Kamu Dünyasına Dair

2017 SGK ve Vergi Borç Affı

SGK ve vergi borçlarının tekrar yapılandırılması için hazırlanan torba kanun 20 Nisan 2017’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne görüşülmesi için gönderildi. Kanun, görüşmeler sonucu TBMM tarafından onaylandıktan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a onaylaması için gönderildi ve cumhurbaşkanının onayı ardından 27 Mayıs 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girdi.

Daha önce yapılan bir kanun ile Haziran 2016 dönemi öncesi SGK ve vergi borçları yapılandırılmıştı. 27 Mayıs 2017’de yürürlüğe giren yeni kanun ile Temmuz 2016 ile Mart 2017 ayı arasındaki Sosyal Güvenlik ve vergi borçları da yapılandırılmaya girecektir.

Hangi Borçlar Yasa Kapsamında?

  • Gümrük ve Ticaret Bakanlığı borçları
  • SGK prim borçları
  • Vergi borçları
  • Büyükşehir Belediyelerine olan, Su kanalizasyon idarelerine olan ve İl özel idarelerine olan borçlar
  • Milletvekili Seçimi Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu,Askerlik Kanunu, Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun, Karayolu Taşıma Kanunu, Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun, Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun, Karayolları Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun gereğince verilen para cezaları
  • Amme alacakları dahil olacak şekilde asli ve feri amme alacakları
  • Özel işlem vergisi ,damga vergisi ve eğitime katkı payı ve gecikme zammı alacakları
  • Kooperatiflerin kredi borçları, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca verilen kredi borçları, tarımsal amaçlı verilen kredi borçları, muhtasar beyannameden kaynaklanan borçlar, 2016 yılı son dönem geçici vergi borçları yeni yasa gereği yeniden yapılandırma kapsamına alınacak.

Haziran 2016 dönemi öncesi borcu olup yapılandırma başvurusu yapmamış kişiler ise yeni yasa ile SGK ve vergi borçlarını yapılandırabilecekler. Borçlarını yeniden yapılandırmak isteyen kişiler için son başvuru tarihi ise 30 Haziran 2017 olarak kararlaştırılmıştır. Yapılandırmanın ardından ilk taksitler için son ödeme tarihleri ise SGK’ya olan borçlar için 31 Ağustos, diğer borçlar için ise 31 Temmuz 2017 olarak belirlenmiştir.

Daha önce yapılandırma başvurusu yapılan borçlar için yeniden yapılandırma başvurusu hakkı tanınmayacak. Ancak daha önce yapılandırma başvurusu yapılmış fakat ödemelerinden dolayı yapılandırılması bozulmuş başvurular yeni kanun ile SGK ve vergi borçlarını yeniden yapılandırabilecekler.

Borçların Ne Kadarı Silinecek?

Borç yapılandırılması için başvuran kişilerin SGK ve vergi borçlarının gecikme faizi ve cezaları silinecek, anaparadan Yİ-ÜFE eklenecek ve yeniden hesaplanacak. Sahip olunan borçlar peşin şekilde ödenebileceği gibi iki ayda bir olacak ödeme şekli ile 36 aya kadar taksit ile de borçlar ödenebilecek. Taksit ile ödemeyi seçen kişiler seçtikleri kadar taksit farkını ödeyecekler. Kişi peşin ödemeyi tercih ettiyse Yİ-ÜFE  değişim oranları ile hesaplanacak yeni tutarlar üzerinden kişilere ek olarak yüzde 50 indirim yapılacak.

İdari para cezalarında ise faizlerin ve gecikme zamlarının hepsi silinecek. Anaparanın ise sadece yarısı ödenecek.

ETİKETLER: , , ,
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.