Kamu Dünyasına Dair

LPG Araç Ruhsatına Nasıl İşletilir?

Benzin fiyatlarının yükselmesiyle birlikte LPG’li araç sayısı giderek atış gösteriyor. Bu sebepten dolayı araç sahibi olan bireyler ya araçlarına LPG taktırıyor ya da arabasını satarak içinde LPG olan yeni bir araç alıyor. Bu noktada montaj parasının ödenmesinin ardından gelen süreç birçok kişinin gözünde büyüdüğü için LPG araç ruhsatına işletme işlemlerinin nasıl yapılacağı da bir soru işareti olarak kalıyor. Aracına LPG taktıran kişilere LPG ruhsata işletme süresi olarak 1 aylık bir dönem tanınmış bulunuyor. Yani aracınıza LPG taktırdıysanız bu değişikliği bir ay içerisinde ruhsata işletmeniz gerekiyor. Aksi takdirde ise ceza ödemeniz gerekiyor.

LPG Ruhsata Nasıl İşletilir?

  • LPG araç ruhsatına işletmek için ilk yapmanız gereken şey garanti belgesi, proje ve faturanızı LPG montaj işlemlerini yaptırdığınız yerden almak olur.
  • Ardından bulunduğunuz yerdeki Defterdarlık ya da Vergi Dairesine gitmeli ve “borcu yoktur kağıdı” almanız gerekiyor. Borcunuz olması halinde ise yatırmanız gerekir.
  • Makine Mühendisleri Odasına gitmeli ve sızdırmazlık raporu almalısınız.
  • Şoförler Cemiyeti ya da Trafik Sigortacısına gitmeli Ek-1 belgesi doldurmalısınız. Bununla birlikte arabanızı LPG’ye dönüştürmeniz sebebiyle İl Emniyet Müdürlüğüne de dilekçe yazmanız gerekiyor. Sigortacı ile görüşmeniz halinde hazır matbu olması sebebiyle bu dilekçeyi onlar da yazabilir. Bu işlemin ücretini ise ruhsat doldurma işlemleri esnasında ödemeniz mümkün.
  • Daha sonra araç muayenesi yaptırmanız gerekiyor. Bunun için randevu almayı unutmayın. Ek-1 belgesinde yer alan yerlerin onaylanması için muayene gerekiyor.
  • Emniyetten LPG ruhsatı için iki yapraklık ruhsat almalısınız.
  • Daha sonra bu yaprakları sigortacıya götürmeli ve onların bu bilgileri doldurmasını istemelisiniz.
  • Böylelikle tüm belgeler bir araya getirilmiş olur. Geriye tüm bu evrakları Emniyet Müdürlüğüne götürmek kalıyor. Trafik Tescil bölümüne giderek bu evrakları memura verdikten sonra yeni ruhsatınızı bir iki gün içerisinde alabilirsiniz.

LPG Ruhsata İşletme Ücreti

Trafik tescil bölümüne meydana gelen değişiklikler ruhsata işletme ücretlerini de değiştirmiş bulunuyor. LPG araç ruhsatına işletme işlemleri sebebiyle birçok farklı ücret ödemeniz gerekiyor.

  • LPG montaj ve proje ücreti ortalama 1.100 TL
  • Sızdırmalık raporu 35 TL
  • Ruhsata işletme ücreti 81.50 TL
  • Araç muayene ücreti 198.24 TL
  • Ek-1 formları 15 – 25 TL

LPG’yi Ruhsattan Sildirmek

LPG’si sökülen bir araç için yapmanız gereken şey LPG’yi söken tamirhaneden işçilik faturası almak ve bu faturayı Makine Mühendisleri Oda’sına götürmek olur. Burada çizdirilecek olan sökme projesini ise Tüvtürk’e götürmeniz gerekiyor.

Yapılacak olan muayenenin ardından Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne gitmeli ve LPG dönüşümünü ruhsattan çıkarmalısınız. Böylelikle aracınız LPG’siz bir şekilde trafiğe çıkabilir. LPG kontrollerinde aracın dönüşümü ruhsata işlendiği takdirde araç ruhsatının aslı, dönüşüm yeni yapıldıysa montaj yapan firma tarafından proje ile birlikte araç ruhsatının aslına ihtiyacınız olur.

LPG Ruhsata İşlememe Cezası

LPG’yi ruhsata işlememiş olan kişiler iki farklı ceza ile karşı karşıya kalır. İlk olarak LPG montajından sonra muayene tarihine ya da yıl sonuna kadar beklemek olur. Bu tür kişiler tankın seri numarasının bir sonraki yıla geçmemesi sebebiyle bekler. LPG’nin hangi sebeple olursa olsun ruhsata işletilmeden kaza ya da kontrol anında tespit edilmesi halinde 95 TL ceza ile birlikte ehliyetinize de 10 ceza puanı yazılıyor. Bununla birlikte aracınız trafikten men edileceği için çekici parasını da ödemeniz gerekiyor. Fakat montaj faturasını yanınızda bulundurmanız ve bir aylık süre henüz dolmadıysa bu durumun üstesinden gelmeniz mümkün olur.

Bir başka durumda ise faturayı kestirdikten sonra bir aylık süre dilimi içinde aracı muayene sokup LPG’yi ruhsata işletmeyip, bir aylık süre diliminin geçmesinin ardından muayene gitmeniz durumunda ortaya çıkar. Bu noktada ne kadar geciktiğinizin bir önemi olmaz. Her halükarda aynı miktarda ceza ile karşı karşıya kalırsınız. Fakat adınıza kesilen cezanın 15 gün içinde PTT, İnternet Vergi Dairesi ya da Vergi Dairesi aracılığıyla ödenmesi halinde % 25 oranında indirimden faydalanabilir ve toplamda 71.25 TL ödeyebilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.