Kamu Dünyasına Dair

2019 Yılında Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak? Maaşlara Ne Kadar Zam Yapılacak?

Her yıl sonu olduğu gibi bu yıl sonunda da gözler hükümet tarafından yapılacak emekli maaş zamları ile ilgili açıklamaya çevrildi. Emeklilere yılın iki döneminde düzenli olarak maaş zammı yapılmakta. Enflasyon oranı da düşünüldüğünde 2019 yılı içerisinde emeklileri güzel haberler bekliyor. Emekliye zam yapılırken 2018 yılının ikinci yarısında hesaplanan enflasyon oranı göz önüne alınacak. Bu durumda merak edilen konulardan bir tanesi de en düşük emekli maaşının ne kadar olacağı. Zamlar ile birlikte ek ödemelerin de ne olacağı merak konusu. Ek ödemeler de zam miktarı ile otomatik olarak artış gösterecek.

Emeklinin Yüzünü Güldüren Haber

2018 yılının son yarısında hesaplanan enflasyon oranı göz önüne alındığında, emekli maaş zammı 2019 yılında %10’un üzerinde olacak gibi duruyor. Beklenen enflasyon verilerinin kesinleşmesi için Türkiye İstatistik Kurumunun kesin açıklaması bekleniyor. Şu ana kadar elde olan veriler ışığında hükümetten emekliye zam müjdesi gelecek gibi görünüyor.

2019 En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?

Zamlar konusunda düşük emekli maaşı alanları merakı daha fazla. BAĞ-KUR esnaf emeklilerinin halen 1.533 lira 83 kuruş olan maaşlarının 1.697 lira 18 kuruşa çıkması bekleniyor. 1.079 lira 59 kuruş alan BAĞ-KUR tarım emeklilerinin ise maaşlarının da 1.194 lira 57 kuruşa yükselmesi hesaplanıyor. Beklenen zam oranı gerçekleşirse 2000 yılı öncesinde emekli olan SGK’lıların maaşları 1.713 lira 56 kuruştan 1.896 lira 5 kuruşa, 2000 yılından sonra emekli olanlar arasında 1.021 lira 39 kuruş olan maaşlar ise 1.130 lira 17 kuruşa ulaşacak.

2019 Emeklilik Maaşı Hesaplama

2019’da ne kadar emekli maaşı alırım diye merak edenler enflasyon oranı doğrultusunda açıklanacak zam oranına göre maaşlarını hesaplayabilirler. Tahminler yaklaşık olarak %10-11 civarında bir zam oranını gösteriyor. Bu orana göre mevcut emekli maaşı miktarı üzerinden emekli aylığı hesaplama işlemi yapılabilir. Hükümetten bu konuda yapılacak açıklamanın netleşmesinin ise Ocak ayını bulması bekleniyor. Emekliye ne kadar zam yapılacak 2019 Ocak ayında tam olarak netleşecek.

Farklı Enflasyon Tahminleri

Zam konusunda şu ana kadar yapılan enflasyon tahminleri göz önünde bulundurulduğu için farklı kurumlar tarafından yapılan hesaplamaların ortalama verileri alınıyor. Bunlar ise şu şekilde sıralanabilir.

  • Dört ayın enflasyon oranı doğrultusunda  % 8.76 fark + % 4 zam
  • 2019 yılı enflasyon tahmini %10.65 seviyesinde ve buna göre % 7.15 fark + % 4 zam
  • Merkez Bankasının tahmini olan %13.12’ye göre  % 9.62 fark + % 4 zam
  • Enflasyon oranı beklentisi olan %13.78’e göre % 10.28 fark + % 4 zam.

Emekliye Zam Haberi Ne Zaman Netleşir?

Emeklilere zam haberlerinin netleşmesinin 2019 Ocak ayını bulması bekleniyor. Zamların genel olarak kamuoyu beklentisi dahilinde tutulduğu göz önünde bulundurulursa, zamların emeklilerin beklediği oranlarda olacağı ortaya çıkıyor. Emekli zammı son dakika haberleri takip edilerek güncel durum hakkında bir fikir elde etmek mümkün. Emekli maaşlarında yaşanan değişim paralelinde ek ödemeler de değişeceği için birçok emeklinin maaşı yükselecek. Geçen yıl içerisinde iki bayramda verilen 1.000’er lira ikramiye ile bütçeleri rahatlayan emekliler önümüzdeki sene içerisinde de zamlar ile rahata kavuşacaklar. 2019 yılı içerisinde de ikramiye sisteminin devam etmesi bekleniyor. Böylece yıl içinde iki ikramiye daha emekli olanların ellerine geçecek.

Zamlar Ne Zaman Yansıyacak?

Emekli maaşları her sistemde faklı günlerde ödendiği ve emeklilerin hepsi farklı günlerde maaş aldığı için zamlar maaş ile birlikte yansıtılacak. Maaşını aylık veya üç aylık alan emeklilerin zamları da aya göre hesaplanacak. Maaşlar SGK altında ayrılan birimlerin kendi iç tüzüklerine göre yatırılmakta. Buna göre BAĞ-KUR, SGK ve Emekli Sandığı emeklileri farklı tarihlerde farklı sistemler ile maaşlarını alırlar. Maaş günü emekli tahsis numarasının son rakamına ya da emeklinin doğum tarihine göre belirlenir. Memur emeklilerinin maaş sistemleri diğerlerine göre daha farklı işlediği için Ocak ayının ilk maaşında zamların yansıtılması bekleniyor.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.