Kamu Dünyasına Dair

2017 Zam Tutarları

Her sene yılbaşında o sene ile ilgili olan zam tutarları belirlenir ve kamuoyuna sunulur. Yıl içerisinde sigortalı olanlar bu zam oranlarına göre maaşlarını ve ödemelerini alırlar. Bu kapsamda 2017 zam tutarları da önceden belirlenmiştir.

2017 Temmuz – Aralık ek ders ücret tablosu % 15 vergi dilimine göre belirlenmiştir. Buna göre öğretmenler girecekleri ek ders oranına göre alacakları ek ders ücretini kolaylıkla hesaplayabilirler.

2017 Temmuz – Aralık ek ders ücret tablosuna göre hafta içi gündüz örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders veren öğretmenlerin ek ders ücreti miktarı 11,68 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Özel sınıf ve cezaevi öğretmeni olan kişiler eğer hafta içi gündüz ek ders verirse alacakları ek ders ücreti 13,44 Türk Lirasıdır.

2017 Temmuz – Aralık ek ders ücret tablosunda gece, hafta sonu ya da tatillerde verilen ek derslerin ücretleri de ayrı olacak belirtilmiştir. 2017 Temmuz – Aralık ek ders ücret tablosuna göre gece, hafta sonu ya da tatillerde örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders veren öğretmenlerin ek ders ücreti 12,52 Türk Lirasıdır. Yüksek lisans yapmış öğretmenlerin ücreti ise 13,14 Türk Lirasıdır.

Zaman

Dersi veren Ek Ders Ücretinin Net Miktarı

Dersin Verildiği Yer

Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında

Özel sınıf ya da cezaevi öğretmenleri

Destekleme ve yetiştirme kurslarında

Hafta içi gündüz

Öğretmen

11,68 TL 13,44 TL

23,36 TL

Yüksek lisans yapmış olan öğretmenler

12,27 TL 14,11 TL

23,36 TL

Doktora yapmış olan öğretmenler

13,44 TL 15,45 TL

23,36 TL

Gece, hafta sonu ya da tatillerde

Öğretmen

12,52 TL 14,40 TL

25,03 TL

Yüksek lisans yapmış olan öğretmenler

13,14 TL 15,11 TL

25,03 TL

Doktora yapmış olan öğretmenler 14,40 TL 16,55 TL

25,03 TL

2017 Temmuz – Aralık ek ders ücret tablosu bu şekildedir. Bu tablo sayesinde öğretmenlerin çalıştıkları zaman ve yerine göre ne kadar ek ders ücreti alabileceğini hesaplayabilirsiniz.

Temmuz dönemi yaklaştıkça sigortalı çalışanların yeni dönemde ne kadar zam alacağı da merak ediliyordu. En çok sorulan sorulardan birisi de “2017 Temmuz’da Bağ-Kur ve SSK emekli zammı ne kadar?” oldu. Nisan enflasyonunun açıklanması ile birlikte Temmuz ayında da Bağ-Kur ve SSK kapsamında sigortalı olanların ne kadar zam alacağı belli oldu. Buna göre SSK ve Bağ-Kur emeklisinin zammı % 5.71 olarak belirlendi. Ayrıca bu cevap “2017 Temmuz’da SSK ve Bağ-Kur emeklileri ne kadar zam alacak?” sorusunun cevabı olarak da kabul edilebilir. İki sigorta kapsamındakiler de yaklaşık % 5.71 oranında zam alacak.

Memur ve memur emekli olanlar ise Temmuz ayında çifte zam alacak. 2017 Temmuz’da memur ve memur emeklilerinin zamları % 4 olarak belirlendi. Toplu sözleşme kapsamında bütün memurlara eşit oranda zam yapılacaktır. Ayrıca “2017 Temmuz’da memur enflasyon zammı alacak mı?” sorusu da bununla birlikte cevabını bulabilir. Memurlara ve memuriyetten emekli olanlara % 4’lük zamma ek olarak % 2.71 oranında enflasyon farkı eklenecektir.

Ülkemizde birçok sigorta kolu bulunmaktadır ve çalışanlar bu sigorta kolları sayesinde prim ödeyerek hem emekliliklerini güvenceye alırlar hem de indirimli hizmetlerden faydalanabilirler. Bu kapsamda merak edilen sorulardan birisi de “2017 Temmuz’da asgari ücrete zam var mı?” sorusudur. Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre 2017 senesinin tamamında geçerli olacak olan asgari ücret tutarı açıklanmıştı. Buna göre 2017 senesinde uygulanacak olan net asgari ücret 1.404,00 Türk Lirasıdır. 2017 Temmuz’da da asgari ücrete herhangi bir zam yapılmayacak.

İş Kazası ve Meslek Hastalığı Maaşı

İş kazası ya da meslek hastalığından dolayı meslekte çalışma gücünü kaybeden kişilere devlet tarafından sürekli iş göremezlik geliri bağlanır. Bu sürekli iş göremezlik gelirinin bağlanması için belirli şartlar vardır ve sağlandığı sürece kişi bu maaşı alabilir. Buna göre geliri almak isteyen kişilerin en az % 10 oranında çalışma gücü kaybı olması gerekmektedir. Aksi takdirde geliri almaya hak kazanamazlar.

Belirtilene göre SSK ve Bağ-Kur kapsamında çalışan kişiler yılda iki kere zam alırlar. Bu zamlar Ocak ve Temmuz aylarında gerçekleşir. Yapılan zamlar da Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon oranlarına göre belirlenir. Bu kapsamdaki sorulardan birisi de “2017 iş kazası ve meslek hastalığı maaş zammı ne kadar?” sorusudur. Buna göre iş kazası ve meslek hastalığı maaşı alan kişilere yapılacak olan zam % 3,73 oranındadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.