Kamu Dünyasına Dair

Gece Bekçileri İçin Çalışma Şartları Nasıldır?

Özellikle 80’li yıllarda yaşayanların çok iyi bildiği bekçilik kavramı 2017 yılı ile beraber tekrar hayatımıza girdi. Ülkemizde asayiş alanında herhangi bir aksaklık olmaması için yeniden göreve başlayan bekçiler, sorumlu oldukları mahallerde huzurun ve asayişin sağlanması için çalışırlar. Yarı polis olarak da bilinen bekçiler, geceleri mahallelerin daha güvenli ve huzurlu olmasını sağlar. Bekçiler görevlerini ifa ederlerken üzerlerinde silah, jop ve fener bulundururlar. Her ne kadar mahalle ve gece bekçilerinin sadece İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde görev yaptıkları düşünülse de köylerde köy bekçisi, korucu ve kır bekçisi sıfatlarıyla da görev yapabilirler.

Bekçilik kavramının, 2017 yılında yenilenen ve çağa uygun hale getirilen bir mevzuat ile yeniden hayatımıza girmesinden ötürü bekçi olmak isteyen birçok kişinin merak ettiği bazı konular var. Bu konular arasında özellikle gece bekçisi çalışma şartları nasıldır sorusu oldukça önemli bir yer tutuyor.

Bekçilerin Yükümlülükleri Nelerdir?

Bekçiler, Çarşı ve Mahalle Bekçileri Çalışma Yönetmeliği ile belirlenen görevleri yerine getirmek zorundadırlar. Bekçilerin çalışma saatleri, sorumlulukları ve özlük hakları gibi tüm durumlar bu yönetmelikte açıkça belirtilmiştir.

Bu yönetmeliğe göre bekçilerin aşağıdaki görevleri yerine getirmeleri gerekmektedir:

  • Görev yaptıkları bölgede can, mal ve ırzın korunması
  • Suç işlenirken ya da işlendikten sonra polis olay yerine gelene kadar suçluların ve varsa suç delillerinin muhafaza edilmesi
  • Kamu düzenini bozacak gösteri ve yürüyüşlerde karışıklık çıkmasını engelleyici önlemlerin alınması
  • Polislere yardımcı olarak uyuşturucu madde yapılan ya da satılan yerlerin belirlenmesi, kumar oynanan yerlerin tespit edilmesi, trafiği olumsuz engelleyen araçlara işlem yapılması, fuhuş yapılan yerlerin tespiti, halkın huzur ve güvenliğini bozar mahiyette davranışlar sergileyen alkollü kişilere müdahale edilmesi, kazaya uğrayan kişilere ilk yardım yapılması ve sağlık ekiplerine haber verilmesi.

Bekçilerin Çalışma Sistemi Nasıldır?

Bekçilerin resmi olarak belirlenmiş bir çalışma saatleri yoktur, genel olarak gün ışığına göre çalışırlar. Havanın kararmasıyla göreve başlayan bekçiler, havanın aydınlanmasıyla görevlerini tamamlarlar. Bu durumda bekçi çalışma saatleri genel itibarıyla akşam 18:00’de göreve başlamaya, sabah 06:00’da ise görevi bırakmaya karşılık gelir. Türkiye’nin batısı ile doğusunda saat farkı olduğundan dolayı ülkemizin farklı yerlerinde bekçilerin çalışma saatleri de farklılık gösterebilir. Dolayısıyla bekçiler kaç saat çalışır sorusunun cevabı görev yapılan şehre göre değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte görev alınan bölgedeki amirin kararına göre, 12/36 gibi değişik çalışma sistemleri de uygulanabilir. 

Bekçiler, görevlerini genel olarak gece yapsalar da bulundukları bölgelerde meydana gelen herhangi bir olağanüstü durumda gündüz de göreve çağırılabilirler. Bu durumda da fazla mesai ücreti alırlar.

Bekçiler her ne kadar devlet memuru olsalar da diğer memurlar gibi haftada iki gün izin yapmazlar, 6 gece çalışır ve 1 gece izin yaparlar. Bekçi izin günleri, amirlerinin belirleyeceği haftanın herhangi bir günü olabilir.

15 yıla kadar görev yapan bekçiler yılda 20 gün, 15 yıldan fazla süredir görev yapan bekçiler ise yılda 30 gün yıllık izin kullanma hakkına sahip olurlar. Ayrıca görev yaptıkları bölgedeki amirlerinin onayı ile yılda 10 gün mazeret izni kullanma hakları da vardır.

Bekçi Maaşları Ne Düzeydedir?

Bekçilik konusunda merak edilen önemli noktalardan biri de aldıkları maaşlardır. Bekçiler devlet memuru olduklarından dolayı Ocak ve Temmuz ayları olmak üzere yılda iki kez zam alırlar. Bekçilerin maaşları diğer devlet memurlarında olduğu gibi derece ve kademeye göre değişiklik gösterir. En düşük derece ve kademe olan 11/1 derece ve kademesine sahip bir bekçi 2018 yılı Temmuz ayında yapılan zamla birlikte 3352,80 TL maaş alır. Ayrıca tüm bekçiler aile yardımı alırlar. Evli ve eşi çalışmayan bir bekçi 231,65 TL aile yardımı alır. Eğer çocuk sahibi ise, her bir çocuk için 54,28 TL aile yardımı alır. Bununla birlikte bekçiler, görev yaptıkları yerin terör bölgesi olması durumunda ise en çok 810 TL olmak üzere operasyon tazminatı alırlar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.