Herkesin Bilmesi Gereken En Basit 20 Trafik Kuralı
Ülkemiz genelinde meydana gelen kazaların çoğunluğu belirlenen trafik kurallarına uyulmamasından kaynaklıdır. Trafiğin yoğun olduğu bölgelerde basit gibi görünen bu trafik kurallarından birinin ihmal edilmesi bile çok ciddi kazalarla sonuçlanabilir. Oluşturulan bu trafik kuralları güvenli bir araç yolculuğu için gereklidir.
Trafik Kuralları Nelerdir?
Trafik kuralları, yol kullanımlarını en güvenli hale getirmeyi sağlar. Bu kurallardan bazıları sürücülerin uyması gereken kurallar iken bazıları yayaların uyması gereken kurallardır. Bu kuralların uyulması her iki taraf içinde oldukça önemlidir.
1. Kaldırımları kullanmak
Sokaklarda veya caddelerde gerçekleştirdiğiniz yürüyüşlerinizde mutlaka yaya kaldırımlarını kullanmanız gerekir. Yaya kaldırımlarını kullanmak yerine yoldan yürümeye çalışmanız hem sizin hayatınızı hem de yolda seyir halinde giden araçlardaki insanların hayatını tehlikeye atar.
2. Yaya geçitlerini kullanmak
Özellikle karşıdan karşıya geçerken çok dikkatli olunması, karşıya geçerken yaya geçitlerini kullanılması gerekir. Yaya geçitleri diğer durumlara göre sürücüler tarafından daha çok dikkate alındığı için yaya geçitlerini kullanmak yolun başka kısımlarını kullanarak karşıya geçmekten daha güvenli olacaktır.
3. Yoldan karşıya geçerken yol durumunu kontrol etmek
Yoldan karşıdan karşıya geçerken kullanılan bölümün önemi olduğu kadar o anki yol durumu da oldukça önemlidir. Karşıdan karşıya geçerken öncelikli olarak sola, sonra sağa ve daha sonra bir kez daha sola bakmanız gerekir. Bu şekilde baktıktan sonra herhangi bir taşıt yok ise karşıdan karşıya geçebilirsiniz.
4. Trafik ışıklarını kontrol etmek
Trafik ışıkları hem yayalar hem de sürücüler için oldukça önemlidir. Bu sebeple yaya ve sürücülerin yolu kullanmalarını bu ışıklara göre ayarlamaları gerekir.
5. Üst geçitleri kullanmak
Yoldan karşıdan karşıya geçerken üst geçidin kullanılması diğer durumlara göre daha güvenlidir. Çoğu zaman yakınlarda bulunan üst geçide yürümek ve üst geçidi kullanmak yerine direkt olarak karşıdan karşıya geçilmeye çalışılmaktadır. Bu durum oldukça tehlikelidir. Çünkü üst geçitler genel olarak karşıdan karşıya geçmenin tehlikeli olduğu yerlere konulur ve buradaki güven riski ortadan kaldırılmaya çalışılır.
6. Taşıtların hareketine uygun davranmak
Karşıdan karşıya geçerken araçların tam önünden veya arkasından geçmeye çalışmak oldukça risklidir. Bu durumda araçların ani hareketleri kullanan kişi için oldukça tehlikeli olabilir. Ayrıca araçlardan inerken veya araçlara binerken aracın tamamen durması beklenilmeli ve tamamen durulmadan bu eylemler yapılmamalıdır.
7. Taşıt içinde uygun davranmak
Taşıt içerisinde giderken uygun davranılması gerekir. Çoğu zaman taşıttan eller veya ayaklar çıkarılmaktadır. Bu diğer sürücüler için zorlu bir durum olabilir. Ayrıca bazı durumlarda başın dışarıya çıkarılması kişinin hayati riskini arttırır. Ayrıca araç içerisinde sürücüye el ve kol hareketleri ile sataşmak sürücünün dikkatini dağıtabilir ve çok kötü sonuçlara yol açabilir.
8. Sağa dönüşlerde yayaya yol vermek
Bilindiği gibi araç ile yapılacak olan sağa dönüş durumunda yayaya yol vermeniz gerekir. Sağa dönüşlerde öncelik yolu kullanan yayanın olduğu için sürücülerin sağa dönüşlerinde yol önceliğini yayaya vermeleri gerekir.
9. Yaya geçitlerinde yavaşlamak
Sürücü olarak yaya geçidini fark etmeniz durumunda yavaşlamalı ve daha dikkatli olmanız gerekir. Yaya geçidini kullanan yayaların can güvenliğini tehlikeye atmamak için çok daha dikkatli olunması gerekir.
10. Diğer araçlara karşı mesafeli olmak
Araç kullanırken önde ve arkada seyir eden araçlara dikkat etmeniz gerekir. Bunlarla olan mesafenizi çok iyi ayarlamalı ve çok yakın olmamalısınız. Aksi taktirde gerçekleştirilecek olan ani fren durumlarında çok büyük riskler oluşabilir.
11. Tek yönlü yollarda tabelalara bakmak
Tek yönün olduğu yollarda giderken yolda bulunan tabelalara çok dikkat edilmesi gerekir. Bu tabelalar sizlerin o yolda daha güvenli bir sürüşü gerçekleştirmeniz için bulunur ve bunlara uyulmaması birçok riskin ortaya çıkmasına sebep olabilir.
12. Gerektiği yerde korna kullanmak
Trafikte gereksiz yere korna kullanmak doğru bir davranış değildir. Gereksiz yere korna kullanmak çevreye rahatsızlık verebilir ve trafikteki diğer sürücüler için dikkat dağıtıcı bir unsur olabilir. Bu sebeple gerektiği yerde kornanın kullanılması en uygun davranıştır.
13. Alkollü araç kullanmamak
Alkol aldıktan sonra direksiyon başına geçilmemelidir. Alkollü bir araç kullanımı büyük riskler taşır. Alkollü iken dikkat gücünüz azalır ve kontrolünüzü kaybetme riskiniz daha fazladır. Bu sebeple alkollü iken araç kullanımından kaçınmanız gerekir.
14. Hız kurallarına dikkat etmek
Yollarda belirlenen hız kurallarını aşmak canınızı tehlikeye atar. Çünkü yolun durumuna uygun bir şekilde yollara hız sınırlaması konulur. Bu sınırların aşılması yola uygun olmayacağından kaza yapma olasılığı büyük oranda artar.
15. Kullanılan şeride dikkat etmek
Çoklu şeridin bulunduğu yollarda yolun en sağındaki şeridi kullanmanız gerekir. Solda bulunan şeritler sollama yapmak için veya hızlanmak için kullanılır. Sollamayı gerçekleştirdikten sonra tekrar sağ şeride geçmeniz gerekir. Çoğu yolda en sağ kısımda emniyet şeridi bulunur. Bu şerit acil durumlar için kullanılır. İtfaiye veya ambulansın bu yolu kullanması ihtimaline karşı bu şeridin kullanımından kaçınılmalıdır.
16. Hatalı sollamalardan kaçınmak
Çoğu durumda öndeki aracın yavaş bir şekilde seyir etmesi sürücüleri sollamaya yapmaya iter. Ancak sollamayı yapmadan önce yolun kontrol edilmesi gerekir. Yol durumu uygun değilken sollamaya yapılmaya çalışılması büyük kazalara sebebiyet verebilir. Gideceğiniz yere geç varmanız çok problem olmayabilir ama yapacağınız yanlış bir sollama geri dönüşü olmayan sonuçlara sebep olabilir.
17. Trafik sigortasını yaptırmayı geciktirmemek
Trafik sigortasının yapılması bütün araçlar için zorunludur. Bu sebeple trafik sigortasının yapılarak aracın kullanılması sizler için en doğrusudur.
18. Emniyet kemerini kullanmak
Emniyet kemeri sürücüler ve yolcular için olmassa olmaz kurallardan biridir. Emniyet kemeri takarak sürüşü gerçekleştirmeniz gerekir. Emniyet kemeri olmadan yapacağınız sürüşlerde gerçekleşebilecek olan bir kazada alacağınız hasar çok daha fazla olur. Hatta birçok kazada emniyet kemeri takılmaması ölümle sonuçlanabilir.
19. Trafik işaretlerine uymak
Trafik işaretleri yolun durumunu anlatarak sürücüyü önceden uyarır ve sürücünün hazırlanmasını sağlar. Yoldaki işaretlerin takip edilmemesi karşınıza gelecek olan durumu sürpriz bir hale sokar ve sizi çok zor bir durumda bırakabilir. Bu sebeple yoldaki işaretleri önceden görmek sizi daha güvenli bir hale sokar.
20. Geçiş önceliği kurallarına uymak
Yolların birçoğunda geçiş önceliği durumu bulunur. Bu geçiş önceliği yolun durumuna uygun bir şekilde belirlenir ve yolu kullanan kişilerin daha güvenli bir ortamda olmasını sağlar. Geçiş önceliğine uymamak birçok kişinin hayatını tehlikeye atabilir.