Kamu Dünyasına Dair

2017 Engelli Hakları

2017’de Engellilere Araç Alımında Sağlanan Faydalar

Engelli vatandaşlarımıza her alanda birçok hakkı olduğu gibi araç alımında da bazı haklar tanınıyor. Araç alımında engellilere sağlanan haklara bakacak olursak;

  • Yakını %90 ve üzeri engelli olan kişiler araçlarını ÖTV ve MTV muafiyetli bir şekilde alabilirler.
  • Kişi H sınıfı ehliyete sahipse ve “özel donanımlı araç kullanabilir” yazılı sağlık kurulu kararı alan kişiler de engel oranına bakılmadan sol ayak veya sol bacak engeli bulunan kişiler için otomatik vites, sağ ayak veya sağ bacak engeli bulunan kişiler için otomatik vitesli araçlara uygun hareket ettirici tadilatlar yaptırılarak muafiyetli araç alımı yapabilirler.
  • Yakını %90 ve üzeri engelli olan kişiler, kişinin ortopedik engeli olması şartı ve engelli kişinin yakınının kullanımı şartıyla yurt dışından engelli durumuna uygun özel hazırlanmış araç getirtebilirler.
  • Eğer kişi aracı bizzat kullanamayacaksa, seyahatlerini sürekli şekilde tekerlekli sandalye ya da sedye ile gerçekleştiriyorsa ve bunu belgelediyse bu durumuna uygun  tertibat yaptıran engelliler her beş yılda bir muafiyetli olarak sıfır araç alabilirler.

ÖTV Ödemeden Araç Nasıl Alınır?

%40 ve Üzeri Engelli Raporu İle Araç Satın Almak

Engellilerin %40 ya da üzeri engele sahip olduklarına ilişkin belge almaları durumunda özel tüketim vergisinde yararlanabilmeleri mümkündür. Alacakları raporlarda “özel tertibatlar ile düzenlenmiş olan araçları kullanmasında bir sakınca yoktur.” yazması gerekiyor. Buna ek olarak bu rapora sahip ve araç almak isteyen engelli kişinin H sınıfı bir ehliyeti olması gerekiyor. Gerekli koşulları yerine getirdikten sonra engelli bireyler araçlarını satın alabilirler.

%90 ve Üzeri Engelli Raporu İle Araç Satın Almak

Eğer birey %90 ya da üzeri bir engele sahipse araç satın alabilmek için olabildiğince araç kullanabilmeliler. Kişi aracı kendi kullanmayacaksa alınan raporda “ağır engelli” yazısı bulunmalı. Bu tür engeli olan kişiler özel tüketim vergisinden muaf olacaklar, fakat araçlarını (birinci-ikinci-üçüncü derece) akrabaları ve yakınları ya da kendileri için çalışacak profesyonel şoförleri kullanabilirler. Eğer böyle bir durum söz konusu ise trafik tescil işlemlerinde aracı kim kullanacaksa o kişi adına kayıt yapılması gerekir.

Engelliler Araçlarına MTV Ödeyecek mi ?

Engellilik derecesi %90 ve üzeri olan kişiler bu durumlarını raporları ile vergi dairelerine bildirdikleri takdirde kişilerden taşıtları için motorlu taşıt vergisi alınmayacak.

Engellilik dereceleri % 90 dan az olan kişilerin bu durumlarını raporlamaları ve kendi isimlerine kayıt ve tescilli olan taşıtların engellilik haline uygun özel tertibatlı veya özel tertibatlı hale getirilmiş taşıtlar olduğunu belirten “Motorlu Araç Tescil Belgesi”nin ilgili tescil kuruluşları tarafından onaylanmış örneğiyle “Araçlar İçin Teknik Belge” ve “Proje Raporu”nun aslı veya noter onaylı örneğini ilgili vergi dairelerine ibraz etmeleri durumundan bu haktan yararlanabilirler.

2017 Engelliler Ne Kadar Gelir Vergisi İndirimi Alacak?

Engellilere uygulanacak vergi indirimleri aşağıdaki gibidir:

  • 1.Derece Engelliler (%80 ve daha fazlası); 900.00 TL
  • 2.Derece Engelliler (%60-79 arası); 470 TL
  • 3.Derece Engelliler (%40-59 arası); 210 TL olarak belirlenmiştir.

Aylık vergi avantajları ise aylık indirimlerin %15’i alınarak hesaplanır. Bu durumda aylık vergi avantajları;

  • 1.Derece Engelliler için 135 TL
  • 2.Derece Engelliler için 70.5 TL
  • 3.Derece Engelliler için 31.5 TL olarak belirlenmiştir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.