Kamu Dünyasına Dair

Trafik Akışına Engel Olma Cezası Nedir?

Karayolları trafik düzeninden sorumlu olup bu konu ile ilgili olarak Trafik Kanununu çıkarmış ve bu kanunun içerisine de çeşitli maddeler koyarak trafikteki can ve mal güvenliğini sağlamaya çalışmıştır. Karayolları tarafından yapılan düzenlemeler ile birlikte hem trafiğin akışı sağlanıyor hem de güvenlik sağlanmış oluyor. Fakat kimi zaman bu kuralları çiğneyen kişiler oluyor. İşte bu nedenle de bu kişilere çeşitli yaptırımlar uygulanıyor. Bu cezalardan biri olan trafik akışına engel olma cezası nedir diye merak ediyorsanız bugün sizlere bu konu ile ilgili bilgiler vereceğiz.

Trafiğin akmasına engel olan kişilere verilmekte olan trafik akışına engel olma cezası, idari para cezası ve ehliyete ceza puanı olarak yansıyor. Kara yollarındaki trafik akışının yaya ya da araçlar tarafından engellenmesi halinde meydana gelebilecek olan kazalar oldukça büyük çapta mal ve can varlığının tehlikeye atılmasına sebep olacağı için esasında oldukça önemli bir ihlal olarak karşımıza çıkar. Bu sebeple de bir suç olan bu durumun karşılığında kişilere trafik akışına engel olma cezası veriliyor.

Trafik Akışına Engel Olma Cezası Ne Kadar?

Trafiğin güvenli ve kurallara uyun bir şekilde akabilmesi için konulmuş olan çeşitli trafik işaretleri bulunuyor. Bu işaretler ile birlikte araç kaynaklı kazaların güvence altına alınması da mümkün oluyor. Yeşil ışığın yandığı zaman bekleyen, kırmızı ışık yandığı zaman geçen, öncelik hakkı tanımayan, trafik işaretlerini göz ardı eden, kavşak ve benzeri yollara göre belirlenmiş olan kuralları hiçe sayan ve kısacası kurallara aykırı bir şekilde davranmakta olan kişilerin kazalara sebep olması sonucunda trafik akışına engel olma cezası devreye giriyor.

Diğer yandan trafik akışına engel olan bir başka durum ise trafiği aksatacak türden nesneler araçtan dışarıya doğru atılması, dökülmesi ya da konulması gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkıyor. Yol kenarında bekleyen bir aracın da trafiği engellemesi oldukça olası. Yanlış yere park etmiş olan kişiler, yanlış şekilde park edilen araçlar ya da park yasağı olan yere park eden insanlar ve bu tür sebeplerden dolayı da trafik aksayabiliyor.

Trafik Ceza Kanunu kapsamında yer alan 14. madde de bu konuya değiniliyor. 14. maddeye göre, kara yolu yapısı üzerinden trafiğe engel olacak, trafik akışını tehlikeye atacak ya da trafiğin akmasını güçleştirecek; trafik işaretlerinin görülmesine engel olacak ya da güçleştirecek şekilde şeyler bırakmak, dökmek ya da atmak gibi hareketlerde bulunmak, kara yolu güvenlik tesisleri ve yapısı ile birlikte trafik işaretlerine zarar vermek, trafik işaretlerini ortadan kaldırmak ya da trafik işaretlerinin yerlerini değiştirmek gibi durumlar trafik akışına engel olma cezası kapsamına giriyor.

Diğer yandan engeller ve tehlikenin zabıta ve ilgili kuruluşlar tarafından kaldırılması ve eksiklik ya da bozuklukların, yolun bakımından ve yapımından sorumlu olan kuruluş tarafından hiç vakit kaybedilmeden giderilmesi gerekir. Bununla birlikte bu zararı veren kişi ya da kişiler tarafından zararın karşılığı ve masrafları ödenmek zorundadır. Yani ihlal edilen maddenin haricinde de verilen hasarın da giderilmesi gerekir.

Trafik akışına engel olma cezası 427 TL olarak belirlenmiş bulunuyor. Bu tutarın 15 gün içinde peşin bir şekilde ödenmesi halinde ise %25 oranında indirimden faydalanabilir ve 320,25 TL ödeyebilirsiniz. Diğer yandan ehliyetinize 10 ceza puanı yazılacağını da unutmayın.

Trafikte Taralı Alan Nedir?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından getirilmiş olan yeni sistemi ile birlikte kural ihlallerinin önüne geçilmeye çalışılıyor. Trafikte taralı alan sistemi ile birlikte çok daha güvenli bir trafik için EDS teknolojileri kullanılıyor. Taralı Alan İhlal Tespit Sistemi ismine sahip olan bu sistemi oluşturan mühendisler, kavşaklarda yer alan taralı alanlar ve bu alanlara bakan sabit kameralar sayesinde çekilecek olan fotoğraflar sayesinde ihlal tespitini yapabilecekler.

Taralı Alan İhlal Tespit Sistemi ile birlikte taranmış olan alan izlenecek ve bu alanda yapılacak olan bir ihlalin tespit edilmesi ile birlikte sistem otomatik bir şekilde harekete geçecektir. Sistemin bir aracın bir kuralı ihlal ettiğini tespit etmesi halinde ihlali gerçekleştiren aracın bir adet dar açı, bir adet geniş açı ve bir adet de ilgili pozisyona girmeden önce aracın nerede olduğunu göstermek için gerekli olan geniş açı fotoğrafını kullanarak ihlal tespit edilebiliyor.

EDS teknolojisi ile birlikte büyük şehirlerde ve özellikle de İstanbul’daki önemli kavşakların ortak kullanım alanı olan bölgelerindeki verimin arttırılması ve kavşaktan geçen araç sayısının da arttırılarak trafiğin daha rahat bir nefes alması için mücadele ediliyor. Böylelikle sürücülerin de trafik yoğunluğuna göre hareket ettirilmesi hedeflenmiş oluyor.

Ofset Tarama İhlali Cezası Ne Kadar?

Yürürlüğe giren bu sistem ile birlikte kavşaklara çizilmiş olan taralı alanı ihlal eden sürücüler gerek sabit gerek ise hareketli kameralar kullanılarak otomatik bir şekilde tespit edildiği için haklarında cezai işlem yapılıyor. Henüz yalnızca İstanbul’un çeşitli kavşaklarında devreye girmiş olan bu sistem gün geçtikçe yayılarak büyük şehirlerin önemli ve yoğun kavşaklarına konulmaya devam edilecek. Fakat öncelik İstanbul’dan yana olacak.

Taralı alan ihlali cezasına gelecek olursak, yeni sistemle birlikte ışıklı trafik işaretleri tarafından örneğin geç işareti olan yeşil ışık göstermiş olsa dahi trafiğin akışına engel olacak türden bir şekilde hareket ederek kavşağa giren kişiler bu kuralı ihlal ettikleri için 88 TL tutarında ceza ödeyecektir. Bu sistem ile birlikte amaçlanan şey ortak kullanım alanlarının en verimli şekilde kullanılması ve kavşaklardan geçen araç sayısının gün geçtikçe artarak trafiğin etkin bir şekilde yönetilmesi şeklinde belirlenmiş bulunuyor.

Şerit İhlali Cezası Ne Kadar?

Şerit ihlali cezası ne kadar şeklinde sorularla sıklıkla karşılaştığımız için bu konuya da değinmek istedik. Zira şerit ihlali de trafik akışını engellediği için esasında bir tür trafik akışına engel olma cezası olarak kabul edilebilir.

Trafik cezası madde 56/1-a’ya bakacak olursak şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymayan kişilere 95 TL tutarında ceza verildiğini görebilirsiniz. Bu ceza tutarını 15 gün içinde ve peşin bir şekilde ödemeniz halinde %25 oranında indirimden faydalanarak 71,25 TL ödersiniz. Diğer yandan ehliyetinize 20 ceza puanı yazılır.

Trafik cezası madde 46/2-e’ye göre ise iki yönlü trafikte dört ya da daha fazla şeritli yolların aksine bir işaretin olmadığı durumlarda otobüs, kamyonet, otomobil ve motosiklet haricindeki araçları kullanan kişilerin, dönem ve geçme haricinde en sağ şeridi kullanmaları yasaklanmış bulunuyor. Bu kişilerin ehliyetlerine 20 ceza puanı yazılacak olup 206 TL tutarında da idari para cezası verilir. Fakat 15 gün içinde peşin bir şekilde ödenmesi halinde bu tutar 154,50 TL’ye düşer.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.