Kamu Dünyasına Dair

Oto Yıkama Açmak İçin Bilmeniz Gerekenler: Ruhsat, Maliyet, Getirisi

Günümüzün ekonomik koşulları göz önüne alındığında, birçok kişinin kendi mesleği haricinde kar elde edebileceği işlere yönelme isteği içerisinde olduğu görülüyor. Kamu kurumlarında ya da özel sektörde çalışmanın çeşitli zorluklarının mevcut olması, insanları kendi işlerini kurarak maddi anlamda daha çok kazanç elde etme yoluna itiyor. Çağımızın ihtiyaçları doğrultusunda ortaya çıkmış olan yatırım alanlarından birisi de oto yıkama dükkanlarıdır. Bilindiği üzere artık hemen her evde en az bir tane araç bulunuyor ve bu araçların yıkanması ve bakımının yapılması için birtakım işletmelere ihtiyaç duyuluyor.

Yaşam şartlarının ağırlaştığı ve zamanla yarışmak zorunda kalındığı bu günlerde, hiçbir araç sahibinin saatlerce araba temizliği yapmak gibi bir lüksü yok. Araba temizliği sanıldığı kadar kolay bir iş değildir, zaman ve özen isteyen bir iştir. Bu yüzden her daim oto yıkamacılara ihtiyaç vardır. Oto yıkama işi bu açıdan değerlendirildiğinde, artan ihtiyaç ve kentleşmenin etkisiyle bu işi yapacak kişilerin büyük kazançlar elde etmesinin mümkün olduğu söylenebilir.

Oto Yıkamacı Türleri Nelerdir?

Oto kuaför açmak için ilk olarak işin modelini belirlemeniz gerekir. Çünkü belirleyeceğiniz iş modeli sizin sermayenizi, maliyetinizi ve alacağınız malzemelerin türlerini etkileyecektir. Oto yıkamacı türleri aşağıdaki gibidir:

  • Tam oto yıkama (iç-dış)
  • Dış yıkama
  • Kendin yıka

Tam oto yıkama modelinde aracın içi dışı komple yıkanır. Bu araç yıkama sisteminde araç hem yıkanır hem süpürülür hem de kuru temizleme işlemi yapılır. Dış yıkama modelinde aracın yalnızca dış kısmı yıkanır. Ayrıntılı bir yıkama söz konusu değildir. Genellikle benzinliklerdeki yıkamacılar bu tür bir yıkama modelini uygulamaktadırlar. Kendin yıka modelinde ise araç sahipleri gerekli temizlik ekipmanlarını oto yıkamacılardan kiralayarak kendi araçlarını kendileri temizlerler.

Oto Yıkama Dükkanı Nasıl Açılır?

Oto yıkama işinizi planlayın: Daha öncesinde oto yıkama dükkanında çalışmış olsanız dahi sektöre tam anlamıyla hakim olabilmek için teknolojinin son trendleriyle ilgili gelişmelerden haberdar olmanız gerekir. Bunun için size rakip olacak olan diğer oto yıkamacıları ziyaret edin ve hangi tür bir oto yıkamacı açmak istediğinize karar verin.

Bölgedeki rekabeti araştırın: Oto yıkama dükkanı açmak için ilk adımı attıktan sonra araştırmanız gereken en önemli konu açacağınız oto yıkamacının yakınlarında başka bir oto yıkama dükkanı olup olmadığıdır. Yani size rakip olacak bir firma var mı? Varsa ne tarz bir hizmet veriyorlar? Belirledikleri fiyat ne? Önce bunları öğrenin. Başka dükkanları dolaşırken mutlaka notlar alın çünkü bu bilgiler iş planı hazırlarken size yardımcı olacak.

İş planı hazırlayın: Hazırlayacağınız iş planı kendinize finansman bulmanıza ve işinizle alakalı detayları enine boyuna düşünmenize yardımcı olacaktır. İş planınızda; iş planı giriş kısmı , şirketin tanıtımı, pazarlama ve satış stratejileri, organizasyon ve yönetim, öz sermaye yatırımı, ürün ya da hizmet ve finansal bilgilere yer vermelisiniz.

Yatırım için sermaye bulun: Bu işe yatırım yapmanın en kolay ve etkili yolu özel bir yatırımcıya ya da bir bankaya hazırladığınız kapsamlı iş planını sunmak ve aklınızdaki işletme fikrinizin kar oranı yüksek ve uygulanabilir olduğunu kanıtlamaktır. Ayrıca devlet tarafından verilen geri ödemesiz KOSGEB kredisine de başvuruda bulunabilirsiniz.

Yer seçimini iyi yapın: İşletmenin başarısını büyük oranda etkileyen faktörlerden birisi de iş yerinin bulunduğu bölgedir. Öncelikle oto yıkama dükkanı açmak istiyorsanız iş yerinizin mutlaka yerleşim yerlerine yakın bir konumda olmasına özen göstermelisiniz. Ayrıca oto yıkama tabelanızın da görünebilir olduğundan emin olun. Oto yıkama tabela örneklerine baktığımızda bu tabelaların sürücüler tarafından görülebilecek kadar büyük olduğunu ve uygun yerlere koyulduğunu görebiliriz. Oto yıkama tabelanızın sürücüler tarafından en az 40 saniye boyunca görülebiliyor olması gerekir. Dikkat çekici ve büyük puntolarla yazılmış bir tabela araç sahipleri tarafından kolayca fark edilebilir.

Oto Yıkama Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • İş yerine ait tapu veya kira sözleşmesi
  • Başvuru dilekçesi
  • 2 adet fotoğraf
  • Nüfus cüzdanının sureti
  • Kat mülkiyetine tabi olan yerlerde kat mülkiyeti ile ilgili kanununa esas olarak alınmış kat maliklerinin kurul kararı,
  • Kamuya ait iş yerleri söz konusu olduğunda izin ya da kira sözleşmesi
  • İş yerine ait ölçekli durum/vaziyet planı
  • İş yeri açma ve çalıştırma ruhsatlarıyla ilgili olan yönetmelik ekinde bulunan ve başvuru sahibi tarafından doldurulmuş gayrisıhhi müessese açma ruhsatı başvurusu ve beyan formu
  • Fen İşleri Müdürlüğünden alınan kanalizasyon hattı bağlantısı için izin ve uygunluk belgesi
  • İtfaiye raporu

Bu şartlar ve belgeler belediyeden belediyeye farklılık gösterebilir. Bu yüzden net bilgi için mutlaka bağlı olduğunuz belediye ile irtibat kurun.

Oto Yıkama Ruhsatı Nasıl Alınır?

Oto yıkama ruhsat şartları her belediyede farklılık gösterir. Belediyeler oto yıkama ruhsatı için gerekli şartlar konusunda kendi içlerinde farklı uygulamalara gidebilirler. Durum böyle olunca iş yerinizi hangi ilçede açacaksanız o ilçede bulunan belediyeye başvurarak ruhsat için hangi belgelerin gerekli olduğunu öğrenmeniz gerekir. Ayrıca bağlı bulunduğunuz belediyenin internet sitesine girerek örnek dilekçeye ve gerekli belgelere ulaşabilirsiniz. Buharlı oto yıkama ruhsatı almak da diğer oto yıkama türleriyle benzerlik gösterdiği için kolaydır ancak buharlı oto yıkama açma maliyeti yaklaşık olarak %10-15 daha fazladır.

Oto Yıkama İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Oto yıkama dükkanınız için gerekli olacak ekipman ve diğer malzemeler, sermayenize ve açacağınız dükkanın türüne göre farklılık gösterecektir. Ancak yine de genel bir malzeme listesi oluşturmak mümkündür.

  • Araba yıkamak için zamanı kısıtlı olanlara taşıyıcı bant (bıcı bıcı)
  • Hortum
  • Özel kimyasal solüsyonlar ve deterjanlar
  • Kurutucular
  • Kova
  • Elektrikli süpürge
  • Basınçlı hava üfleme makinesi
  • Fırça
  • Ödeme sistemi (pos cihazı)
  • Mini market kısmı için malzemeler (tost makinesi, çay, kahve vs.)
  • Su deposu ve sulama sistemi
  • Bekleme salonu için wi-fi , televizyon, masaj koltuğu ve çoklu şarj makinesi

Oto yıkama maliyeti 40.000 TL’den başlayarak 200.000 TL’ye kadar artış gösterebilir. Oto yıkama açma maliyeti aynı zamanda dükkanının büyüklüğüne, içeriğine, ürün çeşitliliğine ve ne tarz bir yıkamacı açmak istediğinize göre de değişiklik gösterecektir.

Oto Yıkama Ne Kadar Kazandırır?

Orta ölçekli bir oto yıkama dükkanı açabilmek için yaklaşık olarak 50-60 bin TL’yi gözden çıkarmak gerekiyor. Harcanan bu maliyetin amorti edilmesi ise yaklaşık bir yılı bulabilir. Ancak oto yıkama dükkanını doğru lokasyona açarsanız yaptığınız harcamayı kısa sürede amorti edebilirsiniz. Hızlı, güvenilir ve kaliteli hizmet anlayışını benimserseniz başlangıçta harcadığınız sermayenin geri dönüşü size 5 ya da 6 ay kadar kısa bir sürede içerisinde olacaktır. Oto yıkama aylık getirisi de işin türüne ve kapsamına göre değişiklik göstermektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.