Kamu Dünyasına Dair

Emekli Olduktan Sonra Tekrar Çalışma Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Günümüzün zorlu yaşam şartlarından dolayı pek çok çalışan emekli olduktan sonra da çalışmayı düşünmektedir. Emeklilerin önündeki seçenekleri değerlendirerek yeni bir çalışma hayatına atılmaları mümkündür. Yani bu durumun kanunen hiçbir sakıncası yoktur.

Peki emekli çalışırsa maaşı kesilir mi? Çalışmaya başladıktan sonra emekli maaşında hiçbir kesinti olmaz. Ancak bu konuda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.

Emekli Olduktan Sonra Tekrar Çalışma Durumunda Yapılması Gerekenler

Emekli olduktan sonra tekrar sigortalı çalışmak isteyenlerin önlerinde değerlendirebilecekleri iki alternatif vardır. İlk seçenek, tüm sigorta kollarına tabi olarak çalışmaktır. Böyle çalışmak isteyenlerin normal çalışanlardan hiçbir farkı yoktur. SGK bu şekilde çalışanlardan uzun ve kısa vadede tüm sigorta primlerini talep eder. Ancak bu durumda emekli aylığından da kesinti yapılır.

Emekli olup tekrar çalışmak isteyenlerin tercih edebilecekleri ikinci yol ise emeklinin çalışacağı kuruma, Sosyal Güvenlik Destek Primi’ne tabi olarak çalışmak istediğini bildirmesidir. Eğer emekli çalışan bu seçeneği tercih ederse emekli aylığından hiçbir kesinti yapılmayacaktır. Sadece işvereninden aldığı ücretten %7.5 oranında “Sosyal Güvenlik Destek Primi” kesilir. Hem emekli aylığını alabilmek hem de maaş talebinde bulunabilmek ancak bu yolla mümkün olacaktır.

Emekli olduktan sonra çalışma ve kıdem tazminatı da bilinmesi gereken hususlardan bir tanesidir. Bu konu, Yargıtay’ın görüşüne göre, emeklilik nedeniyle işten ayrılan çalışanın, emeklilik tarihinden itibaren ödenen kıdem tazminatının aynı iş yerinde yeniden işe girmesi durumunda kesilmesi yönündedir. Ödenecek kıdem tazminatı da emeklilik sonrası çalışma döneminden itibaren yeniden hesaplanır.

Örneğin: Bir çalışan 20 yıl boyunca aynı iş yerinde çalışmış ve kıdem tazminatını alarak emekli olmuştur. Emekli olduktan sonra da yeniden aynı iş yerinde çalışmaya devam ederek 3 yıl daha çalışmış ise ikinci kez kıdem tazminatını almayı hak ettiğinde sadece 3 yıllık kıdem tazminatını talep edebilir.

Emekli Olan Memurlar Nerelerde Çalışabilir?

Çalışma süresinin dolmasına bağlı olarak emekli olan memurların tekrar kamuda çalışıp çalışamayacağı da uzun süredir merak konusudur. Emekli memurların yeniden kamu kuruşlarında çalışabilmeleri istisnai olan konulardan bir tanesidir. Çalışılabilecek kuruluşlardan birkaçı ise şöyledir:

  • RTÜK
  • KİT, Kamu İhale Kurumu
  • İl Özel İdareleri
  • Belediyeler
  • Sermaye Piyasası Kurulu

Emekli memurların çalışabilecekleri kurum ve kuruluşlardan birkaçı yukarıdaki gibidir. Devlet memuru olarak emekli olanların bu kamu kurum ve kuruluşları dışındaki kurumlarda çalışabilmeleri mümkün değildir.

Emekli Olduktan Sonra Sigortasız Çalışmak Mümkün mü?

Yeni bir iş hayatına başlangıç yapmak isteyen emekliler, genellikle emekli aylıklarının kesileceği düşüncesi ile sigortasız bir iş tercih etmeye çalışmaktadırlar. Ancak emekli olduktan sonra 5510 sayılı Kanun’un (4-a) maddesine göre emekli olanların aylıklarından kesinti yapılmaz. Yani çalışanlar adına işveren tarafından destek primi ödenir. Dolayısıyla böyle bir seçenek varken sigortasız çalışmayı tercih etmek doğru olmayacaktır. Ayrıca sigortasız çalışmak kanun önünde yasal bir yöntem değildir.

Emekli Çalışan SSK Primi Ne Kadar?

Sosyal Güvenlik Destek Primi’ne tabi olarak çalışan emekliye, brüt ücretin %32’si kadar sigorta primi ödenir. Destek primine tabi olan emekliler için işverenler sigorta prim indirimlerinden faydalanamazlar. Her yıl değişen bu tutar 1 Ocak 2018 tarihi itibari ile yeniden güncellenmiştir. 1 Ocak 2018-31 Aralık 2018 tarihleri arasındaki emekli çalışan için işverenin ödeyeceği en düşük sigorta prim tutarı, aylık 549,44 TL’dir. Bu tutar içerisine asgari ücret desteği de dahildir.

Emekli Olduktan Sonra İkinci Emeklilik Olabilir mi? 

Emeklilik döneminde sosyal güvenlik destek primi ödeyerek ikinci kez çalışma hayatına atılmanız durumunda ikinci bir emeklilik durumu söz konusu olmayacaktır. Ancak daha iyi bir hayat sürmek ve geleceğini daha güvenli hale getirmek isteyenler otomatik BES ve hayat sigortası gibi özel uygulamalardan yararlanabilirler. Onun dışında devlette böyle bir uygulama bulunmamaktadır.

İkinci emeklilik olarak bilinen aslında emekli maaşını kestirerek yeniden çalışmaya başlayıp maaşın artırılması durumudur. Ancak bu durum, ikinci bir maaş değil sadece emekli aylığın artırılması durumu olarak bilinmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.