Kamu Dünyasına Dair

2017 Emeklilik Şartları

Emeklilik, emeklilik primlerinin doldurulması ile gerçekleşen bir durumdur. Bunun için de belli şartlara uygun olmanız gerekiyor. Bahsi geçen bu şartlar belli kurumlar tarafından belirleniyor ve şartları sağlamanız sonucunda da emekli oluyorsunuz.

Emeklilik, genel sağlık sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaşa bağlı bir olaydır. Sigortalılık süresi kişinin SSK bünyesine kayıtlı olduğu toplam süredir.  Bu üç şart için istenilen rakamları yerine getirdiğiniz takdirde emekli olabilirsiniz.

Şu  anki emeklilik sisteminde doldurması gereken primi dolduran birisi emekli olabilmek için belirlenmiş yaşını doldurması gerekir. Bunun için 8 Eylül 1999 öncesi kayıtlıların 2 şartı tamamlaması gerekiyor. İlki sigorta süresi, kadınlar için belirlenmiş sigortalılık süresi 20 yıl, erkekler için belirlenmiş  sigortalılık 25 yıldır. Bu iki şartın diğeri ise ödenen prim gün sayısıdır. Kadın veya erkek fark etmeksizin ödenmesi gereken prim sayısı 5000’dir. Gereken prim gün ödeme sayısı ve sigortalılık yıl sayısının sağlanması halinde  emekli olmak için gereken sadece yaş şartıdır. 8 Eylül 1999 öncesine kayıtlı olanların normal emeklilik sistemine göre doldurmaları gereken yaş aralıkları kadınlar için 40 ile 58 iken erkeklerin sağlaması gereken yaş aralığı 44 ile 66’dır.

2017 Emeklilikte Yaşa Takılanlar

Emeklilik, her çalışanın hayali. Birçok çalışan primlerini doldurmuş olmalarına rağmen emekli olmak için yaşlarını bekliyorlar. Sık sık  EYT ‘liler ile ilgili yeni çalışmaların yapılacağı gündeme gelse de şu an için sonuçlanmış bir şey bulunmuyor. %5 kesinti formülü ile primini dolduran EYT’lilerin maaşlarından her ay %5 kesintiyi kabul etmeleri durumunda yaşlarını beklemeden emekli olabileceğinin çalışmalarının yapıldığı söylense de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarımızın sabırla o yaşını tamamlamalarını öneriyoruz ve bunun dışında bir düzenleme yapamayacağımızı ifade ediyoruz.” açıklamalarında bulundu.

2017 Erken Emeklilik

Günümüzde çalışanlara çeşitli durumlarda erken emelilik imkanı sunuluyor. Peki bu durumlar nelerdir?

Belirli mesleklerde çalışan kesim için erken emekli olma imkanı çalışanlara sunulmaktadır. ‘Yıpranma’, ve’Fiili Hizmet Süresi Zammı’ adı altında sunulan bu imkan, çalışanlar için çalıştıkları sürelere belirlenen oranlarda gün eklenerek, işe giriş tarihleri eklenen süre kadar geriye çekilerek çalışanları erken emekliliğe kavuşturuyor. Bu meslekler;

  1.  Kurşun ve arsenik ile ilgili işte çalışanlar için 60 – 90 gün.
  2. Çimento fabrikalarında çalışanlar için 60 gün.
  3.  Cam fabrika ve atölyelerinde çalışanlar için 60 gün.
  4.  Cıva üretiminde çalışanlar için 90 gün.
  5.  Türk Silahlı Kuvvetlerinde subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaşlar ve sözleşmeli erbaş ve er larak görev alan kişiler için 90 gün.
  6.  Demir ve çelik işlerinde çalışanlar için 90 gün.
  7.  Alüminyum fabrikalarında çalışanlar için 60 gün.
  8. Radyoaktif , doğal ve yapay radyoaktif, radyoiyonizan maddelerle veya bütün diğer korpüsküler emanasyon kaynakları yapılan işler çalışanlar 90 gün.
  9.  Döküm fabrikalarında çalışmakta olanlar için 60 gün.
  10.  Basın Kartı Yönetmeliği’ne göre çalışanlar için 90 gün.
  11.  Asit üretiminde çalışan kişiler için 90 ile 180 gün.
  12.  Madenlerin yer altında çalışan kişiler için 180 gün.
  13.  Su altında çalışan kişiler için 60 gün.
  14.  Emniyet ve MİT mensupları için 90 gün.
  15.  Kok fabrikaları ve termik santrallerde çalışanlar için 60 gün.
  16.  İtfaiye veya yangın söndürme çalışanları için 60 gün.
  17.  Türkiye Büyük Millet Meclisi Yasama organı üyeleri ve atanan bakanlar için 90 gün olarak fiili hizmet zammı almaları belirlenmiştir.

Erkeklerde erken emeklilik askerlik borçlanması ile gerçekleşmektedir. Askerliklerini işe başlama tarihinden önce yerine getiren çalışanlar , borçlanarak prim şartını azaltabilir ve  1-2 yıl kazanabilirler. Bu haktan yararlanabilmek için kişinin işe girmeden önce askerliğini yapmış olması gerekiyor.

Doğum borçlanması ile de erken emeklilik mümkün, bu durum eksik primlerin tamamlanması ile gerçekleşir. Yaş ve yıl için belirlenen şartları tamamlamış bir anne, primi eksikse bunları tamamlamak için beklemek zorunda değil. Borçlanmasını 3 çocuğa kadar yaparak, emekliliğinde 6 yıl kazanılabilir. Doğum borçlanması için bir annenin illa doğum yapması gerekmemektedir. Evlat edinen kişinin de doğum borçlandırma hakkı vardır. Annenin evlat edinerek doğum borçlandırmasını yapması için evlat edinilen çocuğun 2 yaşını doldurmamış olması gerekiyor.

Ayrıca kişiler 3 bin 600 prim günü olanlar ve 15 yıllık sigortalılık süresini doldurduklarında da emekli olabiliyor. Bu erken emeklilik için  9 Eylül 1999’dan önce sigorta kaydının yapılmış olması ve kişinin tamamlaması gereken yaşı tamamlamak gerekiyor.

Sürekli bakıma muhtaç çocuğa sahip kadın çalışanların, 2008’den sonraki prim ödeme günlerinin toplam sayısının 4’te 1’i, prim ödeme gün sayısının toplam tutarına eklenip bu süre yaştan düşürülerek emekli olabiliyorlar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.