Kamu Dünyasına Dair

E-Devlet Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Ülkemizde kamu kurumlarında yapılan işler çok hızlı yürümez. Bir konuda bilgi almak veya sorgulamak için gün boyu bekleme ihtimalimiz yüksektir. Özellikle Adalet Bakanlığı’nda bulunan işlerin yürümesi ise oldukça yavaştır. Bunun nedeni ise hukuksal süreçlerin çok uzun zaman almasıdır. Bir dava konusunda bilgi almak, mahkemenin akıbetini öğrenmek, dava sonucunu elde etmek gibi birçok önemli iş için adliye sıralarında saatler kaybedebilirsiniz. Son yıllarda geliştirilen sistemler insanların kamu kurumlarında kaybettiği vakti önlemeyi amaçlıyor. Bu sistemlerden en önemlisi kesinlikle e-Devlet sistemidir. E-Devlet 2006 yılından beri hizmet veren bir uygulamadır. E-Devlet bünyesinde 322 kamu kuruluşu bulunuyor ve 2000’den fazla sorgulama yapılıyor. Üstelik bu sorgulamaları internet bulunan her yerde, her vakit yapabiliyorsunuz. E-Devlet sistemi bilgisayar ve tabletten online sitesi aracılığı ile akıllı telefonlarda ise mobil uygulaması ile kullanılıyor. Bu sistemi kullanmak için şehrinizde bulunan herhangi bir PTT şubesinden 2 TL karşılığında alacağınız e-Devlet şifresi gereklidir. Bu şifre ve TC kimlik numaranız ile tüm sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz. E-Devlet üzerinden yapılan tüm işlemler ücretsizdir. Ayrıca E-Devlet üzerinden alınan tüm belgeler ve yapılan sorgulamalar yasal ve kabul edilebilirdir. Bu yüzdendir ki mahkeme ve dava sorgulamaları için adliyelerde vakit kaybetmek istemeyen kişiler e-Devlet üzerinde sorgulamalarını yapıyor. Bu yazıda sizlere e-Devlet üzerinden mahkeme dava dosya sorgulama işleminin nasıl yapılacağından bahsedeceğiz.

E-Devlet Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama

Bir mahkeme işlemini yürütmek için çoğu zaman adliye yollarını arşın edersiniz. Mahkeme davası, dosya işlemleri, mahkeme tarihi gibi önemli bilgileri alabilmek içim adliye koridorlarından oradan oraya gidersiniz. Adalet Bakanlığı kendi içinde barındırdığı tüm bilgileri e-devlet aracılığıyla eş zamanlı olarak elektronik ortama aktarır. Açılan davanız ile ilgili tüm bilgileri kısa süre içinde e-Devlet sisteminden sorgulamalarda bulunarak öğrenebilirsiniz. E-Devlet sistemi üzerinden en çok yapılan sorgulama mahkeme ve dava dosyaları ile ilgili olanlardır. Mahkeme tarihim ne zaman diye merak edenler adliyeye gitmelerine gerek kalmadan bu sistem üzerinden sorgulama yaparak tarihe ulaşabilir. E-Devlet sistemi sayesinde yapılan TC kimlik no ile mahkeme sorgulama işlemlerinde davanızın görüleceği mahkeme il ve ilçesi, hangi adliyede olacağı, mahkeme tarihi ve mahkeme salonu bilgileri ile mahkemenin açık adresi de dahil olmak üzere birçok bilgiyi birkaç dakikada elde edebilirsiniz. E-Devlet üzerinden aynı zamanda TC kimlik no ile dava sorgulama da yapılıyor. Daha önce mahkemesine gittiğiniz bir davanın sonuçlanıp sonuçlanmadığı, sonuçlandı ise sonucunun ne olduğu, dava sonuçlanmadı ise ne zamana ertelendiği, davanın ertelenme nedenleri gibi oldukça önemli bilgileri de birkaç tıklama ile elde edebilirsiniz. E-Devlet sisteminde bulunan kurumlarda en çok kullanılan ve sorgulama yapılan alanların başında gelen Adalet Bakanlığı; mahkeme dava dosyası sorgulama işlemleri ile de adınıza açılmış davalar hakkında bilgi veriyor. Sizler için e-Devlet mahkeme dava dosyası sorgulama işleminden bahsedelim.

E-devlet üzerinde konu ile ilgili sorgulama yapmak için internet bağlantısına sahip olduğunuzdan emin olun. Daha sonra sizler için aşağıda paylaştığımız bağlantı linkine tıklayın. Bu tıklama sizi aşağıdaki ekran götürecektir.

E-Devlet Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Bu ekrandan işlem yapmak için ”kimliğimi şimdi doğrula” butonuna basılır.

E-Devlet Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Bu ekranda oklar belirtilmiş olan yerlerin doldurulması gerekir.
  • T.C kimlik numarası ve PTT’den temin ettiğiniz e-devlet şifresi sisteme girilir.
  • Son olarak da “sisteme giriş yap” butonuna basılır.

E-Devlet Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Eğer daha önce adınıza herhangi bir dava açılmamış ise ekrana ‘dava olmadığına dair bilgi yansır.
  • Fakat halihazırda bir davanız varsa ya da daha önceden açılmış ve sonuçlanmış davaların ayrıntıları ekrana yansıyacaktır.
  • Yukarıdaki ekranda olduğu gibi davanın görüldüğü adli birim, dosya yılı ve dosya numarası, davanın açılış tarihi, tarafın rolü gibi önemli bilgilere ulaşabilirsiniz.
  • Ayrıca yuvarlak içinde belirttiğimiz ”detay görüntüle” butonuna basıldığında davaların detaylı dökümüne ulaşabilirsiniz.

E-devlet üzerinden yapılan tüm mahkeme dava dosyası sorgulama işlemleri doğru ve yasaldır. Bu bilgilere istinaden işlemlerinizi yapabilirsiniz. Keza davanız bir icra davası ise bu konu ile ilgili bilgiye de aynı işlem ile ulaşabilirsiniz. Yani e-devlet icra sorgulama işlemlerini buradan yapabilirsiniz. E-devlet sayfası icra sorgulama için sizi UYAP sayfasına yönlendirecektir. UYAP vatandaşların icra sorgulaması için kullanabildiği bir uygulamadır. UYAP bazı işlemleri ücrete tabidir. Bu yüzden sistemi kullanmadan önce araştırmanız iyi olabilir. Linke tıklayıp da bu sayfaya ulaştığınızda TC kimlik no ve şifre ile sisteme girebilirsiniz. Daha sonra icra kararı verilmiş dava dosyası ayrıntılarına bu sorgulama ile ulaşırsınız.

E-Devlet Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama İşlemi Yapmak İçin https://turkiye.gov.tr/davalarim

E-Devlet Üzerinden Adalet Bakanlığına Ait Diğer Sorgulamalar İçin https://turkiye.gov.tr/adalet-bakanligi

Yargıtay Dava Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Bazı davalar yargıtaya intikal edebiliyor. Bu durumda e-devlet üzerinden yapılan sorgulamalar ile kesin bilgi alınamayabilir. Bu yüzden sorgulama işleminin Yargıtay Başkanlığı resmi sitesinden yapılması gerekir. Bu sorgulama işlemleri için ise e-devletten farklı olarak mahkeme ve dava dosyasına ait bilgileri edinmek gerekir. Biz sizlere yargıtay üzerinden sorgulaması yapmadan önce e-devlet sorgulaması yapmanızı öneririz. Bu sayede e-devlet sorgulamasında gerekli bilgileri not alarak yargıtay sorgulamasında kullanabilirsiniz. Yargıtay Başkanlığı elektronik hizmetleri aracılığıyla dava sorgulama işlemi için aşağıdaki bağlantı linkine tıklayarak işleme başlayabilirsiniz.

E-Devlet Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Burada dava sorgulama işlemleri 4 şekilde yapılır. Hangi sorgulama çeşidini kullanmak isterseniz o kısma tıklamanız sizi gerekli sorgulama kısmına götürecektir.
  • Dosya no ile dava sorgulama bu işlemler içinde en kolaydır. Bu yüzden ”yerel mahkeme bilgileri ile dosya sorgulama” kısmını seçebilirsiniz.

E-Devlet Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Bu ekrandan oklarla belirtilen yerlerin sırası ile en doğru biçimde doldurulması gerekir.
  • İlk olarak il adı ve mahkeme türü seçilir.
  • Ardından mahkeme sorgula butonuna basılır.
  • Bu sorgulamada ”mahkeme esas no, mahkeme karar no ile savcılık esas no” bilgileri ekrana gelir.
  • Bu bilgiler de sıra ile girilir ve “sorgula” butonuna basılır.
  • Bu işlem sonucunda yargıtayda bulunan dava dosyanıza ait tüm bilgiler ekrana gelecektir.
  • Yargıtay mahkeme dava dosyası sorgulama işlemleri aynı e-devlet sistemi gibi ücretsiz yapılıyor.

Yargıtay Başkanlığı Elektronik Hizmetleri ile Dava Sorgulama İşlemi Yapmak İçin http://vatandasilam.yargitay.gov.tr/proxyYargitay/jsp/yargitay_jsp/yargitayDosyaSorguIlam.html

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.