Kamu Dünyasına Dair

Araç Trafik Sigortası ve Poliçe Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Gün içerisinde bir yerden bir yere gitmek için ulaşım sağlıyoruz. Ulaşımı devletin ulaşım araçları ile sağlayabilirken, kendi şahsi aracımız ile de sağlayabiliriz. Bir araca sahip olmak çoğu zaman ayağımızı yerden kesse de aslında birçok masrafı olan ve bütçenize göre araç sahibi olmanız gereken bir durumdur. Çünkü araçları trafiğe çıkardığınız, trafikte kullandığınız ve devletin size sağladığı yolları kullandığınız için vergilendirmeye tabi tutulursunuz. Bunun yanında aracın periyodik bakımı, trafik sigortası ve aracın sigortası gibi durumlarda da her yıl devam eder. Araç sahiplerinin bir kaza durumunda hem kendi aracını hem de karşıdakinin aracını koruması adına yapılan araç trafik sigortası nasıl yapılıyor, her yıl değişen araç sigorta fiyatları 2017’de ne kadar oldu? Konu ile ilgili soruların cevaplarına bu yazıdan ulaşabilirsiniz.

Araç Trafik Sigortası Nedir?

Araçların trafikte yer alabilmesi için kanunlar gereği sigorta yapılması zorunluluğu vardır. Ülkemizde zorunlu trafik sigortası adı altında araç sahiplerinin yaptırması gereken bir sigorta vardır. Bu sigorta bir kaza anından karşıdaki araca ve araç sahibine maddi veya manevi bir zararın karşılanması için yapılır. Zorunlu trafik sigortası her aracın yaptırmak zorunda olduğu ve yapılmadığı takdirde cezai yaptırımı olan bir durumdur.

Zorunlu araç trafik sigortası ile araç kasko sigortasını karıştırmamak lazım. Trafik sigortası bir kaza anında karşıdaki aracın maddi hasarını korumak üzeredir. Araç kasko sigortası ise kişinin kendi aracının sigortasıdır. Kişi aracını hangi firmaya kasko yaptırdı ise bir kaza durumunda o firmanın eksperleri tarafından araç incelenir ve araç sahibinin maddi hasarı giderilir. Araç trafik sigortası ülkemizde zorunlu olarak yaptırılırken, araç kasko sigortası ise araç sahibinin nezdindedir.

Trafik Sigortasının Genel Şartları Nelerdir?

Araçlar için zorunlu olan trafik sigortasının nasıl yapılması gerektiği, sigortanın kapsamı, bu sigorta ile hangi hakların korunduğu bunun yanında kaza kapsamında maddi limitin ne kadar olacağı gibi tüm bilgiler Resmi gazetede ”trafik sigortası genel şartları” başlığı altında mevcuttur. Trafik sigortasının belli başlı şartları şunlardır;

  • Araç trafik sigortası yaptırmayan araçlar, çevirmelerde tespit edildiğinde trafikten men edilir.
  • Bu araç sahiplerine cezai para işlemi uygulanır.
  • Araç trafik sigortası yaptırmayan araçların muayene işlemleri yapılmaz.
  • Trafik sigortası kişinin manevi zararları karşılamaz.
  • Trafik sigortası 3. şahıslara verilen zararları karşılar.
  • Trafik sigortası ile kaza durumunda kendi aracınızın zararını karşılayamazsınız. Bunun için araç kasko sigortası yapmanız gerekir.

Araç Trafik Sigortası Fiyatları 2017

Zorunlu trafik sigortası; her araca göre farklı ücret ödenerek yapılır. Zorunlu trafik sigortasını yaptırdığınız şirket, aracınızı kullandığınız şehir, bulunduğunuz ildeki trafik yoğunluğu, aracın eski veya yeni model oluşu, aracın hangi marka olduğu, aracın ticari veya şahsi amaçla kullanılması, araç sahibinin daha önce kaza yapıp yapmaması gibi etmenler trafik sigortasının primlerini etkiler. Örneğin hiç kaza yapmamış kişiler; şirketlerin hasarsızlık indirimi fırsatını kullanarak daha az sigorta primi öderler.

Aracınızı ilk defa aldıysanız; zorunlu araç trafik sigortasını yaptırmadan önce mutlaka trafik sigorta hesaplamasını yapmanız gerekir. Çünkü her yıl araç sigorta fiyatları değişmektedir. Bu yüzden 2017 yılı araç sigorta fiyatlarına bir göz atmanız gerekir. 2017 yılı araç trafik sigortası tavan fiyatı 444 TL olarak belirlenmiştir. İstanbul ilinde ilk defa araç trafik sigortası yaptıracak olan kişiler ise sigorta ücreti olarak 855 TL ödeyecektir. Sigorta kapsamında kaza yapılan her yıl sigorta primleri kademeli olarak % 50 artacaktır. Bu yüzden trafik kurallarına uymaya özen gösterelim. Aracınızın trafik sigortasını hesaplamak için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin sitesinden araç sigorta sorgulama işlemi yaparak en doğru bilgiye ulaşabilirsiniz.

Araç Trafik Poliçesi Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Araç trafik sigortaları; sigorta poliçelerinde belirtilen kapsam dahilinde yapılır. Trafik sigortası kapsamıyla; poliçede belirtilen motorlu aracın kullanılması sırasında bir şahsın ölüm veya yaralanmasına sebebiyet verilmesi ya da bir yerin zarara uğratılması durumunda araç sahibine düşen hukuki yükümlülüğün sigorta kapsamında limitlerine göre temin edilmesidir. Araç sigorta hesaplama işlemleri Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin sitesinden yapılıyor.

Bunun yanında trafik poliçesi sorgulama ve trafik sigortası hesaplama işlemleri de yine aynı siteden aynı şekilde hesaplanır. E-Devletin resmi sitesinden de araç sigorta ve araç sigorta poliçesi sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz. Aşağıda sizler için araç trafik sigortası poliçe sorgulama işlemlerini nasıl yapabileceğiniz anlattık. 3 farklı şekilde araç trafik poliçesi sorgulama işlemini yaparak zorunlu trafik sigortanızı hesaplayabilirsiniz. İşleme ”plaka ve TC kimlik no ile sorgulam” ile başlayabilirsiniz.

  • İlk olarak aşağıda verilen bağlantıya tıklayarak siteye giriş yapın.
  • Burada karşınıza aşağıda ekran görüntüsü gelecektir.
  • Bu ekranda oklarla belirtilen yerleri doldurun.
  • İlk olarak aracın plakası ve araç sahibinin T.C kimlik bilgileri sisteme girilir.
  • Ekranda belirtilen doğrulama kodu da doğru bir şekilde kutucuğa doldurulur.
  • Daha sonra ”Ara” butonuna tıklanır ve aracın sigorta bilgileri ekran gelir.

Araç Trafik Sigortası Poliçe Sorgulama İşlemi İçin TIKLAYINIZ!

Araç Trafik Sigortası ve Poliçe Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Dilerseniz ”Plaka ve Vergi kimlik no ile sorgulama” seçeneğini kullanabilirsiniz.

  • Bu işlemde de ilk olarak araç plakası sisteme girilir.
  • Ardından araç vergi kimlik nosu girilir.
  • Akabinde resimde görülen karakterler de sisteme girilerek, ”Ara” butonuna tıklanır.

Araç Trafik Sigortası ve Poliçe Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Son olarak ” sigorta bilgileri ile sorgulama” yapabilirsiniz.

  • Bu sorgulamada aracın sigortasının yapıldığı sigorta şirketi seçilir.
  • Sigortanın acente numarası girilir.
  • Trafik sigortasını poliçe numarası ve yenileme numarası da sisteme girilerek işlem tamamlanır.
  • Doğrulama kodu kutucuğa eklendiğinde ”Ara” butonuna tıklayarak işlemi tamamlayabilirsiniz.

Araç Trafik Sigortası ve Poliçe Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Araç trafik poliçe sorgulama işlemleri e-Devlet sistemi üzerinden de yapılmaktadır. Bu işlemi yapmak için ilk olarak aşağıdaki bağlantıya tıklayarak siteye giriş yapın. Ardından T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifresini sisteme girerek giriş yapın. Karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir.

Araç Trafik Sigortası ve Poliçe Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Bu ekranda oklar ile belirtilen aracın plaka numarası girilir ve “Sorgula” butonuna tıklanır. Kısa sürede ekrana trafik sigortasına ait bilgiler gelecektir. Araç trafik sigortasını öğrendikten sonra, vergi dairelerine giderek araç trafik sigorta ödeme işlemi yapabilirsiniz.

E-Devlet Üzerinden Araç Trafik Sigortası Poliçe Sorgulama İşlemi İçin TIKLAYINIZ!

Araç Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir?

Araç trafik sigortasını her aracın yaptırması gerekir. Sigorta yapılmamış araçlar trafik çevirmelerinde trafik polisleri tarafından bağlanır. Trafik sigortasını yenilememiş olarak trafiğe çıkıldığında cezai işlem uygulanır. Bağlanan araçlar çekiciler tarafından emniyetin otoparkına götürülür. Burada araçlar sigorta yapılana kadar bekletilir. Aracınızın sigortasını yapıp bunu emniyete tebliğ etmeyene kadar aracınız otoparkta kalmaya devam eder. Daha sonra sigortanın ödendiğinde dair alacağınız bir makbuzu emniyete götürüp buradan aracınızı almak için işlem başlatırsınız. Aracın otoparkta kaldığı her gün için eklenen ücreti ödediğiniz takdirde aracınızı emniyet otoparkından alarak trafiğe çıkabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.