Kamu Dünyasına Dair

Çarşı ve Mahalle Bekçileri Çalışma Saatleri ve İzin Günleri Nedir? [EN GÜNCEL]

Bekçiler görev yaptıkları mahalle ve köy gibi bölgelerde huzuru ve asayişi tesis ederler. Bununla birlikte görev alanlarında gerçekleşen düğün ve cenaze gibi organizasyonlarda vatandaşa yardımcı olurlar. Özellikle 80’li ve 90’lı yılların başında önem arz bir meslek olan bekçilik daha sonra kaldırılmıştı. 2017 yılında ülkenin güvenlik ihtiyacı göz önüne alınarak bekçilik mesleği yeniden hayata geçirildi.

Bekçi olabilmek için şartların sağlanması gerekir yani, hem çeşitli sınavlardan başarılı olunması hem de birçok şartın sağlanması gerekir. Mesleğe uzanan süreçte zorlu aşamaların başarıyla tamamlanması gerekse de, bekçlerin devlet memuru statüsünde görev yapmaları sebebiyle iş arayışında olan birçok genç için bekçilik prestijli bir meslek konumunda.

Bekçilerin Sorumlulukları

Halkın huzur ve güvenliğini sağlamakla görevli olan bekçiler görev yaptıkları bölgeden sorumludurlar. Görev aldıkları bölgede meydana gelen adli bir olayda polis gelene kadar olaya müdahale etme yetkisine sahip olan bekçiler, yine kendi bölgelerinde ortaya çıkan herhangi bir protesto ya da karışıklık olduğunda da polisin olay yerine iştirakı öncesi güvenliğin ve asayişin sağlanması ile görevlidirler. Bulundukları bölgede herhangi bir suç işlendiğinde ya da suç işlenmeye yönelik bir durum meydana geldiğinde suçlulara müdahale ederek halkın can ve mal güvenliğini güvence altına almakla yükümlüdürler. Aynı zamanda polis gelene kadar ilgili alanda güvenli bölge oluşturmak ve varsa suç unsurlarını ve kanıtlarını koruma altına almak da bekçilerin görevleri arasındadır.

Bekçilerin Görev Yerleri

Bekçiler İçişleri Bakanlığı tarafından ihtiyaç dahilinde belirlenen mahallelerde çalışırlar. Bu mahalleler il merkezlerinde olabileceği gibi ilçe merkezlerinde de olabilir. Ayrıca bekçiler köylerde de çalışabilirler. Bekçiler; köy bekçileri, korucular ve kır bekçileri olmak üzere farklı isim ve sorumluluklarda görev yapabilirler. 442 sayılı Köy Kanununun 68.maddesi uyarınca görev yapan köy korucuları ve bekçileri, köyde can, mal ve ırzın korunmasından sorumludurlar. Ülkemizde yer alan tüm köylerde köy muhtarına bağlı olarak faaliyet yürüten en az bir köy korucusu yer alır.

Bekçilik Çalışma Saatleri

Bekçiler, 772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanununa göre görev yaparlar. Bu yasanın 2. maddesi gereği çarşı ve mahalle bekçisi çalışma saatleri gün ışığı ile orantılıdır. Bekçiler genel olarak güneşin batışından doğuşuna kadar çalışırlar. Mesai saatlerinin tespiti mülkiye amirleri tarafından iki aylık olarak yapılır. Bekçiler amirleri tarafından hazırlanan bu çalışma saatleri içerisinde görevlerini yerine getirirler. Bekçi teşkilatı mensuplarına çalışma saatleri iki ayda bir duyurulur.

Bekçiler genel itibarıyla akşam 18:00 ile sabah 06:00 saatleri arasında çalışırlar. Bekçi mesai saatleri, bekçilerin görev yaptıkları bölgedeki asayiş durumuna göre zaman zaman esnek olabilir. Bununla birlikte görev yapılan yerdeki amirin 12/36 gibi çeşitli çalışma saati sistemleri uygulama hakkı da vardır.

Bekçiler yaşanan toplumsal olay ve durumlara göre ihtiyaç olması halinde zaman zaman gündüzleri de göreve çağrılabilirler. Dolayısıyla bazı zamanlarda gece bekçisi çalışma saatleri esnek olabilmektedir. Çarşı ve mahalle bekçileri gündüz çalıştırıldıkları takdirde fazla mesai ücreti alırlar.

Bekçilerin İzin Günleri

Bekçiler her ne kadar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre çalışsalar da çalışma saatleri ve izin konusunda diğer devlet memurlarına göre farklılıklar söz konusudur. Bekçiler haftada 6 gece çalışırken 1 gece izin yaparlar. Bekçi izin günleri amir tarafından belirlenen haftanın herhangi bir günü olabilir. Ayrıca görev yapılan yerdeki amirin 12/36 gibi çeşitli çalışma saati sistemlerine göre hafta tatilleri standart bir gün olmayıp haftanın değişik günleri de olabilir.

Bekçi Maaşları

Bekçiler, diğer tüm devlet memurları gibi Ocak ve Temmuz aylarında zam alırlar. Bununla birlikte, aile geçim yardımından da faydalanırlar. 2018 yılı Temmuz ayında yapılan zamla beraber en düşük bekçi maaşı 3 bin lira seviyesine gelmiştir. Ek olarak bekçiler görev yaptıkları ilin terör ve stratejik durumuna göre operasyon tazminatı alırlar. Bekçiler çalıştıkları yıl ve eğitim durumlarının yükselmesi gibi faktörlere göre derece ve kıdem aldıklarından dolayı maaşları da yükselir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.