çocuğu tekrardan evlendiği taktirde babasından kalan yetim aylığı kesilecektir. Bu süre zarfı içerisinde hak sahibi anne vefat ettiği taktirde kız çocuğuna verilen emekli maaşı %25 oranında artacaktır.
Ölen babanın emekli maaşından faydalanabilmek adına bazı gerekli belgeler bulunur. Bu belgelerden en önemlisi ölüm aylığı başvuru formudur. Bu formu eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra ilinizdeki en yakın SGK İl Müdürlüğü’ne giderek teslim etmeniz gerekiyor. Bu belgeleri verirken vefat eden babanın ölüm belgesi ve ölüm aylığını alacak kişi ya da kişilerin kimlik belgelerinin bulunmasına dikkat edin. Tüm belgeleri eksiz bir şekilde hazırladığınız takdirde aylığı almaya hak kazanacaksınız.
KOLAY GELSİN,
BEN EMEKLİ SANDIGI EMEKLİSİYİM VE DULUM. BABAMDA EMEKLİ SANDIGI EMEKLİSİ VE VEFAT EDELİ 15 YIL OLDU. BABAMDAN MAAŞ BAĞLANIRMI ? BAZILARI BAĞLANMAZ DİYOR BAZILARI MAAŞINI YARISINI BAĞLARLAR DİYOR BAZILARI 15 YILIN BİRİKMİŞİYLE MAAŞ BAĞLANIR DİYOR. EMEKLİ SANDIGINA YAZDIK AMA Bİ CEVAP Bİ SONUÇ ÇIKMADI.SİZE ZAHMET BANA Bİ YOL YORDAN GÖSTERİN.NASIL OLUYOR BU İŞ NE YAPMAM LAZIM
SGK ALO 170 hattından detaylı destek alabilirsiniz.