Kamu Dünyasına Dair

2017 SGK Borçlanma Tutarları

2017 senesine ait olan Sosyal Güvenlik Kurumu borçlanmaları, doğum borçlanması, askerlik borçlanması ve yurt dışı hizmet borçlanması gibi talepler doğrultusunda kişilerin ödeyecekleri miktarlar asgari ücret üzerinden hesaplanır. Asgari ücret ise her sene için ayrı olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenir. Asgari ücretin belirlenmesinden sonra da SGK borçlanma tutarları hesaplanır. 2017 doğum borçlanması tutarları da bu borçlanma çeşitleri kapsamında hesaplanır.

SGK Borçlanma Tutarları Nasıl Hesaplanır?

SGK borçlanma tutarları kapsamında önemli olan konulardan birisi borçlanma tutarlarının nasıl hesaplandığıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenecek olan borçlanma tutarları asgari ücret üzerinden hesaplanır. 2017 senesi için SGK borçlanma tutarları da dâhil olmak üzere bütün borçlanma oranları, o tarihte geçerli olan günlük tutarın % 32’si olarak hesaplanıyor. Borçlanmak istenen gün sayısı ile brüt asgari ücretin % 32’si çarpılarak SGK borçlanma tutarları hesaplanabilir.

2017 senesi için olan SGK borçlanma tutarları da bu kapsamda belirlenmiştir. Buna göre 1 Ocak 2017 ve 30 Haziran 2017 tarihleri arasındaki en düşük SGK borçlanma tutarı 18,96 Türk Lirasıdır. 2017 SGK borçlanma tutarlarından 1 Temmuz 2017 ve 31 Aralık 2017 tarihleri arasındaki en düşük borçlanma tutarı ise 18,96 Türk Lirasıdır. Bu tarihler arasındaki SGK borçlanma tutarlarından en yükseği ise 142,20 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.

2017 Doğum Borçlanması Tutarı

Kadın sigortalılar doğum borçlanması sayesinde daha erken emekli olabilirler. Doğum borçlanması, kadın sigortalıların ilk sigorta başlangıç tarihlerinden sonra doğan 3 çocuk için verilen haktır. Bu yüzden babaların doğum borçlanması yapma hakkı yoktur. Doğum borçlanması sayesinde kadınlar doğum yaptıktan sonra 24 aylık sürede primlerinin yatmadığı ya da çalışmadığı tarihler için borçlanma yapabilirler. Buna göre 2017 doğum borçlanması tutarı en düşük olarak 18,96 Türk Lirası ve en yüksek olarak da 142,20 Türk Lirası olarak kabul edilmiştir.

Kişinin bir çocuk için ödeyeceği tutar 13.651,20 Türk Lirasıdır. Bu oran 2 çocuk için 27.302,40 Türk Lirasıdır ve üç çocuk için de aynı oranda hesaplama yapılmıştır. Doğum borçlanması konusunda önemli olan bir diğer konu da doğum borçlanmasının kaç gün için yapıldığıdır. Doğum borçlanması toplamda 3 çocuk için 2160 gün olarak yapılır.

Askerlik Borçlanması

Askere gidecek olan kişi askere gitmeden önce SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığına bağlı olarak çalışıyor olabilir. Bu kişinin geleceği için bir avantajdır. Sigortalı vatandaşın bu durumu emekliliğine etki eder. Emekli olacak bir kişinin prim gününde yetersizlik varsa bu kişi askerlik borçlanması yaparak prim günlerini tamamlayabilir.

Askerlik borçlanması, o dönemdeki prime esas olarak hesaplanır. 2017 askerlik borçlanma tutarı da böyle hesaplanmıştır. Askerlik borçlanmasının alt sınırı asgari ücretin % 32’si olarak belirlenmiştir, üst sınırı ise asgari ücretin 7,5 katının % 32’si olarak kabul edilir.

Askerlik borçlanmasının ne kadar süre ile yapıldığı da önemlidir. Eğer kişi sigortalılık halinde önce askerliğini gerçekleştirdiyse, başlangıç borçlanan süre kadar geri gitmektedir. Bu sene için belirlenmiş olan askerlik borçlanmasının tutarı 1 gün için 18,96 Türk Lirasıdır. Aylık olarak ise 568,80 Türk Lirası olarak hesaplanmıştır.

Askerlik borçlanması için Bağ-Kur ya da SSK kapsamında sigortalı olan kişilerin askerlik şubelerine SGK’dan alacakları askerlik belgeleri ile başvuruda bulunabilirler. Daha sonra ise borçlanma sürelerini belirten bir dilekçe yazmaları gerekir. Eğer askerlik tarihiniz sigortalı olma tarihinizden daha önce ise başlama tarihiniz geriler ve borçlanmış olursunuz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.