Kamu Dünyasına Dair

Emekli Sandığı Hizmet Dökümü Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Bilindiği gibi vatandaşların birçoğu emeklilik işlemlerini artık internet üzerinden gerçekleştiriyor. Bu işlemler çeşitli kanallar aracılığı ile sağlanır. Ancak çoğu kişi bu kanallar üzerinden işlemlerini nasıl gerçekleştirecekleri hakkında fikir sahibi değildirler. Sizlere bu yazımızda internet üzerinden sağlanan bu kanallar üzerinden emeklilik işlemlerinizi nasıl gerçekleştireceğinizi anlatacağız.

Emekli Sandığı Hizmet Dökümü Nedir ve Nasıl Gerçekleştirilir?

Vatandaşlar emekli olmak amacı ile her ay düzenli olarak belli bir ücret öderler ve bu ödenen tutarlar kişinin emekliliğine kadar birikir. Bu birikim tamamlandıktan sonra belirli koşulların sağlanmasıyla birlikte kişi emekliliğe ayrılır. Emekliye ayrıldıktan sonra kişinin gerçekleştiği birikimi kişiye aylık maaş şeklinde geri ödenir. Birey emekli olmadan önce gerçekleştirmiş olduğu birikimi takip etmek durumundadırlar. Takibi ile ödemelerin aksayıp aksamadığını veya eksik bir prim ödemesinin gerçekleşip gerçekleşmediğini öğrenebilir.

Primlerin yatıp yatmadığını sorgulamak için emekli sandığı sorgulaması gerçekleştirilmelidir. Sorgulama sonucunda elde edeceğiniz primlerin ödenme listesi ise hizmet dökümü olarak geçer. Emekli sandığı hizmet dökümünü gerçekleştirmek için bazı yollar mevcuttur ve bu yollar ile internet üzerinden rahatlıkla sorgulamayı gerçekleştirebilirsiniz. Emekli sandığından hizmet sorgulamaları farklı farklı olup çalıştığınız işin durumuna göre farklılık gösterir. Alt kısımlarda sizlere bu yollar ile sorgulamanın nasıl gerçekleştirileceğinden bahsedeceğiz.

Memur Hizmet Dökümü Nedir?

Memur hizmet dökümü memurların gerçekleştirecekleri emekli sandığı sorgulamasından sonra elde edecekleri döküme denilir. Devlet bünyesinde memur olarak görev yapan kişilerin emeklilik durumları normal çalışanlara göre farklıdır. Prim ödemeleri devlet tarafından otomatik olarak gerçekleştirilir. Memur hizmet dökümüne ulaşmak isteyen memur vatandaşlar e-Devlet üzerinden 4C hizmet dökümü sorgulamasını gerçekleştirmelidirler. 4C memurlar için gerçekleştirilen bir sorgulama olup ödenen primleri sorgulama sonucunda sunar.

4C Hizmet Dökümü Sorgulama Nasıl Yapılır?

  • Sorgulamayı gerçekleştirmek isteyen vatandaşlar öncelikli olarak 4C İsteğe Bağlı Ödeme Dökümü sayfasına ulaşmaları gerekir. Bu hizmet e-Devlet üzerinden sunulur.
  • Bu sayfaya ulaşabilmek için aşağıda yer alan bağlantıya tıklamanız yeterli olacaktır.

1

  • Karşınıza gelecek olan ekran e-Devlet kimlik doğrulamasına geçiş sayfasıdır.
  • Sayfa üzerinde yer alan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna basarak doğrulama sayfasına ulaşabilirsiniz.

a

  • Daha sonra karşınıza gelecek olan ekran üzerinde e-Devlet kimlik doğrulama sayfasını göreceksiniz.
  • Bu ekran üzerinde yapmanız gereken ilgili kutucuklara T.C. Kimlik Numaranızı ve e-Devlet şifrenizi eksiksiz bir şekilde girmeniz gerekir.
  • Daha sonrasında alt kısımda bulunan “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklayarak e-Devlet sistemine giriş yapınız.

B

  • Ulaşacağınız ekran üzerinde ilk olarak kısa bir sorgulama işlemi gerçekleşecek ve daha sonrasında bu sorgulamanın sonucu ekranınıza yansıyacaktır.
  • Eğer ki herhangi bir şekilde memur olarak emekli primleriniz ödenmiş ise bunları gelecek olan ekran üzerinde görüntüleyebilirsiniz.
  • Prim ödemelerinizi görüntüleyebilir ve ne zaman yatırıldığınız öğrenebilirsiniz.
  • Ancak adınıza ait herhangi bir prim ödemesi bulunmuyor ise herhangi bir ödeme bilgisi dökümü görüntüleyemezsiniz.

4C Hizmet Dökümü Sorgulama İşlemi İçin TIKLAYINIZ!

Şifresiz Emekli Sandığı Sorgulama Nasıl Gerçekleştirilir?

Emekli sandığı hizmet dökümü sorgulamalarını şifresiz bir şekilde Sosyal Güvenlik Kurumu sistemi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu e-Devletten farklı olarak bu hizmeti sunar. Emekli sandığı hizmet dökümü sorgulamaları “Emekli Sandığı Hizmet Hesabı” adı altından ve 4C emeklilik sorgulamaları için gerçekleştirilir. Emekli sandığı hizmet dökümü sorgulamalarını gerçekleştirmek için takip etmeniz birkaç adım bulunur.

  • Emekli sandığı hizmet dökümü sorgulamalarına ulaşmak için öncelikli olarak Sosyal Güvenlik Kurumunun “Emekli Sandığı Hizmet Hesabı” sayfasına ulaşmanız gerekir.
  • Bu sayfaya aşağıda sizlere vermiş olduğumuz bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

1

  • Sayfaya ulaştıktan sonra karşınıza gelecek olan 4C emeklilik hizmet süresi ve yaş hesabı sayfasıdır ve sorgulamayı bu sayfa üzerinden gerçekleştireceksiniz.
  • Bu sayfa üzerinde 2 ayrı bölüm bulunmaktadır. Üstteki bölüm size yaş hesabı yaparken dikkat etmeniz gereken hususlardan bahsetmektedir.
  • Sorgulamalarınız buna göre gerçekleştirin.

2

  • Alt kısımdaki bölümden ise hizmetlerinizi ekleyebilirsiniz.
  • Bu bölüme geldiğinizde yapmanız gereken ilk şey doğum tarihinizi ve cinsiyetinizi ilgili kutucuklara girmektir.
  • Bir sonraki kısımda dikkat etmeniz gereken ise kanun değişikliğinden dolayı girmeniz gereken hizmet süresidir.

4

  • 23.05.2002’den öncesinde gerçekleştirmiş olduğunuz 4A hizmetlerinizin süresini soldaki kutucuğa yazınız.
  • 23.05.2002’den sonra gerçekleştirmiş olduğunuz 4A hizmet sürenizi ise sağdaki kutucuğa giriniz.

5

  • Daha sonra hizmete başlangıç tarihini ve hizmetin bitiş tarihini giriniz.
  • En son olarak hizmet türünü seçerek “Ekle” butonuna basınız.

3

  • Buradan eklemiş olduğunuz bütün hizmetleri en alt kısımda görüntüleyebilirsiniz. Farklı hizmet türleri için gerçekleştirmiş olduğunuz bütün hizmetlerin süresini ayrı ayrı girdikten sonra en altta bulunan “Gönder” butonuna basınız. Böylelikle emekli sandığı hizmet dökümü sorgulamasını gerçekleştirmiş olacak ve emeklilik zamanınızı öğrenebileceksiniz.

Şifresiz Emekli Sandığı Sorgulama İşlemi İçin TIKLAYINIZ!

Emekli Sandığı Hizmet Birleştirme Nedir ve Nasıl Yapılır?

Eğer hizmet süreniz boyunca birden fazla kuruma kayıtlı bir şekilde hizmet sağlamışsanız ve emekli olmanıza 6 ay ile 1 yıl arasında bir süre varsa emekli sandığı hizmet birleştirme işlemini gerçekleştirmeniz sizin yararınıza olacaktır. Emekli sandığı hizmet birleştirme işlemini yapmak isteyen vatandaşlar öncelikli olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna yazılı dilekçe ile müracaat etmek zorundadırlar.

Bu işlemlerin hızlı ve kolay bir şekilde devam edebilmesi için dilekçede daha öncesinde kişiye verilen SSK ve Bağ-Kur numarasını yazmak zorunludur. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra kişinin farklı kurumlardaki hizmetlerini tek bir çatı altında toplanır. Bu işlemi her 30 günü bir ay ve her bir yılı 360 gün olarak sayarak gerçekleştirilir. Buradaki asıl amaç kişi için hizmet bütünlüğünü ve kurumların bütünlüğünü sağlamaktır. Emekli sandığı birleştirilmesi gerçekleştirildikten sonra kişinin emekli olacağı kurumun belirlenmesi gerekir.

Emekli Sandığı Birleştirmesinden Sonra Hangi Kurumdan Emekli Olurum?

Emekli sandığı birleştirildikten sonra kişinin son 7 yıl içerisinde ödemiş olduğu primler dikkate alınır. Son 7 yıl içerisinde hangi kurum tarafından daha fazla prim ödenmiş ise kişi bu kurumdan emekli olabilir. Bütün bu işlemler uzun süre alabilmektedir. Bu sebeple emekli olmaya çok yaklaşmadan bu birleştirilme işlemlerinin gerçekleştirilmesi sizin için daha avantajlı olacaktır. Böylelikle tek bir seferde bir kurumdan rahatlıkla emekli olabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.