Kamu Dünyasına Dair

2017 SGK Borç Yapılandırma

2016 yılında çıkan Haziran 2016 öncesi borçların tekrar yapılandırılması adına kanun çıktıktan sonra Mart 2017 dönemi öncesi borçların yapılandırılmasının yolunu açan torba kanun 27 Mayıs 2017’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Vergi borçları ve SGK prim borçları için geçerli olan bu torba kanun gereği yapılandırmanızı gerçekleştirmeniz için ister elden dolduracağınız başvuru formuyla ister internetten dolduracağınız online form ile gerçekleştirebilirsiniz.

İsteyen herkes internetten online olarak borç yapılandırmaya başvurabilir. İnternetten yapılandırma başvurusu yapmak için özel olarak herhangi bir yerden şifre almanıza gerek yok. E-Devlet şifreniz veya kimlik bilgileriniz ile vergi dairesine giriş yaparak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

İnternetten Başvuru Nasıl Yapılır?

Öncelikle aşağıda verdiğimiz linke tıklayın. 

Karşınıza yukarıda gördüğünüz gibi “Hızlı Erişim” başlığı altında farklı seçenekler sunan sekmeler listesi çıkacak. Burada bulunan “”İnternet Vergi Daire”si kısmına tıklayın.

İnternet Vergi Dairesi seçeneğini tıkladıktan sonra karşınıza aşağıdaki gibi 4 seçenekli bir giriş sistemi çıkacak.

İstediğiniz herhangi bir seçeneği seçerek İnternet Vergi Dairesine giriş yapabilirsiniz. Ardından karşınıza çıkan sekmeden ekranın sağ alt tarafında 7020 s. Kanun Kapsamındaki İşlemler seçeneği göreceksiniz.

 

7020 s. Kanun Kapsamındaki İşlemler seçeneğine tıkladıktan sonra karşınıza Başvuru yap, Başvurularım ve Vergi Dairesi Bazında Borç Bilgileri seçenekleri olan bir menü açılacak. Başvuru yap seçeneği tıkladığınız yapılandırma için yeni başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvurularım seçeneğine tıklayarak daha önce yapmış olduğunuz başvuruları ve başvuru sonuçlarınızı öğrenebilirsiniz. Vergi Daire Bazında Borç Bilgileri kısmından da güncel borç bilginizi öğrenebilirsiniz.

Gelir İdaresi Başkanlığı Sitesine Giriş Yapmak İçin TIKLAYINIZ!

Borçların Ne Kadarı Silenecek?

27 Mayıs 2017 tarihinde yürürlüğe giren kanun gereği borçlu kişilerin borçlarını yeniden yapılandırmak için son başvuru tarihi 30 Haziran 2017 olarak belirlenmiştir. İlk taksitlerin son ödemeleri ise SGK borçları içi 31 Ağustos 2017, diğer borçlar için 31 Temmuz 2017 olarak belirlenmiştir.

Yapılandırılan borçların gecikme zammı ve faizlerin tamamı silinecek. Anaparalar üzerinden ise enflasyon oranında yeni düzenlemeler yapılarak borç tekrar hesaplanacak.

Kanun gereğince kişiler borçlarını yapılandırdıktan sonra ister peşin olarak ister de taksitle ödeyebilirler. Yapılandırma yapan kişiler taksit ile ödemeyi seçtikleri durumunda ikişer aylık ödeme seçenekleri ile 36 aya kadar taksitlendirme seçenekleri yapabilirler. Taksitle ödemeyi seçen kişiler seçtikleri taksit süresinin farkını ödemek zorundadırlar. Yapılandırılmış taksitli borçlar esas borç ve Yİ-ÜFE’ye göre hesaplanmış borç tutarı taksit sürelerine göre belirlenmiş katsayılar ile çarpılarak hesaplanacaktır. Belirlenen bu bu katsayılar;

  • Altı eşit taksit ödemesi için belirlenen katsayı 1,045,
  • Dokuz eşit taksit ödemesi için belirlenen katsayı 1,083,
  • 12 eşit taksit ödemesi için belirlenen katsayı 1,105,
  • 18 eşit taksit için ödemesi belirlenen katsayı 1,15 şeklinde belirlenmiştir.

Hangi SGK Borçları Yapılandırma Kapsamında?

  • Sosyal güvenlik destek primi, sigorta primi, işsizlik sigortası primi, emekli keseneği ve kurum karşılığı borçları
  • Topluluk sigortası primi  ve topluluk sigortası prim borçları
  • Bağ-Kur’lu kişilerin sosyal güvenlik destek prim borçları
  • Asgari işçilikten kaynaklanan prim borçları

ETİKETLER: , ,
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.