Kamu Dünyasına Dair

2017 SSK İlaç ve Muayene Katılım Bedelleri Ne Kadar?

Her sene belirlenen ilaç ve muayene katılım bedelleri 2017 yılı ile belirlenmiş ve bireylerin ödeyecekleri tutarlar açıklanmıştır. Her yıl bu tutarlara belli miktarda zam uygulandığı da unutulmamalıdır. Bu bilgiler ışığında 2017 SSK ilaç ve muayene katılım bedelleri hakkında detaylı bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.

İlaç ve Muayene Katılım Bedelleri Nedir?

Katılım bedeli sigortalı, emekli veya bakımıyla yükümlü olunan bireylerin sağlık hizmetlerinden(hastane, sağlık ocağı, aile hekimliği vb.) yararlanmaları sonucunda ödeyecekleri tutarı ifade eden bir terimdir. Bu açıdan bakıldığında bu ücreti normalde SGK öder. Ancak bireylere düşen belli bir miktar da vardır. Kısacası ilaç ve muayene katılım bedelleri, SSK’nın ödediği tutarın dışında size düşen, ödemeniz gereken paydır.

İlaç katılım bedeli, emekli olan bireylerin maaşından kesilir. Bu kesintinin payı ise %10’dur. Emekli bireyler ilaç ve muayene katılım bedelini nakit olarak ödemezler, bir sonraki ay emekli maaşlarından tahsil edilir. Emekli bireyin eğer bakmakla yükümlü olduğu eşi, çocuğu, anne ve babası var ise bu bireylerden de aynı şekilde %10 oranında ilaç ve muayene katılım bedeli alınır ve bu tutar da yine emekli bireyin maaşından kesilir.

Çalışan bireylerden ilaç katılım bedeli %20 oranında kesilir. İlaç ve muayene katılım bedelini çalışan bireyler eczanede nakit olarak ödemektedirler. Eczaneler bu durumda aracı görevindedir. Yani sizden talep ettikleri ücreti devlet adına tahsil ederler.

2017 SSK İlaç ve Muayene Katılım Bedelleri Ne Kadar?

2017 yılının girmesi ile belirlenen ilaç ve muayene bedelleri şu şekildedir;

  • Devlet hastanelerinde aldığınız sağlık hizmeti yani muayene ücreti 6,00 TL,
  • Üniversite ve Sağlık Bakanlığı ile ortak kullanılmakta olan eğitim ve araştırma hastaneleri için muayene ücreti 7,00 TL,
  • Üniversite eğitim ve araştırma hastanelerine bağlı üçüncü basamaktaki sağlık hizmetleri için muayene ücreti 8,00 TL,
  • Özel hastaneler için ise muayene ücreti 15 TL olarak belirlenmiştir. Ancak bu tutar özel hastaneler için taban miktardır. Bu tutarın üzerinde muayene ücretleri de olan hastaneler vardır.
  • Birinci basamakta sayılan aile hekimliği, sağlık ocağı gibi yerlerden alınan sağlık hizmeti, görülen tedaviler için 2017 yılında muayene katılım bedeli alınmayacağı unutulmamalıdır.

Yukarıda bahsettiğimiz üzere SSK emekliden %10, çalışandan ise %20 oranında ilaç katılım bedeli tahsil edilmektedir. Her bir reçetede ilaç sayısına göre 2017 itibari ile alınan ücret şu şekildedir;

  • Her bir reçetede yer alan üç kutuya kadar olan ilaçlar için 3,00 TL,
  • Üç kutudan sonra ise her kutu için 1,00 TL ilaç katılım bedeli alınır.

Günümüzde sigortalı olsanız bile aldığınız sağlık hizmetleri için cüzi bir miktar ücret ödemektesiniz. Ancak sigortalı olmadığınız durumda alacağınız her sağlık hizmeti için yüksek miktarda ücret ödeyecek, aldığınız her ilaç için ise gerçekten bütçenizi zorlayacak şekilde ücretler talep edilecektir. Bu bakımdan bakıldığında günümüzde sigortalı olmak önemli olduğu gibi bir gerekliliktir. Sigortalı olduğunuz taktirde sadece kendinizi değil eşinizi, çocuğunuzu, anne ve babanıza bu güvence altına alarak sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını sağlayabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.